29/03/2024

Η Ευρώπη αντικαθιστά τον Πούτιν με τον Τραμπ στον ρόλο του κακού.

Πρόλογος Geopolitics and Daily News:

Το θέμα των ημερών είναι ο Donald Trump και ο τρόπος που ασκεί την εξουσία. Στο άρθρο που ακολουθεί ο Πολυδεύκης, ειδικός συνεργάτης του Geopolitics, μας αναλύει πως ο macho man Donald Trump αντικαθιστά τον άλλον macho man Vladimir Putin στον ρόλο του κακού για την Ευρώπη.

Γράφει ο Πολυδεύκης
Ειδικός Συνεργάτης του Geopolitics


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. TUSK, δήλωσε μετά τις συνομιλίες με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Μ. PENCE, στις Βρυξέλλες ότι η Ε.Ε. αναμένει την εγκάρδια και άνευ όρων υποστήριξη από τη νέα αμερικανική Κυβέρνηση του D. TRUMP.

O PENCE, στη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια» στο Μόναχο, καθησύχασε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την στήριξη του TRUMP στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, πως παρά τις ρωσικές προσπάθειες για επαναχάραξη των διεθνών συνόρων διά της βίας, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Πολωνία και τις Βαλτικές Χώρες, μέσω πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο PENCE ανέφερε, πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη και να ζητούν την τήρηση της Συμφωνίας του Minsk, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές δεν αποτελούν ανατροπή των ήδη δηλωμένων από τον αμερικανό Πρόεδρο. Η στήριξη των φιλοαμερικανικών κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, στα οποία αναφέρθηκε ο αμερικανός Αντιπρόεδρος, δεν απαιτεί απαραίτητα τον νατοϊκό χαρακτήρα αυτών, αλλά επιτρέπεται και υπό τη μορφή συνεργασίας τους με την ευρατλαντική συμμαχία. Τούτο σημαίνει πως οι δηλώσεις PENCE δεν αναιρούν τα σχέδια του νέου αμερικανού Προέδρου για ένα ΝΑΤΟ δύο ή πολλαπλών ταχυτήτων.

Ο αμερικανός Αντιπρόεδρος προέβη στις ανωτέρω δηλώσεις, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του αμερικανού Στγου και Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, J. DUNFORD και του ρώσου επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού Στρατού, Στγού V. GERASIMOV, στην πρωτεύουσα Baku του Αζερμπαϊτζάν, για πρώτη φορά την τελευταία τριετία.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ήταν τον Ιανουάριο του 2014 στις Βρυξέλλες, ενώ δύο μήνες αργότερα το Πεντάγωνο ανέστειλε όλες τις επαφές, εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία και την Κριμαία, των αντιρωσικών κυρώσεων, κ.ά. Το Αζερμπαϊτζάν αποτέλεσε το ουδέτερο έδαφος συνάντησης, καθώς οι δύο πλευρές διατηρούν άριστες σχέσεις με το Baku, ενώ ο ΥΠΑΜ της χώρας, ZAKIR HASANOV, τους υποδέχθηκε και είχε συνομιλίες μαζί τους. Οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της συριακής κρίσης, ενώ φαίνεται πως συμφώνησαν να εντείνουν τις επαφές τους σε διάφορα επίπεδα στρατιωτικής συνεργασίας.

Η συνάντηση αυτή δε θα μπορούσε παρά να εγείρει έντονες υποψίες στην Ευρώπη, η οποία παρακολουθεί με ενδιαφέρον το πλήθος δημοσιευμάτων που προέρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού περί άξονα TRUMP-PUTIN. Σε αυτό το πλαίσιο είναι λογικό πως ο PENCE ήρθε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους για το μέλλον της συμμαχίας ΗΠΑ και Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο πως την ίδια στιγμή που πραγματοποιείτο η ανωτέρω συνάντηση ο Αμερικανός ΥΠΑΜ, JAMES MATTIS, δήλωνε -από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες- ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές στις έως τώρα διμερείς σχέσεις, υπογραμμίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι απαραίτητο να διεξαχθούν από Θέση ισχύος, για να λάβει την απάντηση του Ρώσου ομολόγου του, S. SHOYGU, o οποίος αντέδρασε, απαιτώντας διευκρινίσεις από το Πεντάγωνο και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα δεν δέχεται κάτι τέτοιο, αφού είναι ανώφελο.

Η Μόσχα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να στείλουν οι ΗΠΑ χερσαίες Δυνάμεις στη Συρία, ενώ δυσφορία επικρατεί και για το γεγονός πως δεν υπάρχει ουσιαστικά συντονισμός ενεργειών για την αποφυγή κινδύνων και εντάσεων. Παρόλα αυτά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχισθούν οι επαφές των αντίστοιχων κέντρων τους σε Βαγδάτη και Amman.

Τα τελευταία έτη, η αυξημένη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας αποδεικνύει πως η Συμμαχία συνεχίζει την υλοποίηση του προγράμματος συγκράτησης της ρωσικής επιθετικότητας. Παρά τις δηλώσεις TRUMP και τη νέα διοίκηση του Λευκού Οίκου, στο Πεντάγωνο έχουν επιστρέψει τα «παλιά γεράκια» και η επιβολή μίας κατασβεστικής πολιτικής από τον αμερικανό Πρόεδρο δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολη. Η αποστολή Δυνάμεων στα κράτη της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης για τη δήθεν προστασία τους από τη ρωσική απειλή, μεταμορφώνει την περιοχή σε εφαλτήριο επιθετικότητας.

Φυσικά αμφότερες οι δηλώσεις PENCE και ΜΑΤΤΙS πραγματοποιήθηκαν υπό τη σκιά της παραίτησης του Μ. FLYNN. O πρώην Στγος, που είχε κατηγορηθεί για φιλορωσική στάση, είχε παραλάβει, μόλις μία εβδομάδα πριν την παραίτησή του, σχέδιο για την άρση των αντιρωσικών κυρώσεων αναφορικά με την Ουκρανία. Σημαντικό ρόλο στην εκπόνησή του φέρεται να είχαν ο Ουκρανός Βουλευτής του «Ριζοσπαστικού Κόμματος» (Radical Party), A. ARTEMENKO, (φιλόδοξου αντιπολιτευόμενου με διασυνδέσεις με τον «λομπίστα» PAUL MANAFORT, υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας TRUMP), ο MICHAEL COHEN, προσωπικός δικηγόρος του D. TRUMP και κομιστής του εγγράφου, καθώς επίσης και ο FELIX SATER, συνεργάτης επιχειρηματίας του Αμερικανού Προέδρου, που τον συνέδραμε στις αναζητήσεις συμφωνιών με τη Ρωσία.

Στο εν λόγω σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων απόσυρση των ρωσικών Δυνάμεων από το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, διεξαγωγή πανεθνικού δημοψηφίσματος σχετικά με τη δυνατότητα προσωρινής υπαγωγής της Κριμαίας στη Ρωσία για μία περίοδο 50-100 ετών, επιστροφή του Donbass στις ουκρανικές Αρχές, ειδικό καθεστώς και ταμείο ανασύστασης της περιοχής, αμνηστία σε όσους δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, 72ωρο διάδρομο για εκείνους που δεν επιθυμούν να ζήσουν εκεί και ουδέτερο καθεστώς για τη χώρα, ήτοι μη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε., Τελωνειακή Ένωση, κ.ά., να καταστεί δηλαδή «Ελβετία της Ανατολικής Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Η βασική ιδέα πίσω από το σχέδιο είναι η επίλυση της κρίσης μέσω συμβιβασμού. Προβλέπεται δε απόρριψη των συμφωνιών του Minsk, ήτοι ενός ήδη «νεκρού πλάνου» όπως χαρακτηρίζεται, και επιστροφή στο μνημόνιο της Βουδαπέστης, υπό τη μορφή ΗΠΑ-Ουκρανία-Ρωσία. Αξίζει να ση μειωθεί πως, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες και την τρίτη επέτειο από τα συλλαλητήρια στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο το 2014 που οδήγησαν στην ουκρανική κρίση, αρκετές εκατοντάδες ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για την παρεμπόδιση του εμπορίου άνθρακα με τα εδάφη του Donbass, γεγονός που οδήγησε τη χώρα σε έλλειψη ενέργειας. Οι εν λόγω διαμαρτυρίες δείχνουν πως αν δε βρεθεί λύση στο ουκρανικό ζήτημα, σύντομα θα ξεκινήσει νέος γύρος ταραχών, αφού κάθε χειμώνας αποτελεί μία εποχή δοκιμασίας για τον ουκρανικό λαό.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Ρ. POROSHENKO, σε μια ακόμη προσπάθεια προσέγγισης της Δύσης, κατά τις επαφές τους στη Γερμανία, ευχαρίστησε τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, J. STOLTENBERG, για την καταδίκη της ρωσικής πολιτικής. Αν και καθυστερεί διαρκώς η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, ο POROSHENKO δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της στρατιωτικής συμβολής της στους τομείς της αμυντικής μεταρρύθμισης, ασφάλειας, κ.ά. ο STOLTENBERG, με τη σειρά του, επιβεβαίωσε πως το ΝΑΤΟ έχει διακόψει τη συνεργασία με τη Μόσχα και υποστηρίζει τη διατήρηση των αντιρωσικών κυρώσεων.

Μάλιστα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ διατήρησε την ψυχροπολεμική ρητορική αναφερόμενος σε νατοϊκές χώρες που έχουν υποστεί κυβερνοεπιθέσεις. Όπως διαπιστώθηκε, κατά τον ίδιο, συχνά πίσω από τις επιθέσεις υπήρχαν κράτη και κυρίως η Ρωσία. Η υπόθεση αυτή όχι μόνο υπενθυμίζει τους ισχυρισμούς της Η. CLINTON για αλλοίωση των αποτελεσμάτων στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, αλλά εξυπηρετεί και την ευρωπαϊκή ρητορική ρωσοφοβίας εν όψει των σημαντικών ευρωπαϊκών εκλογικών αναμετρήσεων.

Την ίδια στιγμή για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων, το ΝΑΤΟ αναπτύσσει τεχνολογίες και έχει δημιουργήσει μία ομάδα άμεσης επέμβασης, ώστε να αναπτύσσεται στα κράτη-μέλη για να τα συνδράμει στην προστασία των δικτύων τους σε περίπτωση που τούτο καταστεί αναγκαίο. Αυτό πολύ απλά μεταφράζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία με κάποιο τρόπο θα πρέπει να δικαιολογηθούν προς τους πολίτες των νατοϊκών χωρών που θα πρέπει να επιφορτιστούν το κόστος ανάπτυξής τους.

Ο STOLTENBERG είναι σαφές πως κινείται απέναντι από τον αμερικανό Πρόεδρο. Τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιχειρούν να συμφωνήσουν με τη Ρωσία σε ένα καινούριο προσχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ εξαίρει Γαλλία και Γερμανία, ήτοι τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για την πίστη τους στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Minsk που υπεγράφησαν τον Φεβρουάριο του 2015. O ίδιος δεν αφήνει καμία εναλλακτική πέραν της εν λόγω συμφωνίας και η δύναμή του σε αυτές τις θέσεις προέρχεται ακριβώς από την παλαιά φρουρά στο αμερικανικό Πεντάγωνο η οποία δεν επιτρέπει μία στροφή 180° από τις ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις PENCE και MATTIS κινήθηκαν στον άξονα της ικανοποίησης της εσωτερικής αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ, της αντιπολίτευσης εντός της νατοϊκής οικογένειας και προς κατάσβεση των πυρκαγιών από την υπόθεση FLYNN. Αυτές οι δηλώσεις επέτρεψαν στον STOLTENBERG να επικαλεστεί πως οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Minsk.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Δεν είναι μόνο το σχέδιο FLYNN για το ουκρανικό ζήτημα, που δείχνει πως οι δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων λειτουργούν εν πολλοίς ως προπέτασμα δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά και κάποιες λεπτομέρειες από τη Διάσκεψη Ασφαλείας που διεξήχθη στο Μόναχο, κατά τις οποίες διαφαίνεται πως το νατοϊκό και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον έχει πλέον μετατοπιστεί. Επί παραδείγματι η Ρωσία δεν βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων, εν αντιθέσει με τον D. TRUMP που αποτέλεσε το επίκεντρο.

Τα προηγούμενα τρία χρόνια η Ρωσία ήταν η χώρα που μονοπωλούσε τις συζητήσεις των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη. Παλαιότερα συμμετείχαν Ρώσοι αξιωματούχοι, αποφεύγοντας πάντως να αποτελέσουν στόχο επικρίσεων. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδιζε τους εκπροσώπους των άλλων χωρών να συζητούν για τη Ρωσία. Από την πλευρά των ρώσων συμμετεχόντων υπήρξε ένα αμήχανο μούδιασμα και η απορία αν ο Πρόεδρος, V. PUTIN, δεν θεωρείται πλέον «ο κακός της υπόθεσης».

Φυσικά και η εν λόγω Διάσκεψη αποκάλυψε ένα πολύ σημαντικό γεγονός: το σοκ της γερμανικής πολιτικής από την εκλογή του νέου Αμερικανού Προέδρου. Η άποψη των αξιωματούχων του γερμανικού νατοϊκού μπλοκ είναι πως ο TRUMP μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από μια ενδεχόμενη συνεργασία του με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Η ομιλία του Ρώσου ΥΠΕΞ, S. LAVROV, στη Διάσκεψη αναμένεται κάθε χρόνο με μεγάλο ενδιαφέρον, ως παρουσίαση των θέσεων του αντίπαλου γεωπολιτικού δέους. O LAVROV αναφέρθηκε περιεκτικά στις ρωσικές απόψεις, εκφράζοντας έτι μία φορά τη συνήθη ρωσική θέση ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί ένα θεσμικό όργανο του Ψυχρού Πολέμου”. Αυτό όμως που δεν χαρακτηρίζεται σύνηθες ήταν πως η ομιλία του δεν προκάλεσε επικριτικά σχόλια.

Τα βλέμματα στη Διάσκεψη ήταν στραμμένα στον D. TRUMP, που δεν παραβρέθηκε και εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο, Μ. PENCE, o οποίος έγινε αποδέκτης κολακευτικών σχολίων από τον LAVROV, όχι όμως δημόσια αλλά σε κατ’ ιδίαν τους συναντήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ρώσος ΥΠΕΞ στο παρασκήνιο ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι αδικούν τους Αμερικανούς. Κι όμως μόλις λίγες στιγμές νωρίτερα ο PENCE είχε προβεί σε δηλώσεις στήριξης του νατοϊκού ρόλου στην Αν. Ευρώπη…

Στη διπλωματία αποτελεί σύνηθες φαινόμενο η κολακεία και οι φιλοφρονήσεις. Ο βαθμός τους είναι αυτός που βγάζει τις ειδήσεις και στην προκειμένη περίπτωση η ρωσική διπλωματία δείχνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Ωστόσο πριν προστρέξουμε στο συμπέρασμα πως η υφήλιος θα λύσει όλα τα προβλήματα κρίσεων θα πρέπει να αναμένουμε τον τρόπο, με ποιον τρόπο θα χειριστεί την κατάσταση ο V. PUTIN.

Η διαφαινόμενη συμφωνία σε διάφορα μείζονα θέματα ασφαλείας, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δεν είναι δύσκολο να διαταραχθεί από αντίπαλα κέντρα συμφερόντων και αυτά βρίσκονται διάσπαρτα τόσο στην Washington όσο και εντός του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Ουσιαστικά η προσπάθεια επίλυσης των περιφερειακών κρίσεων προς όφελος ΗΠΑ και Ρωσίας δείχνει πως μπορεί να εγείρει ένα άλλο ζήτημα: αυτό των αντιδράσεων και της κρίσης εντός της Δύσης.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024