29/03/2024

 

Ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφθασε στην Ελβετία την Πέμπτη για να παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ όπου θα προωθήσει την ατζέντα του “Η Αμερική πρώτα” και θα επιδιώξει πιο δίκαιο, αμοιβαίο εμπόριο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Ο Τραμπ θα παραμείνει στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός για δύο ημέρες εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με την ομιλία του την Παρασκευή στο φόρουμ των επιχειρηματικών και πολιτικών ηγετών. Ο Τραμπ, που δεν προσκλήθηκε ποτέ ως επιχειρηματίας, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα παρευρεθεί στο Νταβός από τον Μπιλ Κλίντον το 2000, έχοντας την ευκαιρία να συναναστραφεί με την ίδια ελίτ της παγκοσμιοποίησης την οποία κατέκρινε στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

“Σύντομα θα πάμε στο Νταβός για να πούμε στον κόσμο πόσο μεγάλη είναι η Αμερική και πόσο καλά τα πάει”, είπε ο Τραμπ πριν από την αναχώρηση. “Η οικονομία μας πλέον ανθεί και με ό,τι κάνω, θα βελτιωθεί μόνο… Η χώρα μας τελικά κερδίζει πάλι!”

Οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι το μήνυμα του Τραμπ θα είναι το ίδιο που έδωσε κατά τη διάρκεια άλλων ταξιδιών του στο εξωτερικό κατά το παρελθόν έτος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν ισχυρούς δεσμούς με τους συμμάχους τους, αλλά θέλουν να μειώσουν τα χρόνια εμπορικά ελλείμματα με πολλούς από αυτούς.

«Το ‘Η Αμερική πρώτα” δεν σημαίνει η Αμερική μόνη”, δήλωσε ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον, ο οποίος ταξιδεύει με τον Τραμπ.”Όταν αναπτυσσόμαστε, αναπτύσσεται και ο κόσμος. Όταν αναπτύσσεται ο κόσμος, αναπτυσσόμαστε.Είμαστε μέρος του, και είμαστε μέρος μιας παγκόσμιας οικονομίας.Και ο πρόεδρος το πιστεύει αυτό”.

Λίγο πριν το ταξίδι του στο Νταβός, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 30% σε εισαγόμενους ηλιακούς συλλέκτες, στο πλαίσιο των πρώτων μονομερών εμπορικών περιορισμών που επέβαλε η διοίκηση ως μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας προστατευτισμού. Στη συνέχεια, την Τετάρτη στο Νταβός, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι καλωσόρισε την αποδυνάμωση του δολαρίου.Οι φόβοι των προστατευτικών εμπορικών πολιτικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη ωθήσει το δολάριο σε χαμηλό τριών ετών και η παρατήρηση του Μνούτσιν το ώθησε περαιτέρω προς τα κάτω.

Ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει το ταξίδι του επίσης και για κάποια διπλωματία.Σήμερα συναντά την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την Παρασκευή τον Πρόεδρο της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, νυν πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, και τον πρόεδρο της Ελβετίας Αλέν Μπερσέ. Ο Καγκάμε είναι ένας φιλοαμερικανός ηγέτης που πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαίδευση όταν βρισκόταν στον στρατό της Ουγκάντα.

Η αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή, η πυρηνική πρόκληση της Βόρειας Κορέας και η μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους θεωρούνται ως εξέχοντα θέματα των συναντήσεών του.Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο κανάλι RTS ότι “συνέστησε έντονα στον Τραμπ να παρευρεθεί στο φόρουμ του Νταβός κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας σχετικά με το Ιράν…” επειδή θεωρεί ότι είναι καλό για τον Πρόεδρο Τραμπ να εξηγήσει τη στρατηγική του για τοτις ΗΠΑ και τον κόσμο εδώ στο Νταβός.

Ο Τραμπ θα παραθέσει ένα μικρό δείπνο για τα στελέχη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σήμερα το βράδυ. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι το 2018 θα μπορούσε να είναι το έτος που ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει τις απειλές του, καθώς σκέφτεται να επιβάλει κυρώσεις για τον χάλυβα και απειλεί να τερματίσει τη συμφωνία των Βορειοαμερικανικών Ελεύθερων Συναλλαγών της δεκαετίας του ’90 με τον Καναδά και το Μεξικό. Ο Τραμπ θα απευθύνει έκκληση για αυξημένες παγκόσμιες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επωφεληθεί από τις περικοπές φόρου στις εταιρείες που ενέκρινε το Κογκρέσο στα τέλη του 2017 και τις πολιτικές απορρύθμισης του Τραμπ.

reuters.com

antinews.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024