23/04/2024

Τι συμβαίνει στη Λιβύη;

National Oil Corporation φωτογραφία από twitter FranceNews24

 

phοto : https://geopoliticalfutures.com/


Δεκάδες ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση χθες το πρωί στην έδρα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (NOC) της Λιβύης, στην πρωτεύουσα Τρίπολησκοτώνοντας τουλάχιστον δύο εργαζομένους, όπως ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση αυτού του είδους με στόχο τα διευθυντικά στελέχη της NOC. Δύο από τους ενόπλους σκοτώθηκαν επίσης, ενώ 10 υπάλληλοι τραυματίστηκαν. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου επιτεύχθηκε μια εύθραυστη εκεχειρία για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων ενόπλων οργανώσεων στην Τρίπολη. Διάφορες ένοπλες ομάδες συχνά αποκλείουν ή εξαπολύουν επιθέσεις σε πετρελαιοπηγές, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όμως η έδρα της NOC ουδέποτε είχε στοχοποιηθεί μέχρι τώρα.

{Yπενθυμίζουμε πως στις 4 Σεπτεμβρίου η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL) ανακοίνωσε απόψε ότι υπογράφηκε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των ένοπλων ομάδων που είχαν εμπλακεί σε αιματηρές μάχες κοντά στην Τρίπολη από τα τέλη Αυγούστου και κατά την οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50 άτομα.

Δεν ήταν όμως σαφές αν έχουν υπογράψει τη συμφωνία όλες οι ομάδες που εμπλέκονταν στις μάχες. Πριν μερικές εβδομάδες, μια κατάπαυση του πυρός στην οποία είχαν συμφωνήσει οι αρχές των πόλεων της δυτικής Λιβύηςδεν τηρήθηκε παρά μόνο για λίγες ώρες.}

 

φωτογραφία από twitter Nadia Ramadan

Η NOC (National Oil Corporation)  παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών εσόδων για τη Λιβύη και, μαζί με την Κεντρική Τράπεζα, που εδρεύει επίσης στην Τρίπολη, είναι μια από τις ελάχιστες κρατικές υπηρεσίες που εξακολουθεί να λειτουργεί εν μέσω του χάους στη χώρα.

National Oil Corporation
φωτογραφία από twitter FranceNews24
φωτογραφία από twitter FranceNews24

 

Με το μεταναστευτικό ζήτημα να αποτελεί μείζον πρόβλημα καθώς περισσότεροι από 100 μετανάστες πνίγηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν τα φουσκωτά πλοιάρια στα οποία επέβαιναν βυθίστηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) που επικαλείται τις μαρτυρίες των επιζώντων και τις αντίπαλες ομάδες να συνεχίζουν τον εμφύλιο, η ομαλοποίηση μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί.

Το Κράτος της Λιβύης είναι χώρα της Βόρειας Αφρικής και βρέχεται βόρεια από τη Μεσόγειο. Ανατολικά της βρίσκεται η Αίγυπτος, νοτιοανατολικά της το Σουδάν, ενώ νότια συνορεύει με το Τσαντ και το Νίγηρα και δυτικά με την Αλγερία και την Τυνησία. Το 90% του εδάφους της είναι έρημος και η Λιβύη είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αφρικανική χώρα σε έκταση. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Τρίπολη, όπου ζουν 1,7 εκατομμύρια κάτοικοι.

Η χώρα διαιρείται σε 3 επαρχίες. Αυτές με τις πρωτεύουσές τους στις παρενθέσεις είναι:

  • Φεζάν (Σάμπχα)
  • Τριπολίτιδα (Τρίπολη)
  • Κυρηναϊκή (Βεγγάζη)Φαίνεται πως κάθε επαρχία έχει και την δική της ένοπλη, παραστρατιωτική ομάδα.

 

«Η Λιβύη είναι η μεγάλη αποτυχία της θητείας μου» είχε δηλώσει ο Μπαράκ Ομπάμα. Μια δήλωση που ενισχύεται από την δολοφονία του αμερικανού πρέσβη, Κρίστοφερ Στίβενς, στη Λιβύη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012 και την ολιγωρία της Χίλαρι Κλίντον και του State Department να αντιδράσουν στα γεγονότα. 

 

Σύμφωνα με την αμερικάνικη σελίδα/παρατηρητήριο Geopolitical Futures, η εικόνα της βίας στην Λιβύη θα μπορούσε να αλλάξει ή να περιοριστεί με ευρωπαϊκή στρατιωτική επέμβαση την στιγμή μάλιστα που Ιταλία και Γαλλία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

 

Ενδεικτικοί  είναι οι χάρτες που ακολουθούν: 

 

phοto : https://geopoliticalfutures.com/

Επιμέλεια Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News

 

 

Διαβάστε επίσης: Η μη λύση της κρίσης στη Λιβύη. 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024