28/03/2024

Ο ρόλος των Αραβικών φυλών στο πόλεμο της Συρίας

του Haian Dukhan διδάσκοντα στο University of Leicester

Από την αρχή της συριακής εξέγερσης που ξέσπασε το 2011, οι περισσότερες έρευνες τείνουν να επικεντρώνονται στην αναζωπύρωση του σεκταρισμού και του εξτρεμισμού, ενώ η αναβίωση της φυλετικής διαμάχης δεν έχει μελετηθεί σε βάθος. Καθώς το ISIS άρχισε να κερδίζει έδαφος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το ενδιαφέρον για τις συριακές φυλές άρχισε να αυξάνεται.

Ξαφνικά, τα think-tanks και τα ερευνητικά κέντρα ξεκίνησαν μια ποικιλία μελετών σχετικά με τις φυλές της Συρίας. Πριν από αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον για τις φυλές και τον ρόλο τους στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, υποστήριξα το 2012 ότι η έρευνα για τη συριακή διαμάχη είχε επικεντρωθεί στο σεχταριστικό στοιχείο, ξεχνώντας την φυλετική διάσταση της σύγκρουσης. Οι δεσμοί συγγένειας, παρά το γεγονός ότι αποδυναμώνουν παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η φυσική κινητικότητα, ο οικισμός και η αστικοποίηση, εξακολουθούν να είναι ισχυροί και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύραξη.

Σε απάντηση στη χρήση βίας από το καθεστώς, ενάντια στο κίνημα διαμαρτυρίας, οι φυλές κατέφυγαν στην ένοπλη αυτοάμυνα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Πολλοί στρατιώτες και αξιωματικοί του στρατού από τις φυλές άρχισαν να λιποτακτούν για να ενταχθούν στην ένοπλη αντιπολίτευση. Όταν οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος αποσύρθηκαν από τις περισσότερες αγροτικές περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφορετικών φυλών προέκυψε για να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χαλάσματα του συνεχιζόμενου πολέμου. Οι σημαντικότεροι πόροι ήταν πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία αναλήφθηκαν από διαφορετικές οικογένειες στην ύπαιθρο των επαρχιών Deir Ezzor και Hassakeh.

Το ISIS κατέβαλε πολλές προσπάθειες προσπαθώντας να πείσει τους νέους από τις φυλές να ενταχθούν στις τάξεις του. Η τρομοκρατική ομάδα κυκλοφόρησε πολλά βίντεο από φυλετικούς ηγέτες από την Μπαγκάρτα, το Ακαγντάτ, το Αλ-Τζαμπμπρ και το Μπου Σαάν, υποσχόμενη τη συμμαχία στον λεγόμενο Χαλίφη. Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση τύπου «καρότο και ραβδί», η ομάδα κατάφερε να προσελκύσει πολλές φυλετικές νεολαίες για να την ενισχύσουν. Δύο παράγοντες βοήθησαν την ομάδα να κερδίσει έδαφος στη φυλετική κοινότητα της Συρίας.

Πρώτον, η άνοδος της σαλαφιστικής ιδεολογίας μεταξύ των φυλών μετά το 2000, ως αποτέλεσμα της μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης των συριακών φυλών προς εργασία στις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Δεύτερον, η συμμετοχή μεγάλων αριθμών από τις συριακές φυλές στην Ιρακινή εξέγερση εναντίον των Αμερικανών το 2006. Όταν ο διεθνής συνασπισμός αναζητούσε έναν σύμμαχο στο έδαφος για την καταπολέμηση της ISIS, πίστευε ότι οι φυλές ήταν κατακερματισμένες και έτσι δεν μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στο ISIS. Επιπλέον, πολλοί νεαροί από τις φυλές, είχαν ήδη ενταχθεί στην ομάδα, γεγονός που περιέπλεξε τις προσπάθειες σχηματισμού μιας μεγάλης φυλετικής δύναμης για την καταπολέμηση του ISIS.

Η άνοδος στην εξουσία του ISIS στη Συρία περιέπλεξε επίσης τη σχέση μεταξύ των Κούρδων και των αραβικών φυλών. Το ISIS άρχισε να εκμεταλλεύεται τις αντιπαλότητες μεταξύ των φυλών και των Κούρδων και μεταξύ των ίδιων των φυλών για να κερδίσει την φυλετική στήριξη.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να κερδίσουν ενάντια στο ISIS χωρίς την υποστήριξη των τοπικών φυλών. Για το λόγο αυτό, για να οδηγήσει το ISIS εκτός των Raqqa και Deir Ezzor, η SDF άρχισε να δημιουργεί συμμαχίες με τοπικές φυλές οι οποίες ήταν δυσαρεστημένοι με τους κανόνες του ISIS και ήθελαν να απαλλαγούν από αυτό. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, η οποία ήταν επιφυλακτική για την ανάπτυξη της κουρδικής εξουσίας στη Συρία και τις συμμαχίες που είχε αρχίσει να σχηματίζει η SDF με τις αραβικές φυλές στην περιοχή, άρχισε να παίζει την ίδια την φυλετική κάρτα. Φιλοξενώντας χιλιάδες πρόσφυγες από τις φυλές που εκτοπίστηκαν ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, η τουρκική κυβέρνηση χρηματοδότησε το λεγόμενο «Ανατολικό Φυλετικό Στρατό» με στόχο να αντισταθεί στις προσπάθειες ανάληψης των «αραβικών φυλετικών εδαφών», από τους Κούρδους, σύμφωνα με δήλωση από τη συνάντηση των φυλετικών ηγετών που ανακοίνωσαν τη δημιουργία αυτού του στρατού στην Τουρκία.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Σαουδική Αραβία και οι γείτονές της στον Κόλπο είχαν ανησυχίες σχετικά με τη «σιιτική ημισέληνο» που εκτείνεται από το Ιράν μέσω του Ιράκ, στη Συρία και στις μεσογειακές ακτές του Λιβάνου. Η εξέγερση ήταν μια χρυσή ευκαιρία για τα κράτη του Κόλπου να χρησιμοποιήσουν τους δεσμούς τους μέσα στη Συρία για να καταστρέψουν το καθεστώς του BassarAl Assad, το οποίο είχε δώσει στο Ιράν το «πάνω χέρι» σε αυτό που σήμαινε ότι ήταν η σφαίρα επιρροής τους. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας δημοσίευσαν πολλά βίντεο από γυναίκες από τις συριακές φυλές που απευθύνονται για βοήθεια στους συμπατριώτες τους στη Σαουδική Αραβία. Οι υπάρχοντες δεσμοί αίματος πυροδότησαν συμπάθειες μεταξύ χιλιάδων Σαουδαραβών, Κουβεϊτιανών και Καταριανών, στους οποίους δωρίστηκαν εκατομμύρια δολάρια, για να στηρίξουν τους συμπατριώτες τους σύρους φυγάδες.

Οι Σαουδάραβες έχουν επίσης χρηματοδοτήσει το σχηματισμό φυλετικών πολιτοφυλακών, όπως η ταξιαρχία του «βασιλιά Abdul Aziz», που αποτελείται από φυλές Fad’an στο Raqqa. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του ανταποκρίθηκαν σε αυτό, αντιμέτωποι με την κινητοποίηση που οι χώρες του Αραβικού Κόλπου και οι σύμμαχοί τους ενθάρρυναν μεταξύ των αραβικών φυλών της Συρίας. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν προσκαλέσει Σύρους φυλετικούς ηγέτες να επισκεφθούν την Τεχεράνη και να πραγματοποιήσουν πολλές συνομιλίες μαζί τους. Οι επισκέψεις των σύρων φυλετικών ηγετών καλύφθηκαν από ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία απεικονίζουν αυτούς τους σεϊχηδες ως σημαντικά εθνικά πρόσωπα.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ αφιέρωσαν μεγάλα χρηματικά ποσά και εμπειρογνωμοσύνη για την εκπαίδευση των φυλετικών παραστρατιωτικών οργανώσεων των Tay και Sheitat για να πολεμήσουν παράλληλα με τις δυνάμεις τους, στις αγροτικές περιοχές της Συρίας.

Οι προσπάθειες των χωρών του Αραβικού Κόλπου να χρησιμοποιήσουν τις σχέσεις τους με τις φυλές στη Συρία για την ανατροπή του καθεστώτος απέτυχαν για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων ο ανταγωνισμός Saudi-Qatari για τη Συρία, ο οποίος χώριζε τις φυλές μεταξύ των δύο χωρών, την άνοδο του Salafism μεταξύ των φυλετικών νέων τους ώθησε να ενώσουν ομάδες όπως το ISIS και την Jabhat al-Nusra, αντί να ενταχθούν στις φυλετικές πολιτοφυλακές, τις αντίθετες προσπάθειες του Ιράν να φτάσουν στις φυλές και να τους προσφέρουν μια καλύτερη συμφωνία από τη Σαουδική και τέλος την αντιπαλότητα μεταξύ πολλών τοπικών φυλών για τα χαλάσματα του πολέμου μετά την αποχώρηση του καθεστώτος από τις περιφέρειές τους.

Φαίνεται ότι πλησιάζουμε στο τέλος του εμφυλίου πολέμου της Συρίας.

Το καθεστώς και οι σύμμαχοί του, θα πρέπει να βασίζονται στις τοπικές φυλές για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στις περιοχές που κατάφεραν να ανακτήσουν από το ISIS και άλλες περιοχές ανταρτών: πρώτον, να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του ISIS και, δεύτερον, να καλύψουν την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Η φυλετική νομοθεσία και η φυλετική συμφιλίωση (Sulha) θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στις περιφέρειες της Συρίας, αλλά υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος των φυλετικών διαμαρτυριών και των πράξεων εκδίκησης που ανακύπτουν μετά από πολλά χρόνια.

Φρικτές πράξεις έχουν διαπραχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από διάφορα μέρη που εμπλέκονται σε αυτόν τον πόλεμο και αυτό δεν θα ξεχαστεί εύκολα.

Σημειώσεις 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024