Κυ. Ιούν 16th, 2019

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Μια περιδιάβαση στην «Άγρια Δύση»

 

Η σταδιακή εξάπλωση των ΗΠΑ δυτικά.

 

 

Γράφει ο Υποπλοίαρχος  Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ, 
Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού

Με τον όρο «Άγρια Δύση» (αγγλ: American Frontier) αναφερόμαστε σε όλη αυτήν την περιοχή δυτικά του ποταμού Μισσισσιπή, τα μετέπειτα μεσοδυτικά, το Τέξας, τις Μεγάλες Πεδιάδες, τα Βραχώδη Όρη, τη Νοτιοδυτική και τη Δυτική Ακτή. Το 1803 οι ΗΠΑ θα αγοράσουν από την Γαλλία την Λουιζιάνα, ενώ στην συνέχεια η αμερικανική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την μαζική μετανάστευση προς τα δυτικά ακολουθώντας το λεγόμενο «πρόδηλο πεπρωμένο» (manifest destiny).

Η παραπάνω έκφραση ανήκει στον John Louis O’Sullivan (1813 – 1895), αρθρογράφο και εκδότη φίλα προσκείμενο στους Δημοκρατικούς. Σύμφωνα με αυτόν, οι ΗΠΑ ήταν προορισμένες να γίνουν η κυρίαρχη χώρα της Βόρειας Αμερικής απ’ άκρη σε άκρη. Ήδη με το «Δόγμα Μονρόε» οι Αμερικάνοι είχαν προσπαθήσει να αποκλείσουν οποιαδήποτε παρέμβαση των Ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο (δες παλαιότερη δημοσίευσή μου εδώ: Δόγμα Μονρόε – Η Ανάδυση Της Ισχύος Των ΗΠΑ). Η μετανάστευση εντάθηκε με την ανακάλυψη χρυσού στην Καλιφόρνια. Η επανάσταση του Τέξας, το οποίο ανεξαρτοποιήθηκε από το Μεξικό «ήρθε κουτί» στους Αμερικανούς. Ακολούθησε ο Αμερικανομεξικανικός Πόλεμος (1846 – 1848) και η ένωση του Τέξας με τις ΗΠΑ.

Το 1848 ο μη γηγενής πληθυσμός της Καλιφόρνιας δεν ήταν περισσότερος από 15.000 κατοίκους, αλλά με την ανακάλυψη χρυσού ένα τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα από άλλες πολιτείες, την Ευρώπη και άλλους αμερικάνους, αποτέλεσε τον ονομαζόμενο «πυρετό του χρυσού» της Καλιφόρνιας. Σαν να μην έφτανε ο χρυσός ήρθε και το πετρέλαιο. Πρώτος ο Edwin Laurentine Drake (1819 – 1880) έβγαλε πετρέλαιο με τρυπάνι και ακολούθησαν πολλοί άλλοι.

Ένας νέος ολόκληρος κόσμος απλωνόταν ξαφνικά γεμάτος ευκαιρίες. Ένας κόσμος που ακόμα και σήμερα αιχμαλωτίζει την φαντασία των ανθρώπων. Ένας κόσμος που ξαναζωντάνεψε στις ταινίες τύπου western. Μόνο που και εδώ… η λειτουργία της επινόησης έπαιξε κάποιο ρόλο.

Αν για παράδειγμα παρακολουθήσουμε μια τυπική ταινία western θα δούμε λευκούς να ανταλλάζουν πιστολίδια με το παραμικρό. Το προβλήματα είναι δύο εδώ. Πρώτον δεν κυριαρχούσαν οι λευκοί στον πληθυσμό και δεύτερο δεν έπεφταν τόσο συχνά πιστολίδια. Η Άγρια Δύση ήταν ένα πραγματικό «χωνευτήρι» των λαών. Όλες οι εθνότητες του κόσμου συνέρρεαν στην Άγρια Δύση και ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των Ιαπώνων που είχαν βρεθεί κατά χιλιάδες στις περιοχές αυτές. Δεύτερο, αν και υπήρχαν φημισμένοι παράνομοι, όπως ο Μπίλι δε Κιντ (Billy the Kid) ή ο Τζέσε Τζέϊμς (Jesse James), τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι προσπαθούσαν απλά να συνεχίσουν την ζωή τους ήρεμα και ειρηνικά. Σημαντική ήταν και η απαγόρευση της οπλοκατοχής σε αρκετές περιοχές.

Ο Billy the Kid

Το πιο φημισμένο πιστολίδι έπεσε στις 26 Οκτωβρίου του 1881 στο Tombstone μεταξύ του «εκπροσώπου του Νόμου» Γουάϊατ Ερπ (Wyatt Earp), ο οποίος ήταν με τους αδερφούς του και τον φίλο του Ντοκ Χόλιντεϊ και μιας συμμορίας. Έλαβε μυθικές διαστάσεις, αν και οι νεκροί ήταν τρεις και διήρκεσε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Δεν θα ήταν καν γνωστό το γεγονός, αν δεν είχε γράψει την βιογραφία του Ερπ ο Στιούαρτ Λέικ (Stuart Lake) και δεν είχε αναλάβει στην συνέχεια το χόλυγουντ. Ο Ερπ όμως δεν ήταν καν σερίφης, έφτασε μέχρι βοηθός σερίφη. Στην πραγματικότητα ήταν ιδιοκτήτης σαλούν, εργάτης στο σιδηρόδρομο και κυνηγός βουβαλιών. Ήταν ένας αδίστακτος άνθρωπος, ο οποίος με αθέμιτα μέσα άρπαζε γη από τους Ινδιάνους Ακόμη και το σκηνικό στο Tombstone ίσως να μην είναι αθώο καθώς προσπαθούσε να αποκτήσει δικαιώματα επί των ορυχείων αργύρου της περιοχής και των γαιών των αγροτών. Ακόμα και ως βοηθός σερίφη ο Ερπ είχε πολλά εντάλματα εναντίον του: απάτες, φοροδιαφυγή, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, βιαιοπραγία, εκβιασμοί, κλοπή αλόγων και παράνομος τζόγος.

Ινδιάνοι, οι οποίοι μεταφέρονται στους κυβερνητικούς καταυλισμούς.

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της Άγριας Δύσης είναι οι Ινδιάνοι. Ήδη οι Ισπανοί κατακτητές είχαν αποδεκατίσει τους Ινδιάνους. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε τον 19ο αιώνα. Οι πεδινοί Ινδιάνοι ήταν μια ενόχληση για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς εμπόδιζαν το μεταναστευτικό κύμα προς την Δύση. Ο λευκός κυνηγός θα αποδεκατίσει τα κοπάδια των αμερικανικών βουβαλιών, ενώ στην συνέχεια θα στραφεί στην καταπάτηση της γης των Ινδιάνων. Η μοίρα των Ινδιάνων ήταν να μεταφερθούν σε κυβερνητικούς καταυλισμούς και να γίνουν ο πάτος της νέας κοινωνίας…

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
2019 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.