19/04/2024

Δεν έχουν όραμα για την Ευρώπη οι Γερμανοί

της Ulrike Esther Franke
European Council On Foreign Relations 

Oι Γερμανοί millennial (εκείνοι που γεννήθηκαν μετά το 1980), φαίνεται να μην έχουν καμία φιλοδοξία για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το focus τους είναι να διαφυλάξουν ό,τι έχει επιτευχθεί και όχι να δημιουργήσουν κάτι νέο.

Τα στοιχεία από διάφορες έρευνες και συνεντεύξεις υποδεικνύουν ότι οι Γερμανοί μεταξύ των 18-29 ετών, έχουν κάποιες στερεότυπες γερμανικές απόψεις για την Ευρώπη και την εξωτερική πολιτική. Διατηρούν μια επιφυλακτική προσέγγιση σε οτιδήποτε σχετίζεται με το στρατό και προτιμούν τη λήψη αποφάσεων που εμπλέκει όλη την ΕΕ παρά μικρότερες ομάδες κρατών-μελών.

Η ιδανική ΕΕ για τους νέους Γερμανούς, θα ήταν μια ΕΕ που θα είχε μια επιφυλακτική καθοδήγηση από τη Γερμανία και θα εστίαζε στην ευρωπαϊκή ενότητα, ειρήνη και την οικολογία. Θα μπορούσε να συμμετάσχει περισσότερο στην εξωτερική πολιτική, αλλά όχι στρατιωτικά. Θα ήταν επίσης πιο ευπρόσδεκτη στους μετανάστες.

Στη Γερμανία, μία από τις πιο εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των millennial και άλλων ηλικιακών ομάδων, είναι πόσο λίγη σημασία αποδίδουν στον γαλλό-γερμανικό άξονα. Ενώ το 53% των Γερμανών βλέπουν τη Γαλλία ως τον πιο σημαντικό εταίρο της χώρας τους στην εξωτερική πολιτική, μόλις το 31% της ηλικιακής ομάδας 18-29 έχει αυτή την άποψη.

Η δυσαρέσκεια μεταξύ των νέων Γερμανών φαίνεται να είναι αρκετά έντονη ώστε ένα εμπνευσμένο νέο πολιτικό κίνημα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι ενός τέτοιου κινήματος.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024