28/03/2024

Οικονομική επίδραση των Αγώνων στο Πιονγκτσάνγκ

 

Οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν και όλοι περιμένουν να δουν, τι θα αποφέρει η διοργάνωση κυρίως στον τουρισμό. Πάντως αμφίβολο παραμένει εάν θα μετατραπεί η περιοχή σε νέα Μέκκα του χειμερινού αθλητισμού.

Οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Πιονγκτσάνγκ τελείωσαν και τα βλέμματα πέφτουν στην μεταολυμπιακή περίοδο και στα οφέλη που ενδεχομένως να προκύψουν για τη χώρα. Τα πιο αισιόδοξα προγνωστικά χαροποιούν τον πρόεδρο της Νοτιοκορεατικής Οργανωτικής Επιτροπής Λι Μπεόν Χι. Τα τοπικά ινστιτούτα υπολογίζουν ότι η οικονομική επίδραση των Αγώνων θα ξεπεράσει τα 43 δις ευρώ. «Είναι πολλαπλάσια των επενδύσεων», δηλώνει. «Το εγχείρημα άξιζε», συμπληρώνει ο πρώην υπουργός Εμπορίου της Ν. Κορέας αντιδρώντας στην κριτική ότι η διοργάνωση ήταν πανάκριβη.

Άγνωστο στην ΔΟΕ το Πιονγκτσάνγκ

Φαίνεται ωστόσο ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το ότι η ανατολική επαρχία Γκανγκουόν θα γίνει η νέα Μέκκα για χειμερινό αθλητισμό στην Ασία, όπως το επιθυμούν ο τοπικός τύπος και η τοπική κυβέρνηση. Η επαρχία θα πρέπει να καλύψει ένα επιπλέον κόστος για τη διατήρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων κι αυτών που προϋπήρχαν. Ο υπολογισμός των οργανωτών, όπως και της κυβέρνησης, ήταν οι αγώνες να μην κάνουν γνωστή την επαρχία μόνο ως περιοχή για χειμερινά αθλήματα, αλλά γενικά και ως τουριστικό προορισμό και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομικά αδύναμη από πλευράς υποδομών περιοχή νοτιοανατολικά της χώρας. Αλλά και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στοχεύει στο άνοιγμα νέων αγορών και δυνατοτήτων προώθησης του εμπορίου. Το Πιονγκτσάνγκ ήταν μάλλον άγνωστο για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για την οικονομική επίδραση των Αγώνων, ερευνητικά ινστιτούτα και τουριστικές οργανώσεις «ζονγκλάρουν» με πολύ υψηλά νούμερα. Το ερευνητικό ινστιτούτο Hyndai υπολογίζει ένα ποσό της τάξης των 59 δις ευρώ. Αλλά για να αγγίξει αυτό τον αριθμό, «θα πρέπει η κυβέρνηση να ρίξει βάρος στη βελτίωση του εθνικού brand name» λέει ο ερευνητής Τσουνγκ Μιν. Το Ινστιτούτο διακρίνει ανάμεσα σε άμεσες και έμμεσες επιδράσεις και τις τοποθετεί σε μακρά χρονικά διαστήματα των δέκα χρόνων. Στις άμεσες ανήκουν οι επενδύσεις σε υποδομές και ο τουρισμός, όπως και το κόστος κατανάλωσης.


Οικονομική ανάπτυξη και τουρισμός

Στις έμμεσες το Ινστιτούτο περιλαμβάνει ένα επιπλέον τουρισικό κύμα όπως και τη βελτίωση της εικόνας της Ν. Κορέας. Μόνο φέτος θα μπορούσε ο τουρισμός να ανέβει τα δύο εκ., όπως προβλέπουν οι ειδικοί. Το κορεατικό ινστιτούτο Πολιτισμού και Τουρισμού υπολογίζει σε 400.000 τους επισκέπτες των Αγώνων. Το κλειδί για οικονομικά αποτελεσματικούς αγώνες βρίσκεται στο πως οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν στο εξής. Οι Πανασιατικοί Αγώνες του 2014 στο Ιντσεόν άφησαν μαζικά χρέη, υπενθυμίζουν τα νοτιοκορεατικά ΜΜΕ. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εγκωμίασε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πιονγκτσάνγκ, αλλά προειδοποίησε τους οργανωτές να καταθέσουν σχέδια για μεταολυμπιακή χρήση των 12 πιο σημαντικών εγκαταστάσεων. Η Γκουνίλα Λίντμπεργκ, μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ τόνισε μάλιστα σήμερα, Κυριακή, ότι «εάν δεν υπάρξουν σχέδια για το μέλλον θα χάσουμε τη θετική οπτική γωνία αυτών των Αγώνων, γι αυτό είναι σημαντικό να βρεθούν λύσεις».

Για όλες τις υπόλοιπες ολυμπιακές εγκαταστάσεις και γι αυτές που θα χρησιμοποιηθούν στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν στις 9 Μαρτίου, υπάρχουν σχέδια, τονίζει η Νάνσι Παρκ, εκπρόσωπος τύπου της οργανωτικής επιτροπής. Με την νέα σιδηροδρομική γραμμή ταχείας αμαξοστοιχίας από την πρωτεύουσα Σεούλ προς την επαρχία Γκανγκουόν και τον νέο αυτοκινητόδρομο έχουν αυξηθεί οι δυνατότητες πρόσβασης στις χειμερινές αθλητικές εγκαταστάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια για την οικονομική ανάπτυξη και τον τουρισμό στην περιοχή.

Ντίρκ Γκόντερ, dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου

DW
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024