29/03/2024

Το Μακεδονικό ζήτημα ενώνει τον απανταχού Ελληνισμό

 

του Δημήτρη Χατζή*

Από το 2009 ο Ελληνικός λαός πληρώνει το τίμημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και υπέστη την αφόρητη -κι απάνθρωπη πολλές φορές- πίεση της Γερμανίας για τη λήψη δυσβάσταχτων μέτρων λιτότητας. Παρόλα αυτά ποτέ δεν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με μαζικές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, μπροστά στον κίνδυνο εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στο γειτονικό κρατίδιο-μόρφωμα ανταποκρίθηκε θερμά στο κάλεσμα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων στη γενέτειρα, ενώ ταυτοχρόνως διοργανώθηκαν κι εξακολουθούν να διοργανώνονται συλλαλητήρια και σ’ άλλες χώρες από τους ομογενείς μας.

Η δυναμική παρουσία των συμπατριωτών μας στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, παρά τις συντονισμένες και πολλαπλές προσπάθειες να υποβιβαστεί ο όγκος και η αξία της, απέδειξε ότι ο Ελληνικός λαός δεν μένει απαθής σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.

Το Μακεδονικό θέμα ενόψει της κρίσιμης καμπής που διέρχεται ξύπνησε το φιλότιμο του Έλληνα και δημιούργησε ένα αυθόρμητο νέο κίνημα, χωρίς ετικέτες και χωρίς ηγέτες, που ξάφνιασε τους πάντες. Δημιούργησε μία νέα δυναμική που ανατρέπει τα δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παρά τη λάσπη που δέχθηκαν μετά το επιτυχημένο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης έδωσαν δυναμικότερο παρών στην Αθήνα.

Η συνδιοργάνωση των δύο ιστορικών συλλαλητηρίων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κι άλλους ομογενειακούς φορείς σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα δεν είχε αντικυβερνητικό στόχο ούτε επεδίωξε να ενισχύσει ή να εναντιωθεί σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Είχε μόνον ένα ζητούμενο: τη διαφύλαξη της πολιτιστικής τους ταυτότητας και ιστορίας.

Μπορεί να παρεισφρήσαν και στα δύο συλλαλητήρια στοιχεία που επεδίωξαν να καπηλευτούν ή να τα εκμεταλλευθούν πολιτικά. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν απλοί πολίτες, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, ακόμη και παιδιά. Όση μελάνι και να χύθηκε, όσες δηλώσεις και να έγιναν, κανείς δεν διαθέτει ουσιαστικά επιχειρήματα για να απαξιώσει τη δημοκρατική αυτή έκφραση του Ελληνικού λαού που επιβεβαίωσε άλλωστε και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων θα συνεχίσει με την υποστήριξή μας τις δημόσιες διαβουλεύσεις στις πόλεις της Μακεδονίας αλλά και τη συλλογή υπογραφών στο ψήφισμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα onomasia.gr. Το σχετικό ψήφισμα θα κατατεθεί με τις υπογραφές στον πρωθυπουργό την 1η Μαρτίου. Εμείς από την πλευρά μας, με τη δύναμη που αντλήσαμε, συνεχίζουμε την εκστρατεία μας που ξεκινήσαμε το 2016 με σύνθημα «Αυτό δεν είναι το όνομά σου» (#ThatsNotYourName) με στόχο την ανάκληση της λανθασμένης απόφασης της κυβερνήσης Μπους το 2004 για προσωρινή αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία».

Είναι σαφές ότι η συνεχιζόμενη αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως “Μακεδονίας” δεν προωθεί τη σταθερότητα στην περιοχή, δεν καθιστά πιθανή μια λύση με την Ελλάδα και δεν υποστηρίζει τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι η διοργάνωση των συλλαλητηρίων στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, υπήρξε ανιδιοτελής πράξη και εκπήγαζε από αγνή αγάπη για την πατρίδα. Η απόφασή μας για τη διοργάνωσή τους ήταν απόρροια της ενημέρωσης που τύχαμε από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά στην Washington τον περασμένο Οκτώβριο για την κρισιμότητα της κατάστασης.

Κι ακόμη κι αν δεν το παραδέχονται οι πολιτικοί φορείς, αναμφισβήτητα τα δύο συλλαλητήρια αποτελούν έναν ακόμη «άσσο», έναν μοχλό πίεσης, στα χέρια της Ελληνικής πλευράς στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Προσβλέπουμε στην αξιοποίησή τους. Κλείνοντας το σύντομο αυτό απολογισμό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους κι όλες από καρδιάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας για να εκφράσουμε τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του απανταχού Ελληνισμού. Ενώνοντας τις φωνές μας ειρηνικά ενισχύουμε τις θέσεις της Ελλάδας και συνδιαμορφώνουμε το μέλλον της.

Οι 16 ακτίνες του Ήλιου της Βεργίνας που συμβολίζουν τις εκπορεύσεις του αθάνατου ελληνικού πνεύματος με τα συλλαλητήρια απλώθηκαν παγκόσμια. Η Μακεδονία ήταν και παραμένει η ασπίδα και το ξίφος των Ελλήνων.

*Ο Δημήτρης Χατζής είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων της Παμμακεδονικής Ένωσης Ηνωμένων Πολιτειών και Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη.
Κατάγεται από τη Λεπτοκαρυά Πιερίας, ζει στη Βοστώνη και είναι ένας από τους πρωτεργάτες της διοργάνωσης των συλλαλητηρίων ενώ συνεχίζει τον συντονισμό των ενεργειών της ομογένειας των Η.Π.Α. για το Μακεδονικό ζήτημα.

 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024