28/03/2024

DW: Ο Μπορίσοφ σε ρόλο κλειδί στα Δυτικά Βαλκάνια

 


Στη Βάρνα της Βουλγαρίας πραγματοποιείται σήμερα η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ παρουσιάζεται ως ένας υποδειγματικός Ευρωπαίος ωστόσο με πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του.

“Τον Ερντογάν τον αποκαλώ ακόμα και σήμερα Ταγίπ, από τότε που ήμασταν και οι δύο δήμαρχοι”, λέει αυτάρεσκα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Βούλγαρος ηγέτης και οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας διατηρεί πράγματι μια καλή σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Μια σχέση που υπαγορεύεται από ένα μείγμα προσωπικής συμπάθειας αλλά και σεβασμού απέναντι στον ισχυρό γείτονα. Ο Μπόικο Μπορίσοφ, άλλοτε αθλητής πολεμικών αγωνισμάτων και σωματοφύλακας, προτιμάει τους “σκληρούς” πολιτικούς τύπου Ερντογάν και Πούτιν.

Παράλληλα όμως σκέφτεται και τις 200.000 προσφύγων που θα μπορούσαν να έρθουν από την Τουρκία στη Βουλγαρία ενώ και ο τουρκικός στρατός “ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη”, όπως λέει, του προκαλεί ένα κάποιο δέος. Η στάση του πάντως απέναντι στον Τούρκο ηγέτη δεν είναι χωρίς πολιτικό κόστος στο εσωτερικό. Και αυτό εξαιτίας των αιώνων Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της τουρκόφωνης μειονότητας, η οποία για τους περισσότερους Βούλγαρους αποτελεί διαρκή κίνδυνο, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

Όταν πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η βουλγαρική συνοριακή πόλη Καρτσαλί “βρίσκεται στην καρδιά του”, οι δηλώσεις του ερμηνεύθηκαν ως προκλητικές και ότι σχετίζονται με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Σύνοδος Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων – ΕΕ τον Μάιο

Η πολιτική του Μπόικο Μπορίσοφ και στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων δέχεται και αυτή επικρίσεις στο εσωτερικό. Ο Μπορίσοφ τάσσεται υπέρ μιας πιο στενής συνεργασίας και πρότεινε μάλιστα τη διοργάνωση μιας Συνόδου Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων – ΕΕ τον ερχόμενο Μάιο στη Σόφια. Ο καλός του φίλος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του έδωσε το πράσινο φως. Η ιδέα του είναι ότι οι χώρες της περιοχής έχουν κοινά συμφέροντα και ότι η Βουλγαρία δεν είναι πολύ καιρός που κατάφερε να ενταχθεί στην ΕΕ και τώρα θα μπορούσε να βοηθήσει και τις γειτονικές χώρες.

Ωστόσο η ιδέα αυτή συναντά δυσκολίες, δεδομένου ότι και ιστορικοί λόγοι δεν έκαναν πάντα εύκολη τη συνύπαρξη των βαλκανικών χωρών με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη πολλά κατάλοιπα. Στο εσωτερικό της χώρας του ο Μπόικο Μπορίσοφ αντιμετωπίζει επίσης πολλά προβλήματα.

Η Βουλγαρία παραμένει η φτωχότερη χώρα της ΕΕ και μια διεφθαρμένη ολιγαρχία αμαυρώνει την εικόνα της στο εξωτερικό. Η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης δεν έχει γίνει ακόμη και η παντοδύναμη κρατική Εισαγγελία ελέγχει τα πάντα. Ακόμη, η Βουλγαρία σύμφωνα με έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα είναι μια από τις τελευταίες χώρες σε θέματα ελευθερίας του Τύπου.

Αλεξάντερ Αντρέγιεφ / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024