20/04/2024

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 11.06 – 15.06.2018

 


Γράφει ο Χρήστος Μάραντος
Οικονομικός Αναλυτής 

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Απρίλιο στην Ελλάδα παρουσίασε άνοδο κατά 1,9% έναντι ανόδου 0,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το μέγεθος της οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας το μήνα Μάρτιο μειώθηκε κατά 2,3% με τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες να ανέρχονται σε 1.346. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου,η οποία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία «μαξιλαριού» 20 δις.ευρώ,την επιμήκυνση λήξεων στα δάνεια του EFSF, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs και την αξιοποίηση των αδιαθέτων 27 δις.ευρώ του προγράμματος του ESM.Η χρηματοδότηση των Ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) το Μάιο μειώθηκε στα 9,56 δις.ευρώ από 10,21 δις.ευρώ τον Απρίλιο. Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 813 εκατ.ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας που διεξήχθη την Τετάρτη 13.06.2018. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,09% από 1,25% στην προηγούμενη δημοπρασία και οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,49 φορές. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το Δεκέμβριο 2018 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ στο 0,00% για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, στο 0,25% για τις πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και στο -0,40% για τις πράξεις διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων. Εγκρίθηκε την Πέμπτη 14.06 από το Δ.Σ. του ESM η υποδόση του 1 δις.ευρώ που εκκρεμούσε από την Τρίτη αξιολόγηση,μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα από την Ελληνική Βουλή. Το ποσό θα διατεθεί για να αποπληρωθούν οφειλές του Δημοσίου. Στα 1.539 εκατ.ευρώ διαμορφώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου 2018 πολύ υψηλότερα από το στόχο των 180 εκατ.ευρώ. Για το ίδιο διάστημα το έλλειμμα του Ισοζυγίου Κρατικού Προυπολογισμού διαμορφώθηκε σε 799 εκατ.ευρώ σημαντικά χαμηλότερα από το ποσό που προβλεπόταν στην εισηγητική έκθεση του προυπολογισμού 2018. Στο 0,8% διαμορφώθηκε σε ετησιοποιημένη βάση ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία της  Eurostat.

Μία προσφορά κατατέθηκε στα πλαίσια της διαδικασίας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον κινεζικό όμιλο Gongbao. Ο όμιλος Fosun ο οποίος είναι και μέτοχος της Folli Follie δεν υπέβαλλε προσφορά. Υπεγράφη στις 13.06 η σύμβαση μεταξύ της ελεγκτικής εταιρείας Ernst & Young και της Folli Follie για την πραγματοποίηση  οικονομικού ελέγχου του Ομίλου Folli Follie συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών του εξωτερικού. H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο για την διεξαγωγή έκτακτου οικονομικού ελέγχου στο σύνολο των οικονομικών κονδυλίων των εταιρειών εσωτερικού και εξωτερικού του ομίλου Folli Follie.

Πτώση για το χρηματιστήριο Αθηνών κατά 1,25% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο την Παρασκευή 15.06 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 763,45 Μονάδες. Ο μέσος συναλλακτικός τζίρος της εβδομάδας ενισχύθηκε στα 51,4 εκατ.ευρώ.Βελτίωση για τα ελληνικά ομόλογα σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,48% την Παρασκευή 15.06.

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης  με το γερμανικό δείκτη DAX να ενισχύεται κατά 1,92%, και τον δείκτη Eurostoxx 50 κατά 2,12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Θεαματική βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου να διαμορφώνεται στο 2,66% την Παρασκευή 15.06. Μεγάλη αύξηση παρουσίασε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας το οποίο το μήνα Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 5,4 δις.δολάρια από 3,72 δις.δολάρια τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Κατά 0,9% υποχώρησε η Βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη το μήνα Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αμετάβλητος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Αγγλία σε ετησιοποιημένη βάση το μήνα Μάιο.Στη Γερμανία ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση κατά 0,6% το Μάιο έναντι του Απριλίου ενώ ήταν υψηλότερος κατά 2,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.Αύξηση στα 16,7 δις.ευρώ τον Απρίλιο 2018 παρουσίασε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης έναντι 15,7 δις.ευρώ τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street . Εβδομαδιαία θετική μεταβολή για το δείκτη S&P 500 της τάξης του 0,05% , ενώ πτώση 0,90% σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow jones. Κέρδη για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdag κατά 1,66%.  Ο Ασιατικός δείκτης Nikkei στο Τόκιο ενισχύθηκε κατά  0,98% σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ διαμορφώθηκε  στο 2,9% την Παρασκευή 15.06.Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Κίνα το Μάιο αυξήθηκε κατά 4,1% σε ετησιοποιημένη βάση έναντι ανόδου 3,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι πωλήσεις κατοικιών στη Κίνα το Μάιο αυξήθηκαν κατά 23% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Για το πρώτο 5μηνο 2018 η αύξηση στις πωλήσεις κατοικιών διαμορφώθηκε στο 12,8%. Οι Βιομηχανικές παραγγελίες στην Ιαπωνία τον Απρίλιο ενισχύθηκαν θεαματικά κατά 10,1% έναντι μείωσης κατά 3,9% που είχαν σημειώσει το Μάρτιο 2018. Υποχώρησε στο 5,4% η ανεργία στην Αυστραλία το μήνα Μάιο από 5,6% τον Απρίλιο. Την Τρίτη 12.06 πραγματοποιήθηκε η ιστορική συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Yongun στη Σιγκαπούρη,η οποία κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας. Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το μήνα Μάιο,ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,8% σε ετησιοποιημένη βάση. Η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος 1,75% – 2%,προαναγγέλοντας ταυτόχρονα δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2018.

Στις αγορές εμπορευμάτων πτώση για  το πετρέλαιο, με την τιμή του αμερικανικού αργού να διαμορφώνεται στα 64,32 δολάρια το βαρέλι.Πτώση για το χρυσό στα 1.282,10 $ ανά ουγκιά. Υποχώρησε το Ευρώ έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία EUR/ USD στο 1,1610 το βράδυ της Παρασκευής 15.06.

 

Σημείωση Geopolitics & Daily News: O Xρήστος Μάραντος είναι Οικονομικός και Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Επί σειρά ετών Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Φορολογίας Τραπεζικού Ιδρύματος. Κάθε εβδομάδα στη σελίδα του Geopolitics θα δημοσιεύεται οικονομική ανασκόπηση για καλύτερη και ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών μας και σε θέματα οικονομίας.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024