29/03/2024

Πάει σε πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν;


Η εγχώρια στήριξη που απολαμβάνει ο Recep Tayyip Erdogan για την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, κάνει τους επενδυτές να εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει να την αξιοποιήσει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.

Είναι κάτι που το κόμμα του Erdogan δεν έχει κάνει ποτέ τα 15 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιμένουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση για προσφυγή στις κάλπες πριν τις 29 Νοεμβρίου 2019 που είναι προγραμματισμένες.

Παρ’ όλα αυτά, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι ορισμένοι αναλυτές στην Τουρκία πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ότι για πρώτη φορά ενδέχεται να σπάσει η παράδοση. Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η αβεβαιότητα σε μία αναδυόμενη οικονομία που γειτνιάζει με την πιο επικίνδυνη για πόλεμο περιοχή στον κόσμο.

«Πλέον πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία φέτος – που θα συμπέσουν πιθανότατα με την συμπλήρωση 2 ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016», σημειώνει ο Tim Ash, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. Η κυβέρνηση του Erdogan «τρέχει την οικονομία στο μάξιμουμ, προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ αφήνει τον πληθωρισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ανεξέλεγκτα».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η στρατιωτική επιχείριση της Τουρκίας στη Συρία απειλεί να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ωστόσο τα ποσοστά δημοφιλίας του Erdogan ενισχύονται. Οι περισσότεροι Τούρκοι βλέπουν τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους στη Συρία ως επέκταση του της τρομοκρατικής οργάνωσης που εδώ και δεκαετίες μάχεται για την αυτονομία των Κούρδων στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας δημοσκοπήσεων A&G Arastirma, Adil Gur, σε ποσοστό 90% οι Τούρκοι στηρίζουν τις επιθετικές κινήσεις του Erdogan.

Από την πλευρά της, η αναλύτρια του Eurasia Group, Naz Masraff, εκτιμά πως ένας ακόμη λόγος για πρόωρες εκλογές είναι το γεγονός ότι η οικονομία της Τουρκίας δεν θα συνεχίσει να τρέχει με τους τρελούς ρυθμούς που προκάλεσε το πρόγραμμα ενίσχυσης ύψους 50 δισ. δολαρίων, το οποίο εφαρμόστηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. «Οι πρόωρες εκλογές είναι πιο λογικό να γίνουν πριν η οικονομία αρχίσει και αλλάζει ρότα προς τα χειρότερα», σημειώνει, δίνοντας πιθανότητες 60% στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς το «2019 θα είναι μία σαφώς πιο δύσκολη χρονιά».

Ας μιλήσουμε επιτέλους

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024