24/04/2024

Αναζοπύρωση της τρομοκρατικής απειλής στην Ελλάδα

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης*

Τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας παραμένει πραγματικός. Τα δύο περιστατικά που θα αναφερθούν, δείχνουν την πολυπλοκότητα του ζητήματος και την δυσκολία αντιμετώπισης του.

Ισλαμιστική Τρομοκρατία

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της παγκόσμιας ασφάλειας είναι η τρομοκρατία. Η πιο γνωστή μορφή της τα τελευταία χρόνια είναι η ισλαμιστική τρομοκρατία. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις δυτικές κοινωνίες με συχνές επιθέσεις σε μεγάλες ευρωπαικές πόλεις. Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Βρυξέλλες και άλλες μεγαλουπόλεις έχουν θρηνήσει εκατόμβες θυμάτων. Για πολλοστή φορά, την Τρίτη 11/12/2018 υπήρξε επίθεση, αυτή την φορά στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, μια κοσμοπολίτικη πόλη στην ανατολική Γαλλία όπου στεγάζεται η δεύτερη έδρα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Ο τραγικός απολογισμός είναι 5 νεκροί και 10 τραυματίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί αντίστοιχο περιστατικό στην χώρα μας αλλά αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό στις αρχές ή στα αντανακλαστικά των πολιτών. Το Σαββάτο 15/12/2018 υπήρξε ένα πρωτοφανές επεισόδιο στην Πάτρα. Σύμφωνα με το (Πρώτο Θέμα – ηλεκτρονική έκδοση – 15/12/18 – 21.33) ένας αλλοδαπός εισήλθε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου την ώρα της τέλεσης του μυστηρίου του γάμου και στάθηκε στο χώρο του διαδρόμου. Από τη στιγμή που δεν μιλούσε, οι παρευρισκόμενοι φοβήθηκαν. Οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και πάντα να καλούν την αστυνομία όταν κρίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος.Έτσι, πολύ σωστά ειδοποιήθηκε η αστυνομία που τον προσήγαγε. Στην κατοχή του βρέθηκαν 2 μαχαίρια.

Αριστερόστροφη Τρομοκρατία

Στη χώρα μας η έννοια της τρομοκρατίας είναι συνυφασμένη με την εγχώρια τρομοκρατία που χρησιμοποιεί αναλόγως την οργάνωση, κάποιους από τους παρακάτω όρους: αριστερόστροφη / ακροαριστερή / μαρξιστική-λενινιστική / αντικαπιταλιστική κτλ. Πρόκειται για Έλληνες πολίτες, πολλές φορές εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου που διαπράττουν ληστείες, εκτελέσεις και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες σε ένα λεγόμενο αντάρτικο πόλεως. Μετά την εξάρθρωση της μεγαλύτερης οργάνωσης που έδρασε στην Ελλάδα, της 17 Νοέμβρη το 2002, υπήρχε για αρκετά χρόνια μια διάχυτη πεποίθηση ότι το φαινόμενο έχει εξαλειφθεί. Η αλήθεια είναι ότι μικρότερες οργανώσεις υπήρχαν επί δεκαετίες Ε.Λ.Α.- (Επαναστατικός Λαικός Αγώνας), Επαναστατικός Αγώνας, και άλλες νεότερες υπάρχουν και σήμερα. Αν και δεν συγκρίνονται σε επίπεδο δολοφονιών με την 17 Νοέμβρη, δεν σημαίνει ότι δεν αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια. Αυτό έγινε ευρέως αντιληπτό τα ξημερώματα της Δευτέρας 17/12 όταν μια πολύ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 02.37 π.μ. έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις που στεγάζεται το κανάλι ΣΚΑΙ και η εφημερίδα Καθημερινή στο Φάληρο Αττικής.

Μέχρι στιγμής (Τρίτη) καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη που προξέκινησε μεγάλες υλικές ζημιές αλλά ευτυχώς οχι θύματα. Οι τρομοκράτες χρησιμοποιήσαν 10 κιλά εκρηκτικών υλών που σημαίνει ότι ήθελαν να προκαλέσουν τεράστιο χτύπημα. Η τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού στο δρόμο μείωσε κατά το ήμισυ σύμφωνα με ειδικούς την ισχύ της βόμβας αλλιώς οι καταστροφές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Οι αρχές δεν αποκλείουν από τις έρευνες το ενδεχόμενο οι υπεύθυνοι να είναι οι οργανώσεις: “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς” ή “Επαναστατική Αυτοάμυνα”. Πιο πιθανό όμως λόγω του μηχανισμού θεωρείται να τοποθετήθηκε από την “ΟΛΑ” – “Ομάδα Λαικών Αγωνιστών” λόγω παρόμοιας επίθεσης στις 22/12/2017 που “ισοπέδωσε” το Εφετείο Αθηνών. Η ίδια οργάνωση που πρωτοεμφανίστηκε το 2013, είχε τοποθετήσει βόμβα στις 24/11/2015 στα γραφεία του ΣΕΒ – Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, μεταξύ άλλων επιθέσεων. Τότε και πάλι είχε χρησιμοποιηθεί ως βόμβα, σακίδιο με αμμωνιοδυναμίτιδα ή anfo.

Όπως αναφέρθηκε επιγραμματικά με βάσει τα πρόσφατα συμβάντα, οι κίνδυνοι για τη χώρα μας από την τρομοκρατία, εγχώρια ή μη, είναι πολλοί και το έργο των αρχών στην εξυγνίαση αλλά κυρίως την πρόληψη και καταστολή είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό. Η πολιτεία οφείλει να δώσει στις αρχές τα κατάλληλα εφόδια για την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας και πολυεπίπεδης απειλής για την ασφάλεια και τη δημοκρατία μας.

 

Μιχάλης Αράπης – LLB, LLM – Νομικός
Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας. Ερευνητής ηλεκτρονικού εγκλήματος και τρομοκρατίας στον Κυβερνοχώρο. Στοιχεία επικοινωνίας :info@michaelarapis.com michaelarapis.com

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Ανεξάρτητη Εβδομαδιαία Ελληνική Εφημερίδα του Λονδίνου Ελευθερία. Ολόκληρη την εφημερίδα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024