28/03/2024

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 13.08 – 17.08.2018

Γράφει ο Χρήστος  Μάραντος
Οικονομικός αναλυτής

Κατά δύο βαθμίδες αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings από «Β» σε ΒΒ- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ορίζοντας τις προοπτικές (outlook) σε σταθερές. Ο οίκος σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος του ESM,προδιαγράφει την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου 2018. Η Fitch αναφέρει τα σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει σημειώσει η Ελλάδα και αναμένει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας θα παραμείνων υγιείς και την περίοδο μετά το πρόγραμμα.Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο οίκος στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs),τα οποία παραμένουν στο 48,5% των συνολικών δανείων και ενδεχομένως να χρειαστούν και νέες προβλέψεις απομείωσης πριν την οριστική διαγραφή τους.Κατά 0,8% αυξήθηκε το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ της Ελλάδας το α΄τρίμηνο 2018 σε σχέση με το δ΄τρίμηνο 2017. Στο 2,1 δις.ευρώ περίπου έναντι στόχου 929 εκατ.ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018. Μικρή είναι η έκθεση της Ελλάδας περίπου 130 εκατ.ευρώ στην παραπαίουσα Τουρκική οικονομία. Το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ.Ε Τσακαλώτο. Από τις χώρες της ΕΕ τη μεγαλύτερη έκθεση έχουν Ισπανία και Γαλλία με 82,3 και 38,4 δις.ευρώ αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 διαμορφώθηκε στα 2,51 δις.ευρώ έναντι 1,38 δις.ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Η εταιρεία ΦΟΥΡΛΗΣ με δελτίο τύπου γνωστοποίησε ότι οι επιπτώσεις από τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας δεν έχουν επίπτωση στα αποτελέσματα και τα οικονομικά μεγέθη της. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Τουρκία με 24 καταστήματα INTERSPORT και 2 καταστήματα THE ATHLETES FOOT. Τέσσερις επενδυτές πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία ΑΛΟΥΜΥΛ και θα διεκδικήσουν τον μετοχικό έλεγχο της εταιρείας με ταυτόχρονη «γενναία ρύθμιση» του υφιστάμενου δανεισμού της.

Πτώση για το χρηματιστήριο Αθηνών της τάξης του 4,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της νομισματικής κρίσης στη Τουρκία, το οποίο την Παρασκευή 17.08 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 710,35 Μονάδες.Αντίσταση για το Γενικό Δείκτη οι 735 μονάδες   και στήριξη οι 699 μονάδες.Ο συναλλακτικός τζίρος της εβδομάδας σχετικά αυξημένος στα 38,1 εκατ.ευρώ. Επιδείνωση  για τα ελληνικά ομόλογα λόγω κυρίως Ιταλίας και Τουρκίας με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,33   την Παρασκευή 17.08.

 Πτώση στις αγορές της Ευρώπης σε εβδομαδιαίο επίπεδο με το γερμανικό δείκτη DAX να υποχωρεί κατά 1,75% στις 12.210,55 μονάδες. Αντίστοιχα ο δείκτης Eurostoxx 50 υποχώρησε κατά 1,62% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο 9,1% διαμορφώθηκε η ανεργία στη Γαλλία το β΄τρίμηνο 2018 έναντι 9,2% που ήταν το α΄τρίμηνο του έτους. Στη Μεγάλη Βρετανία το ποσοστό ανεργίας το β΄τρίμηνο 2018 διαμορφώθηκε στο 4% από 4,2% το α΄τρίμηνο του έτους. Επίσης οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 0,7% έναντι του προηγούμενου μήνα. Ο Δείκτης Οικονομικών Προσδοκιών στη Γερμανία βελτιώθηκε στις -13,7 μονάδες τον Αύγουστο από -24,7 μονάδες τον Ιούλιο. Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις τιμές χονδρικής της Γερμανίας στο 3,5% τον Ιούλιο έναντι 3,4% τον Ιούνιο. Κατά 1,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β΄τρίμηνο 2018 υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat. Η αύξηση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας το β΄τρίμηνο του έτους. Σε ετησιοποιημένη βάση ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,5%. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat διαμορφώθηκε στο 2,1% σε ετησιοποιημένη βάση, υψηλότερα από το στόχο του 2% που είχε τεθεί από την ΕΚΤ. O οίκος Moodys σε έκθεσή του αναφέρει ότι οι μεγάλες Ευρωπαικές τράπεζες δεν έχουν σημαντική έκθεση στη Τουρκία και συνεπώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την νομισματική κρίση της Τουρκίας είναι διαχειρίσιμη για αυτές. Ο οίκος Fitch προχώρησε στην εκτίμηση ότι η βεβαιότητα γύρω από τους όρους του Brexit κάνει την ομαλή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαική Ένωση «λιγότερο πιθανή» συμπληρώνοντας ότι πλέον ένα δριμύ και αποδιοργανωμένο Brexit αποτελεί πραγματική πιθανότητα.

Άνοδος στη Wall Street. Εβδομαδιαία θετική μεταβολή για το δείκτη S&P 500 της τάξης του 0,02% στις 2.833,73 μονάδες , ενώ άνοδο 0,80% κατέγραψε ο βιομηχανικός δείκτης Dow jones ο οποίος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της εβδομάδας στις 25.521,66 μονάδες. Πτώση για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdag κατά 0,28%. Ο Ασιατικός δείκτης Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε κατά  0,02% σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ διαμορφώθηκε  στο 2,85% την Παρασκευή 17.08. Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Ιούλιο από 0,2% που είχαν αυξηθεί τιν Ιούνιο. Κατά 2,9% αυξήθηκε η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ το β΄τρίμηνο 2018 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου 2017. Κατά 2.000 υποχώρησε ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 11.08 αντανακλώντας την ανθεκτική αγορά εργασίας της Αμερικάνικης οικονομίας.

Στις αγορές εμπορευμάτων πτώση για  το πετρέλαιο, με την τιμή του αμερικανικού αργού να διαμορφώνεται στα 65,91 δολάρια το βαρέλι λόγω κυρίως της αύξησης των αποθεμάτων πετρελαίου κατά 6,8 εκατ.βαρέλια. Απώλειες για το χρυσό στα 1.191,80 $ ανά ουγκιά. Μικρά κέρδη για το Ευρώ έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία EUR/ USD στο 1,1439 το βράδυ της Παρασκευής 17.08.

 

Σημείωση Geopolitics & Daily News: O Xρήστος Μάραντος είναι Οικονομικός και Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Επί σειρά ετών Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Φορολογίας Τραπεζικού Ιδρύματος. Κάθε εβδομάδα στη σελίδα του Geopolitics θα δημοσιεύεται οικονομική ανασκόπηση για καλύτερη και ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών μας και σε θέματα οικονομίας.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024