28/03/2024

Ελλάδα, ο γεωπολιτικός κρίκος της Αν.Μεσογείου (εσπερίδα)

Το πάνελ της εκδήλωσης

 

Το πάνελ της εκδήλωσης

Στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας έλαβε χώρα χθες Παρασκευή 27 Απριλίου  η Εσπερίδα « Ελλάδα, ο γεωπολιτικός κρίκος της Ανατολικής Μεσογείου», υπό την Αιγίδα της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά και την επιστημονική υποστήριξη του New York College.

Οι ομιλητές ανέλυσαν τις ιδιαιτερότητες της γεωπολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα ενός κοινού που παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον.

 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Γιώτα Χουλιάρα, διευθύντρια σύνταξης του Geopolitics and Daily News και της free press Weekend X-press.

Στην έναρξη της εκδήλωσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλλιθέας, κ.Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος ευγενικά παραχώρησε την αίθουσα για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο δρ Χρήστος Διαμαντόπουλος ( Καθηγητής Διεθνών σχέσεων New York College). Το New York College υποστήριξε επιστημονικά την εκδήλωση και παραχώρησε βεβαιώσεις συμμετοχής στους φοιτητές, σπουδαστές και μεταπτυχιακούς φοιτητές που την παρακολούθησαν.

Οι ομιλητές, μέσα από τις εξαιρετικές παρουσιάσεις/ομιλίες τους, έδωσαν την γενική αλλά και την ειδική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη Αν. Μεσόγειο. Πρώτα, έλαβε τον λόγο ο δρ Δημήτριος Γκίκας (Διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας) συνδέοντας την γεωπολιτική κατάσταση με την Αρχαία Ελληνική σκέψη. Από την πλευρά του, ο δρ Κωνσταντίνος Μπαλωμένος (Διεθνολόγος, Πολιτικός Επιστήμων, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιά) παρουσίασε την υβριδικού τύπου τουρκική απειλή που δέχεται η χώρα μας σε συνδυασμό με τις ψυχολογικές επιχειρήσεις.

Ο οικονομολόγος και πρόεδρος Πειραιώς Α.Ε.Π.Ε.Υ Αθηνόδωρος Δίπλας μίλησε για την σημασία της οικονομίας στη γεωπολιτική σκακιέρα ενώ η Σύλβια Κατούντα ( Διδάκτωρ Συγκριτικής Φιλολογίας και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Σορβόννης, Επιστημονικός Συνεργάτης Παν/μίου Πελοποννήσου) εστίασε στο Μακεδονικό ζήτημα και πώς γίνεται παίγνιο γεωπολιτικής το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο αντιναύαρχος Π.Ν ε.α Σπύρος Κονιδάρης ( Επίτιμος Υπαρχηγός Στόλου, Πρώην Εθνικός Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος στο Ανώτατο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο SHAPE – Βέλγιο) παρουσίασε αναλυτικά την εμπολκή του ΝΑΤΟ στην προσφυγική/μεταναστευτική κρίση στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και ο καθηγητής Μάριος Μπέγζος (Προκοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών), ολοκληρώνοντας την εσπερίδα, ανέλυσε τα στοιχεία του Δημοκρατικού πατριωτισμού στην Ελλάδα του σήμερα.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά  και την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Αρναούτη. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το γεωπολιτικό portal Geopolitics and Daily News και ο ομογενειακός σταθμός Hellas Fm.

 

Aκολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εσπερίδα:

 

Ο δρ.Χρήστος Διαμαντόπουλος ( Καθηγητής Διεθνών σχέσεων New York College)

 

Ο δρ Δημήτρης Γκίκας (Διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας)
Ο δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος (Διεθνολόγος, Πολιτικός Επιστήμων, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιά)
Αθηνόδωρος Δίπλας (Οικονομολόγος, Πρόεδρος Πειραιώς ΑΕΠΕΥ)
Σύλβια Κατούντα ( Διδάκτωρ Συγκριτικής Φιλολογίας και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Σορβόννης, Επιστημονικός Συνεργάτης Παν/μίου Πελοποννήσου)

 

Σπύρος Κονιδάρης (Αντιναύαρχος Π.Ν ε.α., Επίτιμος Υπαρχηγός Στόλου, Πρώην Εθνικός Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος στο Ανώτατο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο SHAPE -Βέλγιο)

 

Μάριος Μπέγζος ( Προκοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών)

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024