19/04/2024

Γιατί ο διορισμός Πομπέο ως ΥΠΕΞ θα σημάνει άσχημα νέα για το Ιράν

 

Ο διορισμός του μέχρι πρότινος επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο, ως νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ – μετά από την αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον – θα μπορούσε να σημάνει άσχημα νέα για το Ιράν.

Ο Πομπέο – που αποτελεί την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, μετά από την απομάκρυνση του Τίλερσον, την οποία σημειωτέον ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω του Twitter – είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για την αυστηρή στάση που έχει διατηρήσει απέναντι στο Ιράν, κατά το παρελθόν ως διευθυντής της CIA.

Ο ίδιος, όχι μόνο έχει συνδέσει το Ιράν με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά έχει επίσης δεσμευθεί ότι θα “καταπνίξει” το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας και ότι θα προβεί στην κατάργηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015.

Σύμφωνα με το CNBC, τον Νοέμβριο του 2016, όταν ο Πομπέο διορίστηκε διευθυντής της CIA, σημείωσε ότι η Τεχεράνη “έχει σκοπό να καταστρέψει την Αμερική”, χαρακτηρίζοντας την πυρηνική συμφωνία “καταστροφική”, επισημαίνοντας ότι ανυπομονεί να καταργήσει τη συμφωνία.

Άλλωστε, ο τρόπος αντιμετώπισης του Ιράν φέρεται να αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ του Τραμπ και του Τίλερσον, του οποίου η απόλυση ήλθε σε συνέχεια μιας διαφωνίας που υπήρξε μεταξύ των δύο ανδρών σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

“Αν κοιτάξεις τη συμφωνία για το Ιράν, θεωρώ ότι είναι απαίσια, και υποθέτω ότι πίστευε ότι είναι εντάξει… Πραγματικά, δεν σκεφτόμασταν με τον ίδιο τρόπο”, ανέφερε ο Τραμπ, σε δηλώσεις του έξω από τον Λευκό Οίκο.

Η πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη στη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα προέβλεπε άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και διάφορων άλλων περιοριστικών μέτρων σε βάρος των εμπορικών δραστηριοτήτων της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα περιόριζε το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο Τραμπ έχει ασκήσει έντονα αρνητική κριτική κατά της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν δεν τηρεί τους όρους.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024