25/04/2024

Οικονομική ανασκόπηση (5/2 ως 9/2)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟ 05.02 ΕΩΣ 09.02.2018

 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μεγάλες πιέσεις στις Διεθνείς Αγορές, με αποτέλεσμα η αξία των παγκόσμιων μετοχών να μειωθεί κατά 4 τρισ. δολάρια σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Η Wall Street κατέγραψε πτώση 10%, η οποία πυροδοτήθηκε από την άνοδο των αποδόσεων των Αμερικανικών Κρατικών Ομολόγων, λόγω της εκτίμησης για αύξηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι η Κεντρική Τράπεζα Fed θα προχωρήσει σε περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Η πτώση των αγορών επηρέασε και την αγορά εμπορευμάτων, με την τιμή του πετρελαίου να σημειώνει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών, υποχωρώντας ακόμα και κάτω από τα 59 δολάρια τα βαρέλι για πρώτη φορά το 2018.

Η νευρικότητα των Διεθνών Αγορών δημιούργησε ανησυχία και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 5.32%, διακόπτοντας το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων. Ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές, οι πιέσεις ήταν έντονες, παρόλο που οι όροι των stress tests που ανακοινώθηκαν ήταν ηπιότεροι από ότι αρχικά αναμενόταν.

Πάντως, το Ελληνικό Δημόσιο κατάφερε να βγει στις αγορές με 7ετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο προσέλκυσε κεφάλαια άνω των 7 δισ. ευρώ, με το 81% των επενδυτών να έχει έδρα εκτός Ελλάδος. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3.5% και είναι καλύτερο από την προηγούμενη έκδοση του 5ετούς στο 4.625%, αλλά αρκετά υψηλότερο από όσο ανέμενε αρχικά η Ελληνική κυβέρνηση. Στην Αγορά Κρατικών Ομολόγων, η είδηση της νέας έκδοσης προκάλεσε πιέσεις για τους τίτλους, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για όλες τις λήξεις και την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 4.1%.

Πλέον, οι επενδυτές αναμένεται να εστιάσουν στην έκβαση των stress tests και στην προσπάθεια των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), στην επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, στις δρομολογούμενες νέες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση (με τα νέα 82 προαπαιτούμενα), με τον ερχομό των θεσμών προς το τέλος του μήνα.

Αν και η πολιτική αβεβαιότητα επανέρχεται με αφορμή την υπόθεση της Novartis, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του Ελληνικού Χρέους, καθώς και για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, δηλαδή αν θα υπάρξει καθαρή έξοδος ή προληπτική γραμμή στήριξης.

 Χρήστος  Μάραντος

Οικονομικός αναλυτής

Σημείωση Geopolitics & Daily News: O Xρήστος Μάραντος είναι Οικονομικός και Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Επί σειρά ετών Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Φορολογίας Τραπεζικού Ιδρύματος. Κάθε εβδομάδα στη σελίδα του Geopolitics θα δημοσιεύεται οικονομική ανασκόπηση για καλύτερη και ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών μας και σε θέματα οικονομίας.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024