24/04/2024

Brexit – David Cameron και η πορεία προς την αβεβαιότητα

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης*
LLB, LLM – Νομικός

 

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που χρήζουν ανάλυσης στο διαρκώς εξελισσόμενο θέμα του Brexit. Επειδή η ιστορία διδάσκει μέσα από τα λάθη, αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά άρθρων που αναλύει το χρονικό της κατάστασης και τι πρέπει να αποφευχθεί για την επανάληψη τους στο μέλλον. Το παρόν άρθρο εξετάζει το “ποιός και πως οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας (HB) σε αυτή την πολιτική περιδήνηση;”

“Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”, φώναξε μάταια ο Λαοκόων στους Τρώες στο έπος του Ομήρου Ιλιάδα, που σημαίνει “να φοβάστε τους Δαναούς ακόμα κι όταν φέρνουν δώρα.” Προφανώς η κλασσική παιδεία στο καλύτερο και διασημότερο σχολείο του κόσμου το Κολλέγιο του Eton, αλλά και η φοίτηση στο περίφημο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν ήταν αρκετά για τον πρώην Πρωθυπουργό κ. David Cameron ώστε να αποφυγεί τα ολέθρια λάθη των Τρωάδων… Έτσι αψηφώντας τη λογική και αδιαφορώντας για το καλό της χώρας του, θαμπώθηκε από τα “δώρα των Brexiteers” (υποστηρικτών του Brexit) και τους έδωσε τη δυνατότητα να αλώσουν την δημοκρατική πορεία και την ευρωπαική προοπτική του Ηνωμένου Βασιλείου ως ένας Δούρειος Ίππος…

Ολέθρια λάθη

Ο κ. Cameron εξελέγη Πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος στις 06/12/2005 και Πρωθυπουργός στις 11/05/2010. Ηγήθηκε κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών – Φιλελευθέρων Δημοκρατών έως στις 8/5/2015. Παραλίγο να διαλύσει (κυριολεκτικά) την χώρα στις 18/09/2014 με την επιπόλαιη ενέργεια να επιτρέψει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας υποχωρώντας στο λαικισμό ορισμένων εθνικιστικών κύκλων. Ευτυχώς επικράτησε η λογική και ο Σκωτσεζικός λαός επιδεικνύοντας σοβαρότητα απέρριψε αυτή την καταστροφική πρόταση.

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στις 07/05/2015 είναι αδιαμφισβήτητα η αρχή του κακού για το ΗΒ για ένα παράδοξο λόγο που δεν έχει προσεχθεί ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ. Η άνετη επικράτηση των Συντηρητικών σήμαινε ότι οι λαικίστικες και δημαγωγικές υποσχέσεις που υπήρχαν στο προεκλογικό μανιφέστο τους δεν μπορούσαν να αγνοηθούν από την ηγεσία τους. Το κύριο πρόβλημα ήταν η υπόσχεση για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. για να ικανοποιηθεί το κομμάτι των αντιευρωπαιστών και ακροδεξιών βουλευτών και ψηφοφόρων του κόμματος. Όσο συγκυβερνούσαν με τον φιλοευρωπαικό εταίρο τους, δεν υπήρχε πρόβλημα, γιατί οι Φιλελεύθεροι έθεταν veto σε αυτές τις αυτοκτονικές τάσεις και έτσι υπήρχε δικαιολογία από την ηγεσία προς τους Brexiteers ότι παρά την θέληση τους να το εφαρμόσουν, τους εμπόδιζαν οι συγκυβερνήτες τους. Όταν λοιπόν κλήθηκαν να κυβερνήσουν μόνοι τους, αποφάσισαν να κάνουν την παραχώρηση στα ακραία στοιχεία του κόμματος και υπό το φόβο διάσπασης του κόμματος προτίμησαν “να παίξουν τη χώρα στα ζάρια”.

Πολιτικός σεισμός

Έτσι δυστυχώς το παρ’ολίγον πάθημα της Σκωτίας δεν έγινε μάθημα και 1.5 χρόνο μετά, στις 20/02/2016, ο κ. Cameron προκήρυξε νέο συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 23/06/2016 η πρόταση για αποχώρηση επικράτησε με 51.9% δημιουργώντας κυκεώνα δυσοίωνων εξελίξεων. Πρέπει να τονιστεί ότι η ηγεσία δεν εκτίμησε καθόλου καλά την κατάσταση αφού αρχικά θεωρούσε ότι η επικράτηση της παραμονής θα ήταν με ευρεία διαφορά (γι’αυτό και προκήρυξε το δημοψήφισμα). Η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε σε εσωκομματική διαμάχη και αρκετά μέλη της ηγετική ομάδας που στήριξαν την παραμονή είδαν την πολιτική τους καριέρα να καταστρέφεται. Λόγω του σοκ που επέφερε η ολέθρια επιλογή του, ο κ. Cameron, παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός, Πρόεδρος του κόμματος του και ύστερα από λίγες εβδομάδες ακόμη και από βουλευτής. Στην Προεδρία του Συντηρητικού κόμματος και την Πρωθυπουργία τον διαδέχθηκε η τότε Υπουργός Εσωτερικών κα.Theresa May.

 

*Μιχάλης Αράπης είναι Νομικός.Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας.Υπεύθυνος Ουαλίας του φιλοευρωπαικού οργανισμού New Europeans

Στοιχεία επικοινωνίας: info@michaelarapis.com, michaelarapis.com

 

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ανεξάρτητη εβδομαδιαία ελληνική εφημερίδα του Λονδίνου Ελευθερία.
Ολόκληρη την εφημερίδα μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.eleftheria.co.uk/pdf/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024