19/04/2024

Bloomberg: Ποιος πραγματικά διοικεί την Deutsche Bank;

O CEO Christian Sewing μιλά στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.


Του Lionel Laurent

 

Τι ωραίο δώρο για τα 20α γενέθλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, σφυροκοπάται από τις αγορές, καταδιώκεται από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και υποβαθμίζεται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Μπορεί, λοιπόν, κανείς να πει ότι παρά τις προσπάθειες του CEO Christian Sewing να καθησυχάσει την Παρασκευή, ήταν οι πηγές της ΕΚΤ που κατάφεραν να ηρεμήσουν τις αγορές.

Ταξίδι… μετ’επιστροφής

Η εύρεση κεφαλαίων και ο νέος CEΟ δεν έχουν καταφέρει να αμβλύνουν τις ανησυχίες για την Deutsche Bank. Η μετοχή της Deutsche Bank:

View

Αλλά έχουμε ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο. Τα προβλήματα της Deutsche Bank είναι γνωστά. Η κακή ηγεσία κινδυνεύει τώρα να τα κάνει χειρότερα.

Υπάρχει ένας περίεργος συσχετισμός της δυσπραγίας της τράπεζας με την κατάστασή της υπό τον προκάτοχό του Sewing, John Cryan, το 2016. Την εποχή εκείνη, η επιχείρηση φαινόταν να βιώνει τη μία υπαρξιακή κρίση μετά την άλλη, από τις ανησυχίες για το αν δύναται να πληρώσει τόκους για ένα μέρος του χρέους της έως το κόστος ενός διακανονισμού πολλών δισ. δολαρίων για αμερικανικά ενυπόθηκα δάνεια.

Η φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και η σιωπηρή υποστήριξη από τη γερμανική κυβέρνηση τελικά ηρέμησαν τις αγορές, ενώ η υπόσχεση του Cryan για μια πιο απλή και λιγότερο επικίνδυνη Deutsche Bank βοήθησε να εξασφαλιστούν φρέσκα κεφάλαια από επενδυτές ύψους 8,5 δισ. δολαρίων. Το εμπόδιο επιβίωσης ξεπεράστηκε.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία σήμερα, μετά από δύο ζημιογόνα έτη το 2016 και το 2017, είναι πως λίγα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Η τράπεζα έχει νέο διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη απάντηση για το πώς θα μετατραπεί σε μια διαρθρωτικά και σταθερά επικερδή επιχείρηση.

Η πρόσφατη υπόσχεση για περικοπές άνω των 7.000 θέσεων εργασίας φάνηκε να προαναγγέλλει την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των εσόδων και απώλεια προσωπικού. Τα μικτά μηνύματα της διοίκησης σχετικά με το αν η εταιρεία θα μειώσει, θα διατηρήσει ή θα διπλασιάσει την παρουσία της στην αγορά των ΗΠΑ –όπου ειλικρινά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πλήρους εξυπηρέτησης- έχουν σπείρει σύγχυση. Η Deutsche καταγράφει μια απόδοση 10% επί των απτών ιδίων κεφαλαίων, αλλά οι αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι αυτό θα έχει συρρικνωθεί στο ήμισυ μέχρι το τέλος του 2020. Η εικόνα είναι ζοφερή.

Οι προσπάθειες του Sewing να καθησυχάσει προσωπικό και επενδυτές θα αποτύχουν χωρίς μια πιο καθαρή εικόνα για το τι σχεδιάζει η τράπεζα και με τι θα μοιάζει η Deutsche Bank όταν φτάσει στον προορισμό της.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απογοητευόμαστε”, είπε ο Sewing στους συναδέλφους του στo τελευταίο του μήνυμα. “Έχουμε μειώσει τον κίνδυνο κατά δισεκατομμύρια ευρώ, ενισχύσαμε τα κεφάλαιά μας και αναδιοργανώσαμε την τράπεζά μας”.

Αυτό ακούγεται σαν αποχαιρετισμός από τον προκάτοχό του, όχι σαν το σάλπισμα μιας νέας άφιξης. Θα ήταν καλύτερα να προειδοποιήσει το προσωπικό ότι η τράπεζα ετοιμάζεται να περάσει από την κόλαση, αλλά θα βγει καλύτερη από εκεί. Η ανταγωνίστρια UBS Group έκανε κινήσεις πριν από χρόνια να εγκαταλείψει δραστηριότητες και να μειώσει τις θέσεις εργασίας. Η Deutsche Bank πρέπει να κάνει το ίδιο.

Όλα αυτά απαιτούν σκληρές αποφάσεις και, τελικά, ηγεσία. Ο Sewing  είχε μια κακή αρχή, αλλά εξακολουθεί να έχει χρόνο να παραδώσει περισσότερα από όσα έχει υποσχεθεί. Μέχρι τότε, οι επενδυτές θα ζητούν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και όχι από τη διοίκηση, εγγυήσεις για το μέλλον της Deutsche Bank.

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024