28/03/2024

DW: Έχει πιθανότητες η αντιπολίτευση κατά του Ερντογάν;

Η τουρκική αντιπολίτευση πολύ θα ήθελε να μπλοκάρει την επανεκλογή του Ερντογάν στο προεδρικό αξίωμα. Αλλά χρειάζεται να συσπειρωθεί και να κατέβει με κοινό υποψήφιο, κάτι που δεν αναμένεται να επιτύχει.

Σημαντική χρονιά το 2019 για την Τουρκία. Εκτός από τις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν και οι προεδρικές. Αμέσως μετά τις προεδρικές θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο Σύνταγμα και η χώρα θα μετατραπεί σε προεδρική δημοκρατία.

Το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ έχει ήδη έναν ισχυρό εταίρο, το εθνικιστικό MHP, γνωστό ανεπίσημα ως Γκρίζοι Λύκοι. Στις τελευταίες εκλογές του 2015 πήραν μαζί πάνω από 55%. Κοινός υποψήφιος ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα προσπαθούν τώρα να αναζητούν την καλύτερη στρατηγική για να “διεμβολίσουν” το ΑΚΡ και το ΜΗΡ. Κοινός υποψήφιος; Τα περασμένα χρόνια η αντιπολίτευση κατάφερε να μεγαλώσει τη δύναμή της απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν και στο συνταγματικό δημοψήφισμα συγκέντρωσε το 49% των ψήφων.

“Όσο και αν διαφέρουν τα κόμματα αυτά, πρέπει να συνεργαστούν” λέει ο Εζέρ Σεντσάρ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων MetroPoll. “Ο λαός πρέπει να ξέρει τι ακριβώς έχει κατά νου η αντιπολίτευση, είναι ζωτικής σημασίας να συνταχθεί πίσω από έναν υποψήφιο”. Κάτι που δεν το κατάφερε μέχρι τώρα. Συναίνεση υπήρξε σε ένα μόνο σημείο: για να έχουν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα επιτυχία, θα πρέπει το μπλοκ των ψηφοφόρων που ψήφισαν “όχι” στο δημοψήφισμα να σταθεροποιήσει τη δύναμή του.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, που είναι και το μεγαλύτερο, έχει βάλει ως εκλογικό στόχο το 60%. Βέβαια στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε γύρο στο 25%. Εάν του χρόνου να καταφέρει να συμπήξει συνασπισμό, όπως το φιλοκουρδικό HDP, ή εάν θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο, μένει να το δούμε. Πρωταρχικό του μέλημα είναι να “κρατήσει την αντιπολίτευση στη ζωή”, εκτιμά ο Εζέρ Σεντσάρ. Για αυτό και δηλώνει ανοιχτό σε διάλογο με άλλα κόμματα και κοινωνικούς εταίρους όπως οι ΜΚΟ.

Το φιλοκουρδικό HDP, που απευθύνεται κυρίως σε κούρδους ψηφοφόρους και παρουσιάζεται ως αριστερό κόμμα, έχει αποφασίσει την εκλογική στρατηγική της σε συνελεύσεις. Αρχή της είναι η ενσωμάτωση μιας ευρείας κουρδικής ενότητας μαζί με άλλες αριστερές και σοσιαλιστικές οργανώσεις και δημοκρατικές δυνάμεις της κοινωνίας. Ο λαός θα δώσει τη νίκη στην αντιπολίτευση Σε ό,τι αφορά στο δεξιό στρατόπεδο, επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος κόμματος “Καλό Κόμμα” είναι ο έμπειρος πολιτικός Μεράλ Ακσενέρ. Μαζί με άλλους αποσκίρτησαν από το ΜΗΡ και αναπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί.

Ο Ακσενέρ είπε πριν λίγο καιρό ότι “θέλει να συμμαχήσει με όλον τον λαό”. Ασαφές παραμένει πόσες ψήφους θα μπορούσε να αποσπάσει. Αλλά και το ισλαμικό κόμμα της Ευτυχίας στρέφεται κατά της συμμαχίας ΑΚΡ και ΜΗΡ. “Δεν είμαι τρελός να δώσω την ψήφο μου στον συνασπισμό του Ερντογάν”, λέει ο πρόεδρός του Τέμελ Καραμολάνογλου.

“Εάν η αντιπολίτευση έχει κάποια πιθανότητα κατά της συμμαχίας του Τούρκου προέδρου, εξαρτάται από τον λαό”, υποστηρίζει ο Εζέρ Σεντσάρ από τη ΜetroPoll. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της εταιρείας του δείχνουν ότι επικρατεί η άποψη πως τα δύο αυτά κόμματα θα κερδίσουν ούτως ή άλλως τις εκλογές. “Η αντιπολίτευση θα πρέπει να διαλύσει αυτήν την αντίληψη”, λέει.

Πιο αισιόδοξος είναι ο δημοσιογράφος Σεντάτ Μποζκούρτ, που καταγράφει με πολλή προσοχή την πολιτική αρένα της Άγκυρας. Πιστεύει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις τελευταίες συζητήσεις τους έχουν κάνει αμοιβαίες προσεγγίσεις.

Χιλάλ Κεγλιού/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024