19/04/2024

Το 2020 θα είναι ελεύθεροι 2500 τρομοκράτες

Σύμφωνα με πηγές των Αρχών κάθε χώρας της ΕΕ περίπου 2500 τζιχαντιστές θα αποφυλακιστούν ως το 2020 και θα κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Ε.Ε. και την ζώνη Σέγκεν αφού είναι νόμιμοι Ευρωπαίοι πολίτες.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών (ως το 2020) , οι φυλακισμένοι για πράξεις τρομοκρατίας θα απελευθερωθούν από τις ευρωπαϊκές φυλακές κατά δεκάδες – περισσότεροι από 200 κρατούμενους που ήταν μέλη σε μεγάλο βαθμό στο πρώτο κύμα τζιχάντ που δημιουργήθηκε και επιχείρησε στη Συρία και στο Ιράκ, με όνειρο την δημιουργία ενός Ισλαμικού Χαλιφάτου.
 
Συνολικά, περίπου 12.000 Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που έφυγαν από τις χώρες τους για να πολεμήσουν με το DAESH και την al-Qa’ida από το 2011. περίπου το ένα τρίτο των ατόμων (περίπου 4000 άτομα) υπολογίζεται ότι είναι πίσω στις χώρες τους (ή και άλλες δυτικές χώρες), χωρίς να έχει υποστεί κάποια νομική δίωξη.
 
Μερικοί εξ αυτών αναμένουν δίκη, αλλά οι περισσότεροι δεν αντιμετώπισαν ακόμη και σοβαρά κατηγορίες εξαιτίας ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων.
 
Οι επικείμενες απελευθερώσεις βετεράνων της τζιχάντ θα μπορούσαν να θεωρηθούν “ένα τέταρτο κύμα επαναπατρισθέντων”. Ο κίνδυνος θα έλεγα πώς βρίσκεται στην περίπτωση υποτροπής τους. Δεν πρέπει να δείξουμε μεγάλη ευκολία στο να πιστέψουμε ορισμένους τρομοκράτες που λένε ότι μετανοούν.
 
Η απέλαση των εξτρεμιστών δεν είναι μια ρεαλιστική αντιμετώπιση. Ας μην ξεχνάμε πώς η συντριπτική πλειοψηφία των φίλιων και βετεράνων της τζιχάντ που προέρχονται από την ευρωπαϊκή ηπείρο είναι νόμιμοι πολίτες της (έστω και αν η απόδοση υπηκοότητας σε αυτούς σηκώνει μεγάλη συζήτηση), πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν νόμιμα να απαλλαγούν από την υπηκοότητα ή να απελαθούν.
 
Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που έγινε το παραπάνω όπως αυτή στην Γαλλία που αφαίρεσε από τον τρομοκράτη Djamel Beghal από τη Γαλλική ιθαγένειά του και σχεδιάζει να τον απελάσει απευθείας στην Αλγερία (χώρα γέννησης τους), όταν αποφυλακιστεί τον Αύγουστο, παρά τις επανειλημμένες επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Η Ευρώπη θα έχει να διαχειριστεί σύντομα ένα δίκτυο βετεράνων της τζιχάντ όπου επί της ουσίας δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει με δραστικά μέσα μέχρι οι ίδιοι να επανέρθουν σε τρομοκρατική δράση.
 
Υ.Γ. Να προσθέσω εδώ ειδικά για την χώρα μας πώς ήδη η Ελλάδα αναφέρεται στην EUROPOL ως σημείο φιλοξενίας ποινικών εξ Αλβανίας. Σύμφωνα με την υπηρεσία πάνω από 120.000 ποινικοί εγκληματίες με εντάλματα σύλληψης έχουν συνεχές πέρασμα από την Αλβανία στην Ελλάδα και το αντίστροφο, αναλόγως που είναι πιο έντονα εχθρικά τα πράγματα για αυτούς. Πολλοί εξ αυτών κάνουν εμπόριο όπλων που φτάνει μέχρι και τους πυρήνες τζιχαντιστών σε Κόσσοβο και Βοσνία.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024