20/04/2024

Η διαδικασία της συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων

Διαδικασία για συμφωνία με πΓΔΜ ώστε να μετονομαστούν σε Βόρεια Μακεδονία.

1) Υπογραφή των ΥΠΕΞ στην συμφωνία.

2) Δημοψήφισμα για αλλαγή ονόματος. Αν αυτό είναι θετικό προωθείται στην Βουλή τους αλλιώς απορρίπτεται και επιστρέφουν σε συνομιλίες.

3) Επικύρωση της συμφωνίας σε πΓΔΜ από Βουλή εκεί ( με άνω του 50% πλειοψηφία)

4) Έρχεται στην Ελληνική Βουλή για επικύρωση.

5) Έναρξη διαδικασίας ένταξης της “Β. Μακεδονίας” σε ΝΑΤΟ και ΕΕ με θεωρητικούς χρονικούς όρους για την καθιέρωση του erga omnes και αφαίρεση στοιχείων από το σύνταγμα της γειτονικής χώρρας, όταν και αν θα έχει πλειοψηφία ο Ζάεφ ή όποιος άλλος ( 2/3 βουλευτών ολομέλειας , άνω των 80 βουλευτών ουσιαστικά όταν ο Ζάεφ αν θυμάμαι καλά έχει 67)

Στο μεταξύ, θεωρητικά πάντα, αν δεν τηρηθούν όσα αναφέρονται στο 5 περί erga omnes σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία (μέχρι αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα), τότε η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να άρει την έγκριση της για ένταξη της “Β. Μακεδονίας” στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ;

Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας θα μπορέσουν να αντιδράσουν σε βάθος χρόνου προκειμένου να πραγματοποιηθεί το erga omnes; Δηλαδή τι θα μπορούσαν να κάνουν; Να ξηλώσουν τυχόν βάσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Σκοπιών που με την ελληνική έγκριση θα λέγονται πλέον Β. Μακεδονία;  Ή μήπως να υποχρεώσουν Γερμανία, ΗΠΑ και λοιπούς στο Νατοϊκό και ευρωπαϊκό ιερατείο να αποβάλλουν την γειτονική χώρα;

Σημειώνω εδώ πώς είναι μέχρι στιγμής άγνωστο ποιό είναι το συνολικό περιθώριο χρόνου συμμόρφωσης της γειτονικής χώρας και αλλαγής του Συντάγματος προκειμένου να απομακρυνθούν τα αλυτρωτικά στοιχεία. Μπορεί να είναι 2 έτη, μπορεί και 5 έτη. Μπορεί να τραβήξει σε βάθος χρόνου καθώς καμία κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δεν θα μπορέσει (ηθελημένα ή όχι) να το περάσει.

Για την Ελλάδα η κρίσιμη στιγμή είναι αυτή της ψηφοφορίας, αν, δηλαδή, περάσει η συμφωνία από το Ελληνικό κοινοβούλιο και με ποια κομματική στήριξη.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024