28/03/2024

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 12.02.2018 ΕΩΣ 16.02.2018

 


Ανέκαμψαν κατά μεγάλο μέρος οι αμερικάνικοι δείκτες της Wall Street την προηγούμενη εβδομάδα μετά το μεγάλο sell of που είχε προηγηθεί. O βιομηχανικός δείκτης Dow jones σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 5,70 %, ο τεχνολογικός Nasdag 6,84% και ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 5,86 % σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού για το μήνα Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σε ποσοστό 1,8% (χωρίς τον κλάδο των τροφίμων και της ενέργειας) και ποσοστό 2,1% με την προσμέτρηση των παραπάνω κλάδων δεν ήταν αρκετή για να δημιουργήσει νέες πτωτικές τάσεις στο Αμερικάνικο Χρηματιστήριο. Η απόδοση του 10ετούς Αμερικάνικου ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,87% την Παρασκευή 16.02.2018 και τυχόν υπέρβαση του ορίου 3%, θα είναι στοιχείο το οποίο πιθανόν να πυροδοτήσει νέα διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές. Το 30ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ είναι σταθερά πάνω από το όριο του 3% λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ. Στα αξιοσημείωτα το σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 49,2 δις. δολλαρίων που εμφάνισε η οικονομία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο 2018.

Η ισοτιμία ΕUR / USD διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,2464 το βράδυ της παρασκευής 16.02 . Η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε σε επίπεδα πάνω από 61 $ το βαρέλι με εβδομαδιαία άνοδο 4,2% και η τιμή του χρυσού στα 1.356,30 $ ανα ουγκιά.

Η άνοδος στους δείκτες της Wall Street συμπαρέσυρε και τις αγορές της Ευρώπης, οι οποίες ανέκαμψαν από τα χαμηλά που είχαν σημειωθεί.Ο Γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 3,35% και ο πανευρωπαικός δείκτης stoxx 600 σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 3%.Στα αξιοσημείωτα η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 2,7% για το έτος 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Εβδομαδιαία κέρδη της ταξης του 2,09% και για το δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών ο οποίος έκλεισε στις 846,07 μονάδες.Ο χαμηλός τζίρος ήταν το κύριο χαρακτηριστικό για το Χρηματιστήριο Αθηνών την εβδομάδα που πέρασε ,κάτι που υποδηλώνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών να δεσμεύσουν κεφάλαια επενδύοντας στους ελληνικούς μετοχικούς τίτλους. Την Παρασκευή 16.02 ο οίκος Fitch Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα στην κατηγορία Β με θετικό outlook. Ο οίκος εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Ελληνικής κυβέρνησης θα βελτιωθεί, η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων θα συνεχιστεί και ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με διατηρήσιμους ρυθμούς.Παραμένει η πρόκληση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από τις τράπεζες σημειώνει ο οίκος. Κατά μία βαθμίδα είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία και ο οίκος standard and poor’s τον προηγούμενο μήνα. Η αναβάθμιση αυτή θεωρείται ότι έχει προεξοφληθεί από τις αγορές και ως εκ τούτου έχει ουδέτερο αποτέλεσμα (non event).Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στον οίκο Moody’s , ο οποίος θα αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής οικονομίας στις 30 Μαρτίου 2018. Την Τρίτη 20.02 θα ανακοινώσει αποτελέσματα για το έτος 2018 η Alpha Bank και την Πέμπτη 22.02 ο ΟΤΕ και τα ΕΛ.ΠΕ., και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του Eurogroup στη συνεδρίαση της Δευτέρας 19.02 αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα , αναμένεται να επηρεάσουν την τάση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που αρχίζει την Τρίτη 20.02.

Άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων εκδόσεως ελληνικού δημοσίου (όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται οι τιμές μειώνονται), με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,27 % την Παρασκευή 16.02. Στη συνεδρίαση της παρασκευής υπερτέρησαν οι αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς που είχε διαμορφωθεί στο 4,45% στη συνεδρίαση της πέμπτης να υποχωρήσει στο 4,27% την Παρασκευή.Η άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων δυσχεραίνει την προσπάθεια δανεισμού της χώρας μέσω ομολογιακών εκδόσεων και κατ’ επέκταση την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση για την περίοδο μετά τον Αύγουστο 2018.

Χρήστος Μάραντος
Οικονομικός Αναλυτής

Σημείωση Geopolitics & Daily News: O Xρήστος Μάραντος είναι Οικονομικός και Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Επί σειρά ετών Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Φορολογίας Τραπεζικού Ιδρύματος. Κάθε εβδομάδα στη σελίδα του Geopolitics θα δημοσιεύεται οικονομική ανασκόπηση για καλύτερη και ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών μας και σε θέματα οικονομίας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024