29/03/2024

ΗΠΑ: Πολιτική αναταραχή από τα τρομοδέματα 13 μέρες πριν τις κάλπες

REFILE-CORRECTING TYPO Members of the New York Police Department Counter Terrorism Squad are pictured outside the Time Warner Center in the Manhattan borough of New York City after a suspicious package was found inside the CNN Headquarters in New York, U.S., October 24, 2018. REUTERS/Kevin Coombs

 

Κύμα τρομοπακέτων «σαρώνει» από το πρωί (τοπική ώρα) της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου τις ΗΠΑ, με τη μία είδηση για εύρεση εκρηκτικών μηχανισμών να διαδέχεται την άλλη, όλα αυτά μόλις 13 ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εστάλησαν στον Μπαράκ Ομπάμα, και τη Χίλαρι Κλίντον, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και άλλες προσωπικότητες, οι οποίες έχουν ταχθεί κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Έτσι μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη λήξη της προεκλογικής περιόδου για τις ενδιάμεσες εκλογές, η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ παίρνει βίαιες διαστάσεις, με αμερικανούς αξιωματούχους να μιλούν για εσωτερική «τρομοκρατία».

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει εννέα ύποπτα δέματα.

Σύμφωνα όσα αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες σε ανακοίνωση τους τα δέματα απευθύνονταν σε «πρόσωπα που προστατεύονται» από την υπηρεσία.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε τη Δευτέρα, με αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού στον Τζορτζ Σόρος, ένα 24ωρο αργότερα ακολούθησε το ζεύγος Κλίντον, ενώ σειρά είχε το ζεύγος Ομπάμα.

Στη συνέχεια, ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε και στα γραφεία που στεγάζεται το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ένα τρομόδεμα που είχε ως παραλήπτη τον πρώην διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν.

Ακολούθησαν αυτά στο γραφείο της βουλευτίνας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντέμπι Γουάσερμαν-Σουλτς, στη Φλόριντα, του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, στο γραφείο της γερουσιαστού των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις, στο Σαν Ντιέγκο, καθώς και στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, Έρικ Χόλντερ.

Τουλάχιστον ένα ύποπτο δέμα εντοπίστηκε και εξετάστηκε και στο Καπιτώλιο, στο οποίο αναγραφόταν ως αποδέκτης η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μαξίν Γουότερς. Ο εκπρόσωπος όμως, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, ενώ δεν διευκρινίστηκε αν σχετίζεται με τις παραπάνω υποθέσεις.

Παρότι πληροφορίες ανέφεραν ότι ένα ύποπτο πακέτο είχε φτάσει και στον Λευκό Οίκο, τελικώς πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ τα πακέτα περιείχαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε μεταλλικό σωλήνα (pipe bomb). Κατά τη διάρκεια του συνήθους ελέγχου τα δέματα αυτά κρίθηκαν «ύποπτα» καθώς θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να περιέχουν εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Οι παραλήπτες δεν τα έλαβαν, ούτε υπήρξε κίνδυνος να τα λάβουν», πρόσθεσε η Μυστική Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Τραμπ: Η πολιτική βία δεν έχει θέση στις ΗΠΑ

«Η πολιτική βία δεν έχει θέση στις ΗΠΑ» ήταν το μήνυμα του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, μετά την αποστολή τουλάχιστον οκτώ τρομοδεμάτων σε πολιτικούς και ΜΜΕ της χώρας.

«Θέλω να σας πω ότι σε αυτές τις περιόδους πρέπει να είμαστε ενωμένοι, πρέπει να στείλουμε ένα πολύ σαφές, ισχυρό, αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι πράξεις ή απειλές πολιτικής βίας οποιασδήποτε φύσης δεν έχουν θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως έχει συσταθεί ειδική ομάδα του, η οποία FBI εξετάζει τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ώστε να φτάσει στους δράστες.

Συναγερμός και στα κεντρικά γραφεία του CNN στη Νέα Υόρκη

Τη στιγμή που η είδηση για τα ύποπτα πακέτα άρχισε να μεταδίδεται, συναγερμός σήμανε και στο συγκρότημα του Time Warner Center στην πόλη της Νέας Υόρκης όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου CNN τα οποία εκκενώθηκαν.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ένα ύποπτο δέμα βρέθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 10 το πρωί (τοπική ώρα).

 

Τελικώς, το ύποπτο δέμα στα κεντρικά γραφεία του CNN στη Νέα Υόρκη απομακρύνθηκε με ασφάλεια. Σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον εκρηκτικό μηχανισμό βρέθηκε και ένας φάκελος που περιείχε λευκή σκόνη.

Αυτός είναι ο μηχανισμός που εστάλη στο CNN, όπως αναφέρει το ίδιο το δίκτυο

Δήμαρχος Ν. Υόρκης: Τρομοκρατική ενέργεια

Για προσπάθεια τρομοκρατίας έκανε λόγο ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάσιο, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά τα γεγονότα της Τετάρτης.

«Αυτό που είδαμε ήταν προσπάθεια να τρομοκρατηθούμε. Είναι ξεκάθαρα μια πράξη, όπου η τρομοκρατία προσπαθεί. Eίναι ξεκάθαρα μια πράξη τρομοκρατίας που προσπαθεί να υπονομεύσει τον ελεύθερο Τύπο και τους ηγέτες αυτής της χώρας μέσω ενεργειών βίας», είπε χαρακτηριστικά.

 

Καταδικάζει και μιλάει για «ποταπές» πράξεις ο Λευκός Οίκος

Τις «ποταπές» πράξεις που είχαν στόχο τον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον μετά τον εντοπισμό ύποπτων δεμάτων καταδίκασε ο Λευκός Οίκος.

«Αυτές είναι τρομερές πράξεις, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως οι δυνάμεις της τάξης λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν κάθε πρόσωπο που απειλείται από «αυτούς τους δειλούς».

«Πλήρης και παντελής έλλειψη κατανόησης από τον Λευκό Οίκο» λέει ο πρόεδρος του CNN

Ο πρόεδρος του CNN Worldwide, Τζεφ Ζάκερ, δήλωσε ότι υπάρχει μια «πλήρης και παντελής έλλειψη κατανόησης» στον Λευκό Οίκο σχετικά με τη σοβαρότητα των επιθέσεών του εναντίον των ΜΜΕ, αφού ύποπτοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εστάλησαν στο CNN και σε Δημοκρατικούς.

«Υπάρχει μια πλήρης και παντελής απουσία κατανόησης στον Λευκό Οίκο σχετικά με τη σοβαρότητα των συνεχιζόμενων επιθέσεών τους στα ΜΜΕ» είπε ο Ζάκερ.

«Ο πρόεδρος και ειδικά οι εκπρόσωποι τύπου του Λευκού Οίκου πρέπει να κατανοήσουν ότι τα λόγια τους έχουν αντίκρισμα. Μέχρι στιγμής, δεν δείχνουν να το κατανοούν αυτό».

Για «εσωτερική τρομοκρατία» μιλούν οι Ρεπουμπλικάνοι

Με τη σειρά του και ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην αμερικανική Γερουσία κατήγγειλε τις «ενέργειες εσωτερικής τρομοκρατίας» μετά την αποστολή ύποπτων δεμάτων.

«Στέκομαι στο πλευρό όλων των Αμερικανών για να καταδικάσω τις απόπειρες επιθέσεων εσωτερικής τρομοκρατίας που σημειώθηκαν σήμερα» ανέφερε ο Μιτς Μακόνελ σε ένα δελτίο τύπου, όπου ευχαρίστησε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που «προστατεύουν τους ηγέτες μας και τα δημόσια πρόσωπα από τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες».

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων καταδίκασε επίσης την αποστολή αυτών των δεμάτων, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

«Δεν θα ανεχθούμε καμία απόπειρα να τρομοκρατήσουν δημόσια πρόσωπα» έγραψε στο Twitter.

Για «περίοδο αναταράξεων» μιλάει η Χίλαρι Κλίντον

«Είναι μια περίοδος αναταράξεων, μια περίοδος βαθιών διχασμών και εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταφέρουμε να παραμείνουμε ενωμένοι» δήλωσε από τη Φλόριντα, όπου αναμένετο να παραστεί σε μια προεκλογική εκδήλωση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου η Χίλαρι Κλίντον.

Η Κλίντον διαβεβαίωσε επίσης ότι η οικογένειά της είναι καλά.

Πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024