20/04/2024

Forbes: Η Ινδία και η Κίνα θέλουν να “ζευγαρώσουν” τις τεράστιες οικονομίες τους. Ιδού γιατί δεν θα το κάνουν

Του Ralph Jennings

Η μεταποίηση στην Κίνα αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ των άνω των 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Γι ‘αυτό ορισμένοι την αποκαλούν το εργοστάσιο του κόσμου. Νότια των συνόρων στην Ινδία, ο τομέας διαχείρισης επιχειρησιακών διαδικασιών προσέλκυσε έσοδα ύψους 30 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2016-2017 και αναδείχτηκε στη μεγαλύτερη βιομηχανία του είδους της παγκοσμίως, σύμφωνα με το ειδησεεογραφικό πρακτορείο BGR India. Είναι σε καλό δρόμο να φτάσει τα τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέχρι το 2025. Δεν είναι περίεργο που η Ινδία ονομάστηκε το back office του κόσμου.

Το 2014 ο Kινέζος πρόεδρος Xi Jinping έριξε για πρώτη φορά την ιδέα της συγχώνευσης της δεύτερης και της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, επειδή τα εργοστάσια χρειάζονται γραφεία υποστήριξης και το αντίστροφο. Είναι επίσης οι μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο σε πληθυσμό.

Έναν χρόνο αργότερα, ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi είπε το ίδιο. Ωστόσο, οι ιδέες τους παραπαίουν, επειδή τελικά κάθε χώρα θέλει να τα κάνει όλα μόνη της. “Ενώ η [Ινδία και η Κίνα] θα μπορούσαν να λειτουργούν συμπληρωματικά, δεν αποκλείεται να προκύψουν συγκρούσεις επειδή η Ινδία θέλει να κατασκευάζει και όχι μόνο να παρέχει υπηρεσίες back office”, λέει ο Sameer Lalwani, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Νότιας Ασίας του think tank Stimson Center. Η Κίνα θέλει επίσης να κάνει περισσότερo outsourcing υπηρεσιών back-office.

Να πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η οικονομική σύντηξη:

Ατζέντα της Ινδίας

Ο ρόλος της Ινδίας ως ηγέτιδας στις υπηρεσίες back-office αναφέρεται συνήθως σε υπηρεσίες λογισμικού που βοηθούν στη λειτουργία επιχειρήσεων μαζί με τηλεφωνικά κέντρα για ξένες πολυεθνικές. Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Narendra Modi θέλει να εξάγει περισσότερα στην Κίνα, ενδεχομένως τις υπηρεσίες, καθώς και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα αγροτικά προϊόντα.

Μεταξύ των πιθανών πελατών είναι τα κινεζικά εργοστάσια που προτιμούν να κατασκευάζουν πράγματα από το να διαχειρίζονται πελάτες ή προμηθευτές, το είδος της διαχείρισης που κάνει το λογισμικό back-end. Μερικά από τα κορυφαία ονόματα της Ινδίας στον τομέα είναι η InfoSys, η Flatworld Solutions και η 4D Global.

Στην πραγματικότητα, οι Κινέζοι κατασκευαστές smartphone, Oppo και Vivo άφησαν να εννοηθεί πέρυσι στα ινδικά μίντια ότι σχεδιάζουν να μεταφέρουν υπηρεσίες cloud στην Ινδία. Το δημοσίευμα δεν διευκρίνιζε πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και δεν έδινε άλλες λεπτομέρειες.

Η Κίνα διευκολύνει

Η Κίνα κινείται για να διευκολύνει την Ινδία φέτος στο εμπόριο, σε συνέχεια μιας προσπάθειας μηνών και από τις δύο πλευρές για να επιλύσουν μια εδαφική ρήξη που προέκυψε στα μέσα του 2017. Αυτή η διευκόλυνση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερη σύνδεση εργοστασίων με back-office.

Η Κίνα εμφανίζεται “δεσμευμένη τουλάχιστον προφορικά” να χαλαρώσει μια εμπορική ανισορροπία με την Ινδία που ευνοεί το Πεκίνο, λέει ο Lalwani. Για να υπάρξει πρόοδος, λέει, η Κίνα θα πρέπει να ανοίξει περισσότερους τομείς στις ινδικές εξαγωγές. Η Ινδία, με τη σειρά της, θα πρέπει να βελτιώσει το ρυθμιστικό της περιβάλλον και να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κάθε χώρα θέλει να είναι σαν την άλλη

Ένα ισχυρότερο ζευγάρωμα των εργοστασίων με το back office θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών, εκτίμησε ο πρόεδρος της STIC Travel Group, Subhash Goyal, νωρίτερα αυτό το μήνα. Το ταξίδι μπορεί να ανθίσει εάν η Ινδία επιτρέψει ευκολότερη πρόσβαση σε Κινέζους τουρίστες, σύμφωνα με την McKinsey & Co.

Αλλά η ευρύτερη, πολυτομεακή οικονομική σύνδεση μπορεί να μην συμβεί σύντομα.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Κίνα, πλούσια σε δικές της εταιρείες πληροφορικής που θεωρούνται από το Πεκίνο ως βασική πηγή αύξησης του ΑΕΠ, θέλει να επεκταθεί περισσότερο στο back office. Το 2006, η Κίνα αποφάσισε να “καλλιεργήσει” τουλάχιστον 1.000 μεγάλες ή μεσαίου μεγέθους εταιρείες outsourcing με διεθνείς προδιαγραφές, σύμφωνα με την ελεγκτική εταιρεία KPMG. Στη βορειοανατολική κινεζική πόλη Dalian, για παράδειγμα, πολλές επιχειρήσεις επιτελούν λειτουργία call-center για ιαπωνικές πολυεθνικές.

Η Ινδία από την πλευρά της θέλει επίσης να κάνει περισσότερη μεταποίηση. Το τετραετές σχέδιο “Make in India” θα αυξήσει το μερίδιο της μεταποίησης στο ΑΕΠ από 16% σε 25% έως το 2025, με αποτέλεσμα να φέρει ξένες επενδύσεις και να προσφέρει θέσεις εργασίας σε έναν εξαντλημένο πληθυσμό.

“Η ιδέα της Ινδίας ως παγκόσμιου back office και της Κίνας ως του εργοστασίου του κόσμου για να τροφοδοτούν τον κινητήρα της παγκόσμιας οικονομίας υπάρχει εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, αλλά δεν ευοδώθηκε κυρίως επειδή και η Ινδία και η Κίνα θέλουν να είναι και τα δύο”, λέει ο Mohan Malik, καθηγητής στο Κέντρο Ασίας-Ειρηνικού για τις Μελέτες Ασφάλειας στη Χονολουλού.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024