28/03/2024

Άρθρο Νότη Μαριά για Μεταναστευτικό.

Να πάψει το Μεταναστευτικό να είναι εργαλείο στα χέρια του σουλτάνου

Γράφει ο Νότης Μαριάς*

Καθώς μέρα με την ημέρα εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και αυξάνονται οι παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου από τους Τούρκους, αποδεικνύεται όλο και πιο πολύ ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια του σουλτάνου. Και μάλιστα τη στιγμή που οι δύο Στρατιωτικοί μας παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία και ο αδικοχαμένος πιλότος μας προστίθεται στα παλικάρια μας που έπεσαν για την Πατρίδα.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια το κύμα της παράνομης μετανάστευσης χτύπησε κυρίως την Ελλάδα που υποφέρει και έχει φτωχοποιηθεί λόγω της μερκελικής λιτότητας και της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές τις οποίες δέχεται.

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν συνεχίζει τις απειλές προειδοποιώντας τις Βρυξέλλες ότι η Άγκυρα θα τινάξει στον αέρα τη Συμφωνία για το προσφυγικό η οποία έχει καταστεί ένα πολύτιμο μέσον εκβιασμού, καθώς κάθε τόσο απειλεί την Ε.Ε. με μαζική εισροή προσφύγων και κυρίως παράνομων μεταναστών (Καθημερινή, 2/4/2018).

Και οι απειλές αυτές εντείνονται ακόμη περισσότερο αφού η Σύνοδος Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί στην Άγκυρα  τη χορήγηση επιπλέον δισεκατομμυρίων προκειμένου η Τουρκία να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της προς την Ευρώπη,  αρκετά κράτη μέλη της αρνούνται την καταβολή περαιτέρω χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Ειδικότερα, σε κοινή επιστολή προς την Κομισιόν η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία διεκδικούν να καλυφθούν τα τρία δισεκατομμύρια εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. (Καθημερινή, 4/4/2018).

Από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα, συνολικά 1.968 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες έφτασαν στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου το φετινό Μάρτιο (έναντι 1.407 το Μάρτιο του 2017). Από αυτούς 1.369 πέρασαν στη Λέσβο, 541 στη Σάμο και 58 στη Χίο. Τον Ιανουάριο 2018 είχαν περάσει 1.504 άτομα και το Φεβρουάριο 997 (Καθημερινή, 2/4/2018).

Έτσι επιδεινώνεται η κατάσταση καθώς οι χώρες της Ε.Ε. δεν εφάρμοσαν τις υποχρεώσεις που είχαν λόγω του προγράμματος  μετεγκατάστασης.

Άλλωστε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2017 η Γερμανία πχ δέχτηκε 4.447 πρόσφυγες από τους 17.209, που υποσχέθηκε ότι θα μετεγκαταστήσει στο έδαφος της και η Γαλλία 3.948 από τους 12.599, ενώ υπάρχουν χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, που δεν δέχθηκαν καμία μετεγκατάσταση. Γερμανία και Γαλλία έχουν εκτελέσει λιγότερο από το 1/3 των μετεγκαταστάσεων τις οποίες δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν από την Ελλάδα.

Τα νησιά του Αιγαίου δεν αντέχουν άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, μια και εκεί έχουν πλέον εγκλωβιστεί πάνω από 15.000 άτομα  και μάλιστα σε μια φάση που η Τουρκία εντείνει τις απειλές της κατά της Πατρίδας μας έχοντας στο στόχαστρο τα νησιά του Αιγαίου.

Ενόψει λοιπόν της εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας λόγοι εθνικής ασφάλειας επιβάλλουν πλέον να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:

1.Να αρχίσει η διαδικασία άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου που όχι μόνο δεν διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές υποδοχής αλλά αποτελούν και στόχο της Άγκυρας.

2.Να επαναπροωθηθούν όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

3.Να τροποποιηθούν άμεσα οι χρονοβόρες και ατέρμονες διαδικασίες χορήγησης

ασύλου που έχουν ως αποτέλεσμα την καταχρηστική άσκησή τους από άτομα που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

4.Να απαιτήσουμε να συνεχιστεί το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων από Ελλάδα στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

5.Να τροποποιηθεί άμεσα το Δουβλίνο 3 προκειμένου να πάψει η Ελλάδα να μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών.

6.Να χτυπηθούν τα δουλεμπορικά κυκλώματα που μεταφέρουν χιλιάδες παράνομους μετανάστες στα νησιά μας.

7.Να σταλεί αποφασιστικό μήνυμα στον Ερντογάν, να πάψει να παίζει με το μεταναστευτικό.

8.Να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν προκειμένου να πάψει η Πατρίδα μας να αποτελεί μαγνήτη για τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

9.Να δρομολογήσει η Ελλάδα την εφαρμογή του Άρθρου 72 Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ αναστέλλοντας για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας τη λειτουργία των κανόνων του Δουβλίνου 3 κλπ.

Εμείς, το Κόμμα «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ θεωρούμε ότι η λήψη όλων των παραπάνω μέτρων πρέπει να δρομολογηθεί εδώ και τώρα.

Γιατί οι καιροί ου μενετοί.

 

* Ο Νότης Μαριάς είναι Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024