18/04/2024

Η ισχυρή επάνοδος της al-Qa’ida

πηγή: BBC

 

Καθώς η ισλαμιστική ομάδα του DAESH δείχνει πώς παραπαίει και χάνει την επιρροή της στο Σουνιτικό τόξο, τα απόνερα που δημιουργούνται και κλιμακώνουν την ένταση στην Ε.Ε. από φίλιους και οπαδούς της ιδεολογίας της τζιχάντ είναι λογικό πώς θα ενταθούν και αυτά ως μέρος ενός συστήματος συγκοινωνούντων δοχείων.

Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό;

Αν σκεφτεί κάποιος πώς το DAESH ειδικά μετά τον μάλλον πιθανό θάνατο του Baghdadi, έχει χάσει το έρεισμα του σε μεγάλο ποσοστό των οπαδών του;

Πώς μπορεί να συνεχίζεται η μάχη των τρομοκρατών όταν τα “θησαυροφυλάκια” τους σε Συρία και Ιράκ ισοπεδώθηκαν από χτυπήματα της USAF και της Ρωσικής αεροπορίας αντίστοιχα;

Όταν έχουν χάσει τις προσβάσεις σε πετρέλαιο στο Βόρειο Ιράκ όπου πλέον έχει επικρατήσει η Peshmerga ενώ την ίδια στιγμή και στην Συρία η Hezbollah έχει κόψει την φόρα τους προς τις λίγες πηγές εκεί;

Η αλήθεια είναι πολύ πιο σοβαρή και την έχω αναφέρει από τα μέσα του 2016 όταν φάνηκε πώς στο πεδίο του Αφγανιστάν ερχόντουσαν μαζικές αναφορές από διάφορες περιοχές ότι μεταξύ των μαχητών της Al Qa’ida και του DAESH υπήρχε μεγάλη τριβή (σε βαθμό συμπλοκών) και φαινόταν πώς η οργάνωση της “Μεγάλης Βάσης” κέρδιζε έδαφος όλο και περισσότερο.

Σε εκείνο το σημείο είχε περάσει και αναφορά υπηρεσιών πώς η εμφάνιση του γιού του Bin Laden (Hamza) είχε συγκροτήσει εκ νέου τους οπαδούς των σουνιτών γύρω του , αλλά κυρίως την Ummah (πνευματική τάξη) που θεωρούσε πώς η θηριώδη βαρβαρότητα του Baghdadi προσέβαλε το Ισλάμ και απομακρυνόταν από τον στόχο που ήταν η ένωση του κάτω από αυτούς (προφανώς) και όχι η δική του επιδίωξη να δημιουργήσει το νέο Χαλιφάτο. Μάλιστα το 2013 όταν το είχε ανακοινώσει , είχε δεχτεί την άρνηση στήριξης από την τάξη αυτή με μήνυμα αρχικά από το Riyadh αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο (www.lettertobaghdadi.com)

Τι σημαίνει αυτό;

Η αλήθεια είναι πώς στο Κοράνι αναφέρεται πολύ καθαρά πώς:
“(Surah 8:73) οι άπιστοι προστατεύουν ο ένας τον άλλο, -εκτός αν και εσείς δεν κάνετε το ίδιο (αλληπροστασία ως μουσουλμάνοι) – θα πλημμυρίσει η γη από ταραχές και και καταπίεση και μεγάλα δεινά”.

Πάνω σε αυτό η μεγάλη πλειοψηφία Σιιτών, Σουνιτών, Σαλαφιστών και άλλων ιερών νομικών τάξεων δημιουργούν κοινό μέτωπο όπως το αντιλαμβάνονται απέναντι σε αντιπάλους του Dal al-kufr (η γη των απίστων). Έτσι παρουσιάζεται το εξής… οι δομές και οι υλικοτεχνικές γνώσεις και εφόδια πυρήνων που ανήκουν στην al-Qa’ida δίνουν “βοήθεια” σε μέλη του DAESH για να εξαπολύσουν οργανωμένες επιθέσεις κατά των άπιστων.

Με απλά λόγια , η τρομοκρατική οργάνωση της “Μεγάλης Βάσης” ποτέ δεν έχασε ουσιαστικά το έρεισμα της στους περισσότερους τρομοκράτες καθώς ως μακροβιότερη οργάνωση (START GTD τα στοιχεία) έλεγχε και ελέγχει ακόμα , έμμεσα, κάθε είδους δίκτυο στρατολόγησης και ενεργειών (floating networks).

Η απώλεια τώρα ισχύος στο Λεβάντ από την οργάνωση του DAESH μπορεί να οδηγήσει σε μια απουσία κεντρικού μηχανισμού με εμφανή παρουσία, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έχει τον αποσυντονισμό που υπήρξε μετά την εκτέλεση του Bin Laden καθώς πλέον η “Μεγάλη Βάση” και φυσικό ηγέτη έχει, απολαμβάνει και της στήριξης των φανατικών πνευματικών του Ισλάμ.

Έχει επίσης μεγάλη επιρροή σε όλο το τόξο του Maghreb ενώ παράλληλα διατηρεί επαφές και ιστό τόσο σε Ασία (Αφγανιστάν, Πακιστάν, χώρες Καυκάσου) όσο και στην Δύση που πολλές οργανώσεις έχουν δικτυωθεί αρκετά για να στέλνουν χρήματα εντός και εκτός περιοχής της Μ.Ανατολής.

Εφόσον τώρα οι επιθέσεις πλέον θυμίζουν αρκετά το modus operandi της al-Qa’ida με μεγάλης κλίμακας επιθέσεις ενώ την ίδια στιγμή η οργάνωση φαίνεται να ενισχύεται στην Υεμένη, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το σύνολο των αναφορών από RAND, MEMRI, IHS και άλλα παρατηρητήρια που όλα λένε το ίδιο. Η al-Qa’ida μόνο αποδυναμωμένη δεν είναι και σύντομα θα γίνει ο χώρος υποδοχής όλων αυτών των “μαχητών” στην περιοχή του Λεβάντ, αλλά κυρίως εκείνων που βρίσκονται στην Δύση. Με έμφαση σε Βαλκάνια (Βοσνία κυρίως) και σε ΒΔ Ευρώπη.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Για το Geopolitics & Daily News

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024