19/04/2024

Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2.973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι.

Τις επιθέσεις πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της, Οσάμα μπιν Λάντεν, με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν καταζητούταν από τις ΗΠΑ για προηγούμενες επιθέσεις που είχε πραγματοποιήσει η οργάνωσή του εναντίον αμερικανικών στόχων. Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε εναντίον του στο Αφγανιστάν δεν απέδωσε αποτελέσματα, και εξακολουθούσε να απευθύνεται στους οπαδούς και τους εχθρούς του μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων, μέχρι το 2011 οπότε και εκτελέστηκε επιτόπου κατά την επιδρομή Αμερικανών καταδρομέων στο σπίτι του, στο Πακιστάν.

Οι επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί εώς τώρα και αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα από τα αποτελέσματα, ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ και συμμάχων τους, προκαλώντας ή επισπεύδοντας την εισβολή αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Επίσης εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες έχουν συλληφθεί και κρατηθεί με ή χωρίς κατηγορίες και δικαστική κάλυψη.

 

Το χρονικό των επιθέσεων

 

Με βάση την επίσημη έκθεση για τα γεγονότα που έλαβαν μέρος κατά την διάρκεια εκείνης της ημέρας, όπως προκύπτουν κυρίως από τα μηνύματα των επιβατών των αεροπλάνων προς τους συγγενείς τους, την επικοινωνία δύο αεροσυνοδών της πτήσης 11 των American Airlines με την εταιρεία τους και κάποια μηνύματα που λήφθηκαν κατά λάθος από τους αεροπειρατές, προκύπτουν ότι:

Οι αεροπειρατείες πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα αεροπλάνα, δύο των American Airlines (πτήση 11 και πτήση 77) και δύο των United Airlines (πτήση 175 και πτήση 93). Κάθε ομάδα αεροπειρατών αποτελούταν από 5 άτομα, σε κάθε μια από τις οποίες υπήρχε ένα άτομο που είχε εκπαιδευτεί στην οδήγηση των αεροσκαφών, χωρίς όμως να έχουν πείρα σε αληθινά αεροσκάφη (κάτι που εξηγεί την μετάδοση μηνυμάτων άθελά τους). Εξαίρεση αποτελούσε η ομάδα της πτήσης 93 της United Airlines, όπου η ομάδα των τρομοκρατών αποτελούταν από 4 άτομα, καθώς το πέμπτο μέλος, ο Μοχάμεντ αλ Καχτάνι, δεν είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2001, καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτος από υπαλλήλους ασφαλείας του αεροδρομίου του Orlando International Airport της Φλόριντα.

 

Οι αεροπειρατές χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σπρέι πιπεριού για να επιτεθούν, ενώ απείλησαν (τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις) πως έχουν παγιδεύσει με βόμβα τα αεροπλάνα. Κάποιοι από αυτούς είχαν εξεταστεί ξεχωριστά στον έλεγχο κατά την επιβίβαση, αλλά δεν είχε προκύψει κάτι σημαντικό.
 
Οι διαδρομές τον τεσσάρων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001.

  • Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 81 επιβάτες στις 7:59 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία στην πτήση εκδηλώθηκε στις 8:14. Στις 8:27 το αεροπλάνο άλλαξε κατεύθυνση προς το Νότο.
  • Η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 56 επιβάτες στις 8:14 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Στις 8:42 ανέφερε πως έπιασε μια ύποπτη μετάδοση από ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο αποδείχθηκε πως προερχόταν από την πτήση American 11. Η αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της United εκδηλώθηκε μεταξύ 8:42 και 8:46 τοπική ώρα. Στις 8:58 το αεροπλάνο απέκτησε πορεία προς τη Νέα Υόρκη.
  • Η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Dulles International Airport της Ουάσινγκτον, Π.Κ. με 58 επιβάτες στις 8:20 τοπική ώρα, με κατεύθυνση το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε μεταξύ 8:51 και 8:54.
  • Η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Liberty International Airport του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊμε 37 επιβάτες στις 8:42 τοπική ώρα (με καθυστέρηση 25 λεπτών), με κατεύθυνση το Σαν Φρανσίσκο. Στις 9:24 οι πιλότοι της πτήσης έλαβαν μήνυμα από το έδαφος να είναι προσεκτικοί καθώς δύο αεροπλάνα είχαν προσκρούσει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στις 9:28. Στις 9:32 οι αεροπειρατές ενημέρωσαν τους επιβάτες πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και αφού έκλεισαν τον αυτόματο πιλότο, έστριψαν το αεροπλάνο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Στις 9:39 οι αεροπειρατές μετέδωσαν μήνυμα προς τους επιβάτες πως επέστρεφαν στο αεροδρόμιο, το οποίο όμως δεν ακούστηκε από αυτούς. Οι επιβάτες πληροφορήθηκαν από τηλεφωνήματα για τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Στις 9:57 ξεκίνησε η αντεπίθεση των επιβατών. Στις 9:59, ο Ζιάντ Τζιράχ, που εκτελούσε χρέη πιλότου μετά την αεροπειρατεία, πραγματοποιεί ελιγμούς ανεβοκατεβάζοντας την μύτη του αεροπλάνου για να εμποδίσει τους επιβάτες να εισβάλουν στο πιλοτήριο. Στις 10:02 δίνεται η εντολή στον Τζιράχ να καταρρίψει το αεροσκάφος, καθώς οι επιβάτες είναι έτοιμοι να εισέλθουν στο πιλοτήριο.


Η διάρκεια από την στιγμή της πρόσκρουσης του πρώτου αεροπλάνου στον Βόρειο Πύργο μέχρι την ολοκλήρωση της επίθεσης με την κατάρρευση του, ήταν 102 λεπτά.

 

 

  • Η πτήση 11 της American Airlines συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 8:46:40 π.μ. τοπική ώρα (15:46:40 ώρα Ελλάδας), μεταξύ των ορόφων 93 και 99.
  • Η πτήση 175 της United Airlines συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα (16:02:59 ώρα Ελλάδας), γεγονός που μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, που μόλις είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.
  • Η πτήση 77 της American Airlines, πέφτει στο Πεντάγωνο της Αμερικής, στις 9:37:46 π.μ. τοπική ώρα (16:37:46 ώρα Ελλάδας).
  • O Νότιος Πύργος καταρρέει στις 9:59 π.μ (16:59 ώρα Ελλάδας).
  • Η πτήση 93 της United Airlines συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα (17:03:11 ώρα Ελλάδας). Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, η πτήση αυτή κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών ή τον Λευκό Οίκο, ενώ η αποτυχία των αεροπειρατών να φθάσει το αεροπλάνο στο στόχο του οφείλεται στους επιβάτες της πτήσης που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.
  • Ο Βόρειος Πύργος καταρρέει στις 10:28 π.μ. (17:28 ώρα Ελλάδας).
  • 09:17 η ομοσπονδιακή υπηρεσία της πολιτικής αεροπορίας διατάζει να κλείσουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας παράλληλα στην στην περιοχή της νέας Υόρκης κλίνουν τα λιμάνια η γέφυρες και τα τούνελ.
  • Η κατάρρευση των πύργων.
  • 10:10 για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όλα τα Ομοσπονδιακά κτίρια των ΗΠΑ.
  • Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Τζορτζ Μπους απευθύνεται στον αμερικανικό λαό: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να ταρακούνησαν τα θεμέλια των μεγαλύτερων κτιρίων μας, αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν τα θεμέλια της Αμερικής»…


Συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν οι δύο πολεμικές επιθέσεις που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια σε Αφγανιστάν (7 Οκτωβρίου 2001) και Ιράκ (20 Μαρτίου 2003) αντίστοιχα, στα πλαίσια του Πόλεμου ενάντια στην τρομοκρατία.

 

το Πεντάγωνο μετά την επίθεση

 

War on Terror

Ο Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας ( War on Terror, WOT), επίσης γνωστός ως Παγκόσμιος Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας (Global War on Terrorism, GWOT), είναι μια αλληγορία του πολέμου αναφερόμενη στη διεθνή στρατιωτική εκστρατεία που άρχισε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» στις 20 Σεπτεμβρίου του 2001. Η κυβέρνηση Μπους και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο για να υποστηρίξουν τον παγκόσμιο στρατιωτικό, πολιτικό, νομικό και εννοιολογικό αγώνα κατά των δύο οργανόσεων που ορίζονται ως τρομοκρατικές και των καθεστώτων που κατηγορούνται για την υποστήριξη τους. Αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί με ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες που συνδέονται με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και των ομοϊδεατών της.

Το 2013, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε βρίσκονται πλέον σε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπως και ότι ο στρατός πρέπει να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένους εχθρούς και όχι σε μια τακτική. Ο ίδιος δήλωσε: «Πρέπει να καθοριστεί η προσπάθειά μας όχι σαν ένας απέραντος παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, αλλά μάλλον ως μια σειρά από επίμονες, στοχευμένες προσπάθειες για να κτυπηθούν συγκεκριμένα δίκτυα βίαιων εξτρεμιστών που απειλούν την Αμερική».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024