29/03/2024

Πολιτικό θρίλερ στο Κόσοβο: Δολοφονία κορυφαίου σέρβου πολιτικού

epa06442632 (FILE) - Serb politician in Kosovo, the former State Secretary for Kosovo and Metohija and a subject of a controversial war crimes trial and retrial, Oliver Ivanovic, gestures during an interview in Belgrade, Serbia, 14 December 2015 (reissued 16 January 2018). The prominent Ivanovic was shot in front of his office in Mitrovica, Kosovo, 16 January 2018, according to media reports. EPA/ANDREJ CUKIC

 

Μια σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα στο Κόσοβο, ο σέρβος Όλιβερ Ιβάνοβιτς, έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων στο σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσα, το πρωί της Τρίτης. Ο 64χρονος πολιτικός δέχθηκε έξω από τα γραφεία του κόμματός του πέντε σφαίρες από δράστες που επέβαιναν σε ΙΧ και οι οποίοι διέφυγαν ανενόχλητοι.

Επικεφαλής του τοπικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με την ονομασία «Πρωτοβουλία Πολιτών», ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς θεωρείτο ένας μετριοπαθής πολιτικός στην πόλη αυτή, που παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα στον βορρά, που κατοικείται από Σέρβους, και στον νότο των Αλβανών Κοσοβάρων.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς είχε δεχθεί πολλές φορές απειλές για την ζωή του.
Πριν από έναν χρόνο άγνωστοι είχαν πυρπολήσει το αυτοκίνητο του ενώ το 2005 είχε βρεθεί βόμβα κάτω από το υπηρεσιακό όχημα που χρησιμοποιούσε.
Το 2015 είχε καταδικαστεί από δικαστήριο του Κοσόβου σε κάθειρξη εννέα ετών για εγκλήματα πολέμου κατά του αλβανικού πληθυσμού την περίοδο 1998-99.
Τον περασμένο Φεβρουάριο η ποινή του ακυρώθηκε από εφετείο, αποφυλακίστηκε και επρόκειτο να ξαναδικαστεί.

Παρόλα αυτά είχε χαρακτηριστεί ως μετριοπαθής γιατί, αν και δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τάσσονταν υπέρ του διαλόγου με τους Αλβανούς. Στο Βελιγράδι δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, διότι επέκρινε την πολιτική που ασκούν η σερβική κυβέρνηση στο Κόσοβο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα ή απλά Μιτρόβιτσα είναι μια πόλη 85.000 κατοίκων όπου η ατμόσφαιρα ανάμεσα στη σερβική (13.000 κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της) και την αλβανική κοινότητα (72.000 κάτοικοι στον νότο) παραμένει τεταμένη, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου του 1998-99. Στη σερβική πλευρά, η πολιτική ζωή διακρίνεται επίσης από μια ατμόσφαιρα βίας.Η βόρεια Μιτρόβιτσα είναι η de facto πρωτεύουσα του βόρειου Κοσόβου.

«Σύμφωνα με όσα μου είπαν, πέθανε επί τόπου, η προσπάθεια ανάνηψης στο νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα απέτυχε», δήλωσε ο δικηγόρος του Ιβάνοβιτς, Νεμπόισα Βλάτζιτς.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς χαρακτήρισε την δολοφονία Ιβάνοβιτς τρομοκρατική πράξη. « Η δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς αποτελεί εγκληματική, τρομοκρατική πράξη με σκοπό να προκληθεί χάος στο βόρειο Κόσοβο. […] Όποιος κι αν ευθύνεται για την δολοφονία αυτή, Αλβανός ή Σέρβος εγκληματίας, πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη» αναφέρει στη δήλωση του ο Μάρκο Τζούριτς.

Στο μεταξύ με εντολή του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποχώρησε και η σερβική αντιπροσωπεία από τον διάλογο με την Πρίστινα ο οποίος θα ξεκινούσε σήμερα στις Βρυξέλες, έπειτα από διακοπή δεκατριών μηνών.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024