29/03/2024

Περισσότερο από όλους για το Brexit, λυπάται η Πολωνία


της Ageta Gostynska-Jakubowska
Centre For European Reform 

Η Πολωνία έχει περισσότερους λόγους από τις πιο πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να είναι λυπημένη που η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Εκατοντάδες χιλιάδων Πολωνών αποκαλούν το Ηνωμένο Βασίλειο “πατρίδα” αφότου η Βρετανία ήρε τους ελέγχους της για νέους πολίτες της ΕΕ το 2004, ενώ άλλα κράτη-μέλη διατήρησαν τους μεταβατικούς ελέγχους.

Η σχέση άμυνας και ασφάλειας είναι ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ των χωρών, που διαμορφώθηκε από τις μάχες σώμα με σώμα εναντίον των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης συμμεριστεί τις ανησυχίες της Πολωνίας για μια όλο και πιο διεκδικητική Ρωσία. Η Βαρσοβία φοβάται ότι η αποφασιστικότητα της ΕΕ να διατηρήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, μπορεί να αποδυναμωθεί μετά από την αποχώρηση της Βρετανίας.

Τα τελευταία χρόνια, τα κυβερνώντα κόμματα στην Πολωνία και στη Βρετανία έχουν ασκήσει παρόμοια κριτική στην ΕΕ, αν και η στάση του κοινού απέναντι στην Ένωση δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο διαφορετική από ό,τι στις δύο χώρες- οι Βρετανοί ψήφισαν να αφήσουν την ΕΕ ενώ οι Πολωνοί είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμμετοχής στην ΕΕ. Το Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας και οι Συντηρητικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -και τα δύο έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις διμερείς σχέσεις με την Πολωνία για να υπονομεύσει την ενότητα της ΕΕ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Αλλά μέχρι στιγμής, η Βαρσοβία έχει δεθεί στη γραμμή της ΕΕ. Οι Πολωνοί είναι η μεγαλύτερη εθνική ομάδα της ΕΕ που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος καθαρός αποδέκτης κεφαλαίων από την ΕΕ στο τωρινό πολυετές οικονομικό πλαίσιο. Η Βαρσοβία υποστήριξε πλήρως τον Michel Barnier, τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, όταν απαίτησε το Ηνωμένο Βασίλειο να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και τηρούν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

Τα δικαιώματα των πολιτών και οι οικονομικές συνεισφορές θα συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητες για τη Βαρσοβία καθώς οι συζητήσεις για το Brexit προχωρούν προς τη μετάβαση και τη μελλοντική σχέση. Η ΕΕ των 27 έχουν δηλώσει ότι οι κανόνες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων της ΕΕ, θα συνεχίσουν να ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Η πολωνική κυβέρνηση θα μπορούσε να περιμένει ότι οι πολίτες της ΕΕ, που θα φθάνουν στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της μετάβασης, έχουν τα ίδια δικαιώματα με εκείνους που έχουν έρθει πιο πριν. Η Κομισιόν έχει υποστηρίξει ότι η μεταβατική περίοδος δεν διαρκεί περισσότερο από τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αλλά η Πολωνία μπορεί να είναι υπέρ μιας επέκτασης εάν το ζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, και εάν αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά ορισμένα προγράμματα της ΕΕ και ίσως τις φτωχότερες περιοχές της ΕΕ και μετά το 2020.

Η Πολωνία θα ήθελε η ΕΕ των 27 να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Βρετανία μετά το Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο  είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της Πολωνίας. Αλλά οι διαπραγματευτές της ΕΕ λένε ότι ο δηλωμένος στόχος της May να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, έχει περιορίσει τις επιλογές της ΕΕ να προσφέρει στη Βρετανία μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου όπως αυτή που έχει με άλλες αποκαλούμενες τρίτες χώρες. Η Πολωνία ίσως είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που ενθαρρύνουν τις Βρυξέλλες να είναι πιο δημιουργικές σε ό,τι αφορά στο εμπόριο καθώς και στην εξωτερική πολιτική και στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με την μετά το Brexit Βρετανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αφήνει την ΕΕ, αλλά είναι προς το συμφέρον της Πολωνίας η συμφωνία για το Brexit να διατηρεί την Ευρώπη ασφαλή και σταθερή.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024