Politics Security

Γιατί ο Π.Καμμένος έχει δίκιο. Όμηροι της Τουρκίας οι δυο Έλληνες


Γράφει ο Εμμανουήλ Ζαμπέτας*

 

Η διαφορά μεταξύ hostage και captive είναι τεράστια. Το hostage, ως όμηρος, τω οντι ενέχει μια δοσοληψία μεταξύ των «κακοποιών» και των  «συγγενών» του ομήρου. Το captive, ως κρατούμενος, όμως, είναι μια αδύναμη λέξη, η οποία δεν μπορεί να δώσει όλη την σοβαρότητα αυτού που διαδραματίζεται.

Πιστεύω, πως ο όρος «hostage» χρησιμοποιήθηκε ορθότατα από την ελληνική πλευρά (δια στόματος του Έλληνα Υπουργού Άμυνας ) για να περιγράψει το status των δυο στρατιωτικών μας.  ( Υπενθυμίζουμε πως «Ομήρους» χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του από τη Ρουμανία, τους δύο στρατιωτικούς που συνελήφθησαν απο τις τουρκικές αρχές.Ο Πάνος Καμμένος, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Μιχάι Φίφορ, στο Βουκουρέστι, ανέφερε ότι τον ενημέρωσε για το περιστατικό και συνέχισε:«Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Ελληνες ομήρους, έναν Αξιωματικό και έναν Υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου Υπουργού Αμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των Νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών».)

Η Τουρκία, ήδη, λαμβάνει ανταλλάγματα από την κράτηση τους.


Το πρώτο αντάλλαγμα είναι το πλεονέκτημα της μόχλευσης. Ούσα proactive σε αυτήν την περίπτωση, έχει το πλεονέκτημα της χρησιμοποίησης ως μοναδικού μοχλού πίεσης τους δυο στρατιωτικούς, ούτως ώστε να έχει απέναντι της μια «πιο μαλακή» θέση της Ελλάδος σε ορισμένα ζητήματα ζωτικής σημασίας για την ίδια.

Το δεύτερο αντάλλαγμα είναι η δημιουργία ψυχολογίας της θέσης του απελπισμένου, ο οποίος δεν έχει τίποτε να χάσει (μια και δεν διαθέτει κάτι), οπότε της δίνει την «ελευθερία» κινήσεων όσον αφορά σε απαιτήσεις.

Το τρίτο αντάλλαγμα είναι η ευελιξία που της δίνεται όσον αφορά στο για τι και πότε θα προσπαθήσει να καθίσει την Ελληνική πλευρά σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο η Ελληνική πλευρά επιβάλλεται να το απορρίψει με το οποιοδήποτε κόστος.

Το τέταρτο αντάλλαγμα  είναι η θέση του rogue state, της χώρας, δηλαδή,  η οποία δεν υπολογιζει το διεθνές δίκαιο και τις υπογεγραμμένες, από την ίδια, συνθήκες, μπροστά στο δικό της εθνικό συμφέρον και είναι ικανή να φτάσει σε άκρα, ούτως ώστε να επιτύχει τους στόχους της.

 

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για πρώτη φορά, πιστεύω πως τηρεί ορθή στάση όσον αφορά στο θέμα ομηρίας των δυο στρατιωτικών. Προτιμά να μείνει ως παρατηρητής, μη παραδεχόμενη πως είναι ενα «Ευρωπαϊκό» θέμα, διότι, εάν το κάνει, τότε η Τουρκία αποκτά μια αναβαθμισμένη θέση μόχλευσης. Υπενθυμίζω πως και οι ΗΠΑ κρατούν την ίδια θέση, μη θέλουσες να αναβαθμίσουν το leverage της Τουρκίας. Ούτως ή άλλως διαχρονικά, η θέση τους (η οποία επιβαλλεται να είναι και η δική μας) είναι πως με οποιοδήποτε κόστος δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες και κακοποιούς.

Θλίβομαι που δυο παλικάρια μας, δύο παιδιά δικά μας, Ελληνόπουλα, έχουν βρεθεί στην τραγική θέση της απέκδυσης του ανθρώπινου μανδύα και της ένδυσης του μανδύα του διαπραγματευτικού μέσου. Όμως, έχουν ορκιστεί ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ως στρατιωτικοί, να καταθέσουν την ίδια τους την ζωή στον βωμό της ελευθερίας της Πατρίδος. Το μεγαλύτερο καλό, αυτό του Εθνικού συμφέροντος, υπερτερεί της ζωής όλων ημών, οι οποίοι φέρουμε την ευθύνη του όρκου αυτού.

Εύχομαι να υπερτερήσει το διεθνές δίκαιο, διότι εάν υπερτερήσει η ψυχρή λογική, θα θρηνήσουμε θύματα εκατέρωθεν και οι αλλαγές, γεωπολιτικά, θα είναι ραγδαίες, δημιουργώντας ένα status quo post, το οποίο θα είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει διαχρονικά.

*Γραμματέας Εργασιακών και Ασφαλίσεων στην εταιρεία ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ – Φαήλος Κρανιδιώτης

 

Διαβάστε επίσης: Foreign Policy: Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι να παίρνει ομήρους

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail