28/03/2024

Συρίγος: Που οδηγεί η νέα ένταση με Ιράν από Ισραήλ και ΗΠΑ

Βραδυφλεγής βόμβα οι χερσαίες προσφυγικές ροές από την Τουρκία

Η ένταση με το Ιράν, με μπροστάρη το Ισραήλ και τις ΗΠΑ του Τράμπ έτοιμες να ακολουθήσουν πλέον, σπάζοντας τη συμμετοχή τους στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, είναι μια δύσκολη εξίσωση για τη Μέση και Εγγύς Ανατολή, αφού το Ιράν είναι μια μεγάλη χώρα με σχετική αυτάρκεια και αντίληψη περί συνέχειας της χώρας, για χιλιάδες χρόνια.

Αυτό σημειώνει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος στον 98.4 υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια κατάσταση ο Ερντογάν, πολύ θα ήθελε ένα αντίστοιχο πρότυπο Ισλαμικής Δημοκρατίας στον σουνιτικό πληθυσμό της χώρας του.

Το προεκλογικό κλίμα στη Τουρκία που δείχνει να έχει ομοιότητες με το δικό μας στην παραχολογία, υποδηλώνει όμως την τάση Ερντογάν για ακόμη πιο ισλαμική εκδοχή των προτύπων στη χώρα.
Την ίδια ώρα έστω και η μικρή αύξηση των προσφυγικών ροών από τον Έβρο στην Ελλάδα, μπορεί να εξελιχθεί σε βραδυφλεγής βόμβα για την χώρα μας, όταν ήδη οι όποιες υποδομές και διαδικασίες επιστροφής προσφύγων είναι  σε οριακή κατάσταση.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024