19/04/2024

ΟΧΙ ένταξη στην ΕΕ για Σκόπια και Αλβανία

Γράφει ο Νότης Μαριάς 


Με πρωτοβουλία της νομενκλατούρας των Βρυξελλών Σκόπια και Αλβανία είχαν την τιμητική τους αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς συζητήθηκαν οι σχετικές εκθέσεις με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων για προσχώρηση στην ΕΕ.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την όλη υπόθεση στήριξε ο αρμόδιος Επίτροπος διεύρυνσης ο Αυστριακός Γ. Χαν ο οποίος μάλιστα τα άκουσε χοντρά από πλευράς μου για τα Σκόπια αλλά και για την Αλβανία.

Η όλη συζήτηση για Σκόπια και Αλβανία είχε ενταχθεί στο σχετικό πακέτο της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια που συνιστά μια απέλπιδα προσπάθεια των Βρυξελλών να δείξουν ότι η ΕΕ θα παραμείνει αλώβητη παρά το Brexit. Έτσι καθώς αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ του ευρωπαϊκού εγχειρήματος οι Βρυξέλλες αναζητούν διάφορα ρετάλια για να μπαλώσουν την κατάσταση. Στέλνουν μάλιστα εν γνώσει τους στους ευρωπαϊκούς λαούς το σχετικό λογαριασμό χρηματοδότησης των «αλήτ» και όχι βέβαια «ελίτ» των Δυτικών Βαλκανίων που είναι πασίγνωστες για τη διαφθορά, το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Έτσι, στο διήμερο 28 και 29 Νοεμβρίου είχα την ευκαιρία να κάνω τρεις ομιλίες για τα Σκόπια και δύο για την Αλβανία αποδίδοντας «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

Σε σχέση με τα Σκόπια αφού επισήμανα ότι είμαι αντίθετος με οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη του μορφώματος στην ΕΕ στηλίτευσα για άλλη μια φορά τις αλυτρωτικές προκλήσεις του Ζάεφ και της παρέας του επισημαίνοντας ότι στο νέο σύνταγμα των Σκοπίων, και ειδικότερα στο άρθρο 36, συνεχίζονται οι αλυτρωτικές αναφορές σε δήθεν «Μακεδονία» και δήθεν «μακεδονικό λαό». Επιπλέον, στο προοίμιο του νέου συντάγματος του μορφώματος γίνεται αναφορά στη διακήρυξη της πρώτης συνεδρίασης της ASNOM -της γνωστής αντιφασιστικής συνέλευσης- του 1944, όπου αναφέρεται ρητά το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του δήθεν «μακεδονικού έθνους» και του δήθεν «μακεδονικού λαού» και απαιτείται η κατάργηση των συνόρων που δήθεν χωρίζουν, όπως λέει η ASNOM, «αδερφό από αδερφό και Μακεδόνα από Μακεδόνα». Επομένως, με το νέο σύνταγμά τους, τα Σκόπια συνεχίζουν να καπηλεύονται το όνομα της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας και να εκφράζουν ακόμη πιο επιθετικά τον αλυτρωτισμό τους σε βάρος της Ελλάδας, παραβιάζοντας κατάφωρα ακόμη και την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών η οποία για τους λόγους αυτούς είναι νεκρή και δεν δικαιούται καν η Ελληνική Κυβέρνηση να τη φέρει και να την καταθέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Την πλήρη αντίθεσή μου επίσης σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ εξέφρασα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με δύο παρεμβάσεις του στην εν λόγω Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Για τον λόγο αυτόν καταψήφισα την Έκθεση του Γερμανού σοσιαλιστή Ευρωβουλευτή η οποία ανοίγει το δρόμο των Τιράνων προς τις Βρυξέλλες και δρομολογεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία εντός του 2019. Και όλα αυτά τη στιγμή που δεν έχουν περάσει καν 40 ημέρες από τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ένα ζήτημα το οποίο έχω αναδείξει με συνεχείς μου παρεμβάσεις. Ειρήσθω εν παρόδωότι το Κίνημά μας ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ διοργανώνει Μνημόσυνό για τον δολοφονηθέντα Κ. Κατσίφα του στις 8/12/ στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μάλιστα υπερψήφισατη σχετική τροπολογία για τη διερεύνηση των συνθηκών δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η υπερψήφιση της τροπολογίας λειτούργησε δυστυχώς για ορισμένους ως άλλοθι προκειμένου να υπερψηφίσουν την Έκθεση η οποία δρομολογεί την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας παρά την τρομοκρατία που ασκεί στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου.

Στις παρεμβάσεις μου στην Ευρωβουλή επισήμανα ότι ένα μήνα μετά τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στη Βόρειο Ήπειρο από την αλβανική αστυνομία οι προκλήσεις, οι απειλές, οι εκφοβισμοί και οι τραμπουκισμοί των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζονται καθημερινά κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Μιας Μειονότητας η οποία έχει αναγνωριστεί διεθνώς και η οποία, με βάση το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 έχει αποκτήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτονομίας. Επιπλέον παρά τις ρητορικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αλβανικές αρχές γκρέμισαν την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου ενώ συνεχίζουν την αρπαγή των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών και με μεταφορά εποίκων Κοσοβάρωναλλοιώνουν τον πληθυσμό στη Βόρειο Ήπειρο. Επιπλέον προβαίνουν και σε νέα αντίποινα κατά της Ελληνικής Μειονότητας και προχωρούν σε 12ωρες περικοπές ηλεκτρικού ρεύματος στα μειονοτικά χωριά. Και σαν να μην έφτανε αυτό την προηγούμενη εβδομάδα ο Έντι Ράμα λοιδόρησε τους ίδιους τους Ευρωβουλευτές. Έτσι πρότεινα να ληφθούν μέτρα κατά της Αλβανίας και να διακοπεί κάθε χρηματοδότηση και κάθε ενταξιακή της πορεία.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024