29/03/2024

Bloomberg: Ο OPEC ίσως πιεστεί από τις νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

Tου Julian Lee

Μετά από περισσότερο από έναν χρόνο που αξιολογούμε πόσο αποτελεσματικός ήταν ο OPEC και οι φίλοι του στον περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου, είναι λογικό να ρωτήσουμε πόσο περισσότερο μπορούν να παράγουν. Η ερώτηση αυτή αφορά ουσιαστικά την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα -και επείγει.

Ο πρόεδρος Donald Trump πρέπει να αποφασίσει έως τις 12 Μαΐου εάν θα ανανεώσει την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν και όλες οι ενδείξεις λένε ότι δεν θα το κάνει. Η συρρίκνωση της προσφοράς θα μπορούσε να υπερβεί εύκολα τα 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, αν ο πρόεδρος αποφασίσει να επιβάλει εξω-εδαφικές κυρώσεις σε όσους έχουν αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες με το Ιράν – οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούσαν να αποφασίσουν ότι o ασφαλέστερος δρόμος είναι να αποφύγουν το πετρέλαιο της χώρας.

Υπάρχει λοιπόν αρκετή πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα για να καλύψει τη διαφορά; Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό – από 1,96 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως 3,41 εκατομμύρια – και οι πιο αισιόδοξες από αυτές μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ορίζει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ως τον όγκο του πετρελαίου που μπορεί να τεθεί σε παραγωγή εντός 90 ημερών και να διατηρηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Προτιμώ έναν ελαφρώς πιο περιοριστικό ορισμό ο οποίος να λαμβάνει υπόψη τόσο την τεχνική όσο και την πολιτική ικανότητα ενίσχυσης της παραγωγής. Η προσθήκη των λέξεων “υπό τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες” στο τέλος του ορισμού του ΙΕΑ θα μπορούσε να αφαιρέσει μέχρι και 800.000 βαρέλια ημερησίως από το σύνολο.

View

Σχεδόν το σύνολο των 200.000 έως 310.000 ημερήσιων βαρελιών πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στο Ιράκ αντικατοπτρίζει την παραγωγή στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχει διακοπεί λόγω της συνεχιζόμενης διένεξης μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Βαγδάτη και της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης. Επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα συνδυασμένης αδρανούς δυναμικότητας Σαουδικής Αραβίας και Κουβέιτ βρίσκονται στα πεδία της διαιρεμένης Ουδέτερης Ζώνης, την οποία η Σαουδική Αραβία έκλεισε για περιβαλλοντικούς λόγους το 2015 και δεν δείχνει πρόθεση να επαναλειτουργήσει.

Αφαιρέστε τα δύο αυτά στοιχεία από την εκτίμηση της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας για τα 1,96 εκατομμύρια βαρέλια της συνολικής διαθέσιμης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και θα πλησιάσετε πολύ τον όγκο των ιρανικών εξαγωγών που επλήγη την τελευταία φορά από κυρώσεις. Επομένως, το ποσό μπορεί να αρκεί για να αντισταθμιστεί η επανάληψη των κυρώσεων του Ιράν για το 2012 – εάν οι κάτοχοι μπορούν να πεισθούν να το χρησιμοποιήσουν. Αυτό δεν φαίνεται πιθανό.

Πού είναι λοιπόν η διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα; Οι συγκλίνουσες απόψεις λένε ότι βρίσκεται κατά κύριο λόγο στη Μέση Ανατολή -στην πραγματικότητα, μόνο ο IEA  βλέπει σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα εκτός αυτής της περιοχής. Στη Μέση Ανατολή κυριαρχεί η Σαουδική Αραβία.

Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman είπε στον Bloomberg τον Απρίλιο του 2016 ότι η χώρα του θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή στα 11,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αμέσως. Η αύξησή της στα 12,5 εκατομμύρια βαρέλια θα χρειαζόταν έξι έως εννέα μήνες. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα στοιχεία αυτά έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η ικανότητα αυτή δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ.

Το βασίλειο δεν έχει παραγάγει ποτέ περισσότερα από τα 10,63 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που αντλούσε στο τρίτο τρίμηνο του 2016 – στο δρόμο προς τη συμφωνία για τους τρέχοντες περιορισμούς στην παραγωγή. Οι υποδομές για την άντληση, αποθήκευση και εξαγωγή μεγαλύτερου όγκου πετρελαίου δεν έχει δοκιμαστεί. Οπότε είναι και η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να ενισχύσει τις ροές.

Αντί να αντισταθμίσει τις απροσδόκητα μεγάλες πτώσεις της παραγωγής από τη Βενεζουέλα και την Αγκόλα, οι οποίες επέτρεψαν στην ομάδα του OPEC να πετύχει τη μεγαλύτερη συμμόρφωση ως προς τις περικοπές το Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία προτίμησε να συνεχίσει να κόβει την προσφορά της κατά περισσότερο από ό, τι υποσχέθηκε, αντλώντας τα οφέλη των υψηλότερων τιμών που ακολούθησαν.

Η κάμψη των εξαγωγών του Ιράν μέσω της εκ νέου επιβολής κυρώσεων ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη στενότητα στην αγορά, σε βαθμό που να μην μπορεί να το αγνοήσει ούτε καν η Σαουδική Αραβία. Εάν αποκατασταθούν οι κυρώσεις, μην εκπλαγείτε να δείτε περισσότερο πετρέλαιο να καταφτάνει από το βασίλειο και οποιοδήποτε άλλο μέλος της ομάδας OPEC+ που εξακολουθεί να διατηρεί την ικανότητα αύξησης της παραγωγής.

Η πιο σφικτή αγορά που θα προέκυπτε από την απώλεια σημαντικού μέρους των εξαγωγών του Ιράν θα έπρεπε να είναι αρκετή για να πείσει τη Σαουδική Αραβία τουλάχιστον να αποκαταστήσει την παραγωγή στα επίπεδα της περιόδου πριν την επιβολή των περικοπών. Η υπόλοιπη ομάδα θα ακολουθούσε το παράδειγμά της, αλλά ίσως να μην ήταν αρκετό για να καλύψει πλήρως το έλλειμμα.

Η πορεία των τιμών του πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2018 μπορεί να έχει πολλά να κάνει με το πώς ο Trump χειρίζεται την αποστροφή του προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ποιες διαβεβαιώσεις σχετικά με την πρόσθετη προσφορά, εάν υπάρχουν, έλαβε ο νέος του υπουργός Εξωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ριάντ.
Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024