28/03/2024

Forbes: Ο εφιάλτης του Κινέζου Προέδρου Xi είναι η αστάθεια

Ο ηγέτης της Κίνας, Πρόεδρος Xi, έχει ορκιστεί η σταθερότητα να είναι η ύψιστη προτεραιότητά του. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Πρόεδρος Xi μιλάει σαν τον Karl Schiller, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών από το 1966 έως το 1972. Όπως έλεγε ο Schiller, “η σταθερότητα δεν είναι τα πάντα, αλλά χωρίς σταθερότητα, τα πάντα είναι ένα τίποτα”.

Η Κίνα, μια χώρα που έχει πειραματιστεί με διαφορετικά καθεστώτα συναλλαγματικών ισοτιμιών, παρουσίασε σταθερότητα κατά την περίοδο 1994-2005. Τότε ήταν που η σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών ήταν κάτι το σύνηθες. Το γουάν και η ανάπτυξη της Κίνας ήταν σταθερά και ισχυρά και ο πληθωρισμός της επισκίαζε αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνέχεια, στις 21 Ιουλίου 2005, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και τις συμβουλές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Κίνα υιοθέτησε μια ευέλικτη ρύθμιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Το σκεπτικό των ΗΠΑ και του ΔNT ήταν ότι, αν υπάρξει ευελιξία, η Κίνα θα αναγκαστεί να υιοθετήσει μια πολιτική υπερτίμησης του γουάν. Αυτό θα αντικατόπτριζε την πολιτική της Ιαπωνίας μετά το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία υπερτίμησε το γεν. Τελικά, σε αντίθεση με τους στόχους της Ουάσινγκτον, το γουάν ενισχύθηκε, υποχώρησε και παρουσίασε αστάθεια στην εποχή της ευελιξίας.

Ο δείκτης M2 της Κίνας έχει επίσης παρουσιάσει μεγάλη μεταβλητότητα, από τότε που εισήχθη η ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ο σημερινός “χαμηλός” ρυθμός αύξησης των ευρέων χρημάτων είναι αποτέλεσμα της παρεμπόδισης των τραπεζών, των περιορισμών στην ενοικίαση ακινήτων και των νέων ελέγχων στα προϊόντα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Αυτά τα εμπόδια επιβλήθηκαν μετά την τεράστια αύξηση του χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα το 2015-2016.

Οι ρυθμοί αύξησης των ευρέων χρημάτων είναι σημαντικοί, διότι, σύμφωνα με το μοντέλο προσδιορισμού του εθνικού εισοδήματος, οι μεταβολές στην προσφορά χρήματος, οδηγούν σε αλλαγές στο ονομαστικό εθνικό εισόδημα. Σίγουρα, οι ονομαστικές αλλαγές στην εγχώρια ζήτηση στην Κίνα ακολουθούν τις αλλαγές στο ευρύ χρήμα. Το Economist Intelligence Unit εκτιμά ότι η ονομαστική εγχώρια ζήτηση ολοένα υποχωρεί. Άλλοι σημαντικοί δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η επιβράδυνση έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο”, δηλαδή οι κατασκευές υποδομών της Κίνας, έχουν ήδη σταματήσει.

Η προοπτική επιβράδυνσης προφανώς “ταρακούνησε” πολύ τον Πρόεδρο Xi. Έτσι, διέταξε τις αρχές να χαλαρώσουν τη νομισματική συμπίεση. Η πρόφαση για αυτή την αλλαγή ήταν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αλλά στην πραγματικότητα, η αλλαγή πορείας του προέδρου Xi έχει να κάνει περισσότερο με τη δραματική αύξηση των πτωχεύσεων και την απότομη μείωση των επενδύσεων στις υποδομές, που τροφοδοτούσαν μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της Κίνας.

Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν το στοίχημα του προέδρου Xi θα αποδώσει, ή αν είναι πολύ ασήμαντο και είναι ήδη πολύ αργά. Σε αυτό το σημείο, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών έχει δημιουργήσει ανισορροπίες και αστάθεια, τον εφιάλτη του Xi. Και αυτό αποτελεί άσχημα νέα όχι μόνο για την Κίνα, αλλά και για τις διεθνείς αγορές.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024