17/04/2024

Μισέλ Ομπάμα: Οι πολιτικές βλέψεις της πρώην πρώτης κυρίας


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
 

Ήταν Ιούλιος του 2016 και το Συνέδριο των Δημοκρατικών επρόκειτο να δώσει το χρίσμα στην Χίλαρι Κλίντον, πρώην Πρώτη Κυρία και Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, γνωστή όμως από Αμερικάνους αναλυτές και opinion makers ως «το φαβορί που δεν αγάπησε κανείς». Τα σκάνδαλα γύρω από το όνομα της οικογένειας Κλίντον, οι περίεργες δοσολοψίες του Bill & Hilary Foundation και η αδυναμία της ίδιας της Κλίντον, όταν βρισκόταν στο State Department, να χειριστεί την επίθεση στην Αμερικάνικη πρεσβεία στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα το θάνατο 4 Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, έχουν μουδιάσει το Δημοκρατικό κόμμα.

Μέχρι την στιγμή που η νυν Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, με φόρεμα του Κριστιάν Σιριάνο, μπλε ρουά, σε γραμμή «Α», βγαίνει στην σκηνή. «Δεν είναι απλά μια γυναίκα που στέκεται δίπλα σε έναν άνδρα. Δημιουργεί τη δική της θέση στην ιστορία» αναφέρει ο ομιλητής και όλοι την υποδέχονται με χειροκροτήματα. Αν και σύντομη η ομιλία της, περίπου 15 λεπτά, το μήνυμά της ήταν ξεκάθαρο: Ο άνθρωπος που θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο σωστό μονοπάτι είναι δίχως αμφιβολία η Χίλαρι Κλίντον. Οι αποδοκιμασίες και το κλίμα δυσαρέσκειας σταματάει. Το κοινό σχεδόν μαγεμένο την παρακολουθεί. Η Χίλαρι παίρνει τελικά το χρίσμα, όμως τα αμερικάνικα ΜΜΕ ασχολούνται πλέον με τη νέα σταρ των Δημοκρατικών, την Μισέλ Ομπάμα. Είναι και η πρώτη φορά που στα πηγαδάκια του Δημοκρατικού κόμματος αποτυπώνεται το αίτημα να κατέβει υποψήφια για την προεδρία το 2020. Ένα αίτημα που επανήλθε επιτακτικά μετά την αποτυχία της Κλίντον να εισέλθει ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.


Ποια είναι η πρώην Πρώτη Κυρία 

Η Μισέλ ΛαΒόν Ρόμπινσον Ομπάμα γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1964. Μεγαλωμένη στο Σάουθ Σάιντ του Σικάγου, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, κάνοντας τα πρώτα βήματα της δικηγορικής της καριέρας στο Sidley Austin, όπου και γνώρισε τον Μπάρακ Ομπάμα. Ακολούθως εργάστηκε στο προσωπικό του Δημάρχου του Σικάγου, Ρίτσαρντ Ντάλεϊ, αλλά και για το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Σικάγου.  Κόρη ενός χειριστή αντλιών και μιας νοικοκυράς, έγινε μια μέρα η πρώτη Αφροαμερικανίδα Πρώτη Κυρία. Με τον 44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, απέκτησε δυο κόρες, ενώ η συμβολή της κατά την οκταετή θητεία του στον Λευκό Οίκο ήταν καθοριστική. Κατά τα έτη 2007 και 2008 ήταν εκείνη που είχε σηκώσει το βάρος της προεκλογικής καμπάνιας του Μπάρακ Ομπάμα, όταν αντιμετώπιζε την Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

 

Με την είσοδο του ζεύγους Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, η Μισέλ έγινε είδωλο ντυσίματος για τις γυναίκες, δημιουργώντας ένα δικό της προσωπικό στυλ και επιδιώκοντας να πάρει τον τίτλο της «μαύρης Τζάκι», όχι μόνο στα ΜΜΕ αλλά και στις καρδιές του αμερικάνικου λαού. Παράλληλα, επικεντρώνεται στη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ας μην λησμονούμε πως στα φοιτητικά της χρόνια πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις για περισσότερες εγγραφές μειονοτικών φοιτητών στο πανεπιστήμιο. Μια ακόμη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει είναι η διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού (η ίδια σέρβιρε στην αρχή της θητείας της συχνά-πυκνά σε συσσίτια της Ουάσιγκτον), στη σημασία της υγιεινής διατροφής και στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Δεν διστάζει, μάλιστα, να αφήσει ως παρακαταθήκη ένα θηριώδη βιολογικό λαχανόκηπο στη νότια πλευρά του Λευκού Οίκου. Ταυτόχρονα, οι δημόσιες εμφανίσεις και φωτογραφίσεις δεν λείπουν από το φορτωμένο πρόγραμμα της. Η Μισέλ ήταν, καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του Ομπάμα, ο άσος στο μανίκι του προέδρου.

Η απομάκρυνση από τον Λευκό Οίκο και το βιβλίο

Στην τελετή παράδοσης- παραλαβής, η ίδια μοιάζει θυμωμένη, κρατώντας το δώρο που η αμήχανη Μελάνια, και νυν Πρώτη Κυρία, θέλησε να της προσφέρει. Ένα χρόνο μετά, σε συνέντευξη της στην παρουσιάστρια και φίλη της Έλεν ΝτιΤζένερις και στην εκπομπή  The Ellen DeGeneres Show αποκαλύπτει πως ο λόγος του εκνευρισμού της ήταν ότι δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο από την Μελάνια.«Όσα γίνονται σε μια τέτοια τελετή είναι όλα βάσει πρωτοκόλλου. Σου έχουν πει από πριν, “θα κάνεις αυτό, θα σταθείς εκεί”… Ποτέ δεν είχε ξαναφέρει κάποιος δώρο κι εγώ σκέφτομαι “οκ, πού, τι να κάνω τώρα με αυτό το δώρο;».

Εκτός όμως από τις συνεντεύξεις, η Μισέλ ετοιμάζεται και για μια ακόμη κίνηση που έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα του πολιτικού προφίλ που χτίζει τόσα χρόνια. Ενώ ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βάλλεται από το βιβλίο του Μάικλ Γουόλφ με τίτλο «Φωτιά και Οργή: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ», η Μισέλ ετοιμάζεται να εκδώσει ένα βιβλίο που θα αποθεώνει την οικογένεια Ομπάμα. Ο τίτλος του βιβλίου είναι “Becoming” και έγινε γνωστός μέσα από το instagram με ανάρτηση της που μας ενημέρωνε και για την κυκλοφορία του στις 13 Νοεμβρίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο αναμένεται να μεταφραστεί σε 24 γλώσσες και η πρώην Πρώτη Κυρία θα κάνει περιοδεία για την προώθησή του τόσο στην Αμερική όσο και σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. «Ελπίζω να εμπνεύσω τους αναγνώστες να βρουν το θάρρος να γίνουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Ανυπομονώ να μοιραστώ την ιστορία μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Γράφοντας το “Becoming” αποδείχθηκε μια βαθιά προσωπική εμπειρία. Μου επέτρεψε για πρώτη φορά να εξετάσω ψύχραιμα την απρόσμενη τροχιά της ζωής μου» δήλωσε η Μισέλ, η οποία, όπως ακούγεται, θα λάβει από κοινού με τον Μπάρακ Ομπάμα το ποσό των 65 εκατομμυρίων δολαρίων για τα απομνημονεύματα τους.

Η Όπρα και οι φήμες

Ενώ το βιβλίο υπόσχεται ότι θα είναι μια εκ βαθέων εξομολόγηση στις επιτυχίες αλλά και απογοητεύσεις που βίωσε το ζεύγος Ομπάμα τα προηγούμενα χρόνια, οι φήμες για πολιτική καριέρα της Μισέλ συνεχίζουν να φουντώνουν. Φήμες που έρχονται ταυτόχρονα με εκείνες που θέλουν την Όπρα Γουίνφρεϊ, μια άλλη Αφροαμερικανή, να ετοιμάζει την μετάβασή της από τα τηλεοπτικά στούντιο και τον χώρο της show biz στο Δημοκρατικό στρατόπεδο, το οποίο υποστήριζε επί χρόνια.  Η πρόσφατη ομιλία της Γουίνφρεϊ στις Χρυσές Σφαίρες όπου παρέλαβε το βραβείο «Σεσίλ Μπι Ντε Μιλ», ξεσήκωσε το twitter στις ΗΠΑ και έβαλε σε σκέψεις τις δεξαμενές σκέψεις που στηρίζουν τους Δημοκρατικούς. Η Όπρα σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Τραμπ, καθώς γνωρίζει άριστα το παιχνίδι της προβολής και της έκθεσης στο κοινό.

 

Ενδεχομένως οι φήμες αυτές σε συνδυασμό με το κλίμα αναζήτησης για το νέο ηγέτη των Δημοκρατικών να έβαλαν σε σκέψεις της Μισέλ, η οποία σε πρόσφατη εκδήλωση στη Νέα Υόρκη απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια πρόεδρος. «Υπάρχουν κάποιοι λαμπροί νεαροί άνθρωποι εκεί έξω που κάνουν καταπληκτικά πράγματα» είπε. «Νομίζω ότι είναι καλύτερη επένδυση, ότι πρέπει να επενδύσουμε ώστε να δημιουργηθούν χιλιάδες “εμείς”, δεν χρειαζόμαστε μόνο έναν» τόνισε. «Το σημαντικότερο είναι να αποχωρείς και να αφήνεις χώρο» τόνισε με νόημα. Οι δηλώσεις της αφήνουν να εννοηθεί πως τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της επιθυμούν να αναπτύξουν το Obama Foundation παρά να μπουν σε μια αβέβαιη διαδικασία για την προεδρία του 2020 καθώς δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι η Μισέλ θα λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

 

Το μόνο σίγουρο είναι πως στο Δημοκρατικό Κόμμα αναζητούν το άτομο που θα μπορέσει να κάνει damage control της ήττας της Κλίντον και, παράλληλα, θα κάνει έξωση στον Τραμπ, βάζοντας ξανά τους Δημοκρατικούς στον Λευκό Οίκο. Καθώς όμως ο Τραμπ έχει με το μέρος του το κομμάτι εκείνο του αμερικάνικου λαού που βαρέθηκε την πολιτική ορθότητα και δεν επιθυμεί να καθορίζεται από την ελίτ της show biz και του Hollywood, οι Δημοκρατικοί, αν επιθυμούν πραγματικά να χτυπήσουν τον νυν πρόεδρο Τραμπ και να επιστρέψουν στον θώκο του Λευκού Οίκου, θα πρέπει στις επόμενες εκλογές να αφήσουν τις δοκιμές και να κατέβουν με υποψήφιο άνδρα, λευκό, ηλικίας 50 με 55. Μια παραδοσιακή, δηλαδή, πολιτική επιλογή. Αν υπάρχει κάποιος τέτοιος μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα; Ο χρόνος θα δείξει!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024