19/04/2024

Μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η Disciple ανοίγει το δρόμο για μία νέα εποχή στα κοινωνικά δίκτυα

 

Του Oliver Smith
Forbes

Ο Benji Vaughan “χτίζει” το αντι-Facebook, μια πλατφόρμα στην οποία μπορεί να δημιουργήσει κανείς το δικό του μικρο-κοινωνικό δίκτυο – τη στιγμή που το πραγματικό Facebook είναι γεμάτο σκάνδαλο και αντιπαραθέσεις.

“Ο κόσμος ζει σε ένα μονοπώλιο”, δήλωσε ο Vaughan, ο οποίος μίλησε στο Forbes λίγο πριν το σκάνδαλο της Cambridge Analytica που “εξαφάνισε” δισεκατομμύρια από την αξία της μετοχής του Facebook.

Ο κόσμος συνδέεται μέσω του Mark Zuckerberg και δεν νομίζω ότι αυτό είναι υγιές για τις κοινωνίες, τις κοινότητες, τις δημοκρατίες ή οτιδήποτε άλλο.

Σήμερα τα σχόλιά του μοιάζουν έντονα προφητικά, αλλά είναι ένα μήνυμα που ο επιχειρηματίας προσπαθεί να μεταδώσει εδώ και δεκαετίες κατά την αποστολή του να “σπάσει” το μονοπώλιο του Facebook.

Ενώ το Facebook οικοδομεί ένα κοινωνικό δίκτυο για όλους, η Disciple Media του Vaughan αποφάσισε να δημιουργήσει κοινωνικά δίκτυα για ομάδες με εξειδικευμένα ενδιαφέροντα.

Η Disciple Media

Ο Vaughan εργαζόταν για χρόνια στη μουσική βιομηχανία, ως καλλιτέχνης, παραγωγός και έπειτα ως επιχειρηματίας με όραμα να δημιουργήσει εξειδικευμένα κοινωνικά δίκτυα για τους καλλιτέχνες.

Επειδή, όπως λέει, “οι πολίτες και οι κοινότητες δεν πρέπει να περνούν μόνιμα τη ζωή τους στο διαδίκτυο ως προϊόντα για τη συλλογή δεδομένων”.

Το όραμα του Vaughan πήρε σάρκα σε ένα στούντιο ανάπτυξης εφαρμογών, το Disciple Media, το οποίο δημιούργησε κοινωνικά δίκτυα για συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones και ο κάντρι τραγουδιστής Luke Bryan.

Τα δίκτυα είναι παρόμοια με μια κλειστή ομάδα Facebook, με δημόσιους τοίχους για αναρτήσεις, σχόλια, και τη δυνατότητα των ιδιοκτητών δικτύων να πωλούν συνδρομές ή ψηφιακά μέσα.

“Αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι η βασική αρχή της Disciple είχε πολύ περισσότερες χρήσεις από τη μουσική μόνο και είχε τεράστιο αριθμό χρηστών, από συγκροτήματα που συνδέονταν με τους θαυμαστές τους, μέχρι σχολεία που συνδέονταν με γονείς”.

Και, φυσικά, πολιτικούς.

Η εφαρμογή του Matt Hancock

Το όραμα του Vaughan “απογειώθηκε” τον περασμένο μήνα, αφού η Disciple έφτιαξε το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για έναν Βρετανό βουλευτή, τον Matt Hancock, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος πολιτικός της κυβέρνησης επιφορτισμένος με την εποπτεία της τεχνολογικής βιομηχανίας.

Μέσα σε λίγες ώρες, η Matt Hancock, μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε στο όνομα του υπουργού Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε λανσαριστεί και ήταν στα πιο δημοφιλή θέματα του Twitter.

Όμως, αντί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του, όπως σχεδίαζε ο βουλευτής, το δίκτυο αντιτίθεται μάλλον κατακλύστηκε από memes, τρολς και σατυρικούς λογαριασμούς που χρειάστηκε μέρες για να αποκλειστούν.

Υπήρξε ακόμη μια κατακραυγή για την ιδιωτική ζωή, καθώς στην εφαρμογή είχε συμπεριληφθεί μια ξεπερασμένη πολιτική απορρήτου, η οποία φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την επικείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία περί δεδομένων που ονομάζεται GDPR (για την οποία εργάστηκε ο ίδιος ο Hancock).

“Μάθαμε πολλά,” είπε γελώντας ο Vaughan.

“Έχουμε άλλες τεράστιες κοινότητες, όπως οι Rolling Stones, όπου δεν υπήρχαν προβλήματα!”, είπε.

Το αντι-Facebook

Από πολλές απόψεις, οι αντιδράσεις στο δίκτυο του Matt Hancock, και τώρα το σκάνδαλο για το Facebook και τη Cambridge Analytica, είναι θετικές για την Disciple.

Ο Vaughan λέει ότι οι αντιδράσεις επιτάχυναν το σχέδιό του να μετατρέψει τη Disciple από ένα στούντιο για την δημιουργία εφαρμογών σε μια πραγματική πλατφόρμα κοινωνικού δικτύου – όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του κοινωνικό δίκτυο με μία μικρή χρέωση μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο ιδρυτής της ελπίζει ότι η αυτή η αλλαγή θα προκαλέσει μια “έκρηξη” στα κοινωνικά δίκτυα για κινητά.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024