29/03/2024

Ανάγκη επαναλειτουργίας Επιτίμου (Αμίσθου) Προξενείου στο Κάρντιφ

Map of United Kingdom. Detail from the World Atlas. Selective Focus.

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης – LLB, LLM – Νομικός*

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) είναι ένα ημι-ομόσπονδο κράτος που αποτελείται από 4 κρατίδια, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία. Η Ουαλία είναι το μοναδικό κρατίδιο στο οποίο δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο. Στο άρθρο αυτό θα αναλυθεί το γιατί πρέπει να επαναλειτουργήσει και στο Κάρντιφ ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών της Ουαλίας και της Νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Προξενικές αρχές στο ΗΒ

Στο ΗΒ υπάρχει ένα Προξενείο (πρώην Γενικό Προξενείο που συστεγάζεται με την Πρεσβεία) στο Λονδίνο και 6 επίτιμα (άμισθα). Αυτό σημαίνει ότι ο Επίτιμος Πρόξενος δεν αμοίβεται οπότε δεν υπάρχει κανένα κόστος για το ελληνικό κράτος. Τα έξι είναι: δύο στην Αγγλία – Μπίρμινγκχαμ και Λίντς, δύο στη Σκωτία – Εδιμβούργο και Γλασκώβη, ένα στη Βόρειο Ιρλανδία στο Μπέλφαστ (η θέση είναι κενή) και ένα για ιστορικούς λόγους στο Γιβραλτάρ. Επομένως η μόνη πρωτεύουσα κρατιδίου χωρίς ελληνική εκπροσώπηση είναι το Κάρντιφ.

Στην Ουαλία λειτουργούν τουλάχιστον 30 επίτιμα Προξενεία από χώρες όλου του κόσμου. Επομένως δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο. Μάλιστα εν όψει του επικείμενου Brexit ενδέχεται να δημιουργηθούν περισσότερα. Χαρακτηριστικά, στις 02/01/2019, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει το Προξενείο της (έμμισθο όχι επίτιμο) στο Κάρντιφ. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και γι’αυτό θα έχουν και τετραμελές προσωπικό. Τις ίδιες ανάγκες έχουν και οι συμπατριώτες μας. Πρέπει να τονιστεί ότι ιστορικά αυτή η θέση υπήρχε από τον προηγούμενο αιώνα όταν το Κάρντιφ ήταν στην εμπορική του ακμή. Διατηρήθηκε μέχρι την δεκαετία του 1980 οπότε δεν πρόκειται για δημιουργία αλλά για επαναλειτουργία.

Στοιχεία κοινότητας

Στο ΗΒ υπάρχουν 120 εκκλησιαστικές κοινότητες και η κοινότητα του Αγίου Νικολάου Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας είναι από τις παλαιότερες. Η ιστορική μας κοινότητα ιδρύθηκε το 1873 από Έλληνες ναυτικούς που εγκαταστάθηκαν εδώ λόγω του εμπορίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου εθνικής στατιστικής του ΗΒ (2017), στην Ουαλία κατοικούν περίπου 2.000 Έλληνες πολίτες, εκ των οποίων 1.000 στο Κάρντιφ. Η Ουαλία από το 1999 έχει το δικό της Τοπικό Κοινοβούλιο το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην εκκλησία μας.

Η ευρύτερη κοινότητα αν υπολογιστούν οι πολίτες της Ελληνικής και της  Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και οι ομογενείς (Βρετανοί πολίτες ελληνικής και ελληνοκυπριακής καταγωγής) εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 3.500. Το ελληνικό σχολείο στεγάζεται στο κτήριο της ελληνοκυπριακής αδελφότητας, δίπλα στην εκκλησία. Έχει περίπου 90 παιδιά, πολλά εκ των οποίων νέα ελληνόπουλα από οικογένειες που μετοίκησαν στο ΗΒ τα τελευταία χρόνια. Στην πόλη μας δημιουργούνται συνεχώς νέες ελληνικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, μέσα στο 2018 άνοιξαν άλλα 2 εστιατόρια, (άρα είναι πλέον 4) καθώς και ένα παντοπωλείο.

Η δημιουργία αυτής της θέσης θα εξυπηρετούσε την κοινότητα της Ουαλίας αλλά και της νοτιοδυτικής Αγγλίας αφού ακόμη και για ένα απλό έγγραφο, όλοι πρέπει να πάνε στο Λονδίνο ή στο Μπίρμπινγκχαμ (Birmingham). Πιο συγκεκριμένα θα εξυπηρετούσε τους συμπατριώτες μας σε γειτονικές πόλεις όπως το Μπρίστολ (Bristol) που έχει μεγάλη κοινότητα, το Μπάθ (Bath), το Γουέστον (Weston-super-Mare) και άλλες που δεν εξυπηρετούνται.

Η μετάβαση είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία αφού από το Κάρντιφ το Προξενείο είναι σχεδόν 3-3.5 ώρες οδήγησης με Ι.Χ, ή 3.5 ώρες με λεωφορείο ΚΤΕΛ για το κεντρικό Λονδίνο και άλλη μισή ώρα για το Προξενείο. Το κόστος με τραίνο είναι τριπλάσιο (το λιγότερο) σε σχέση με το λεωφορείο και είναι περίπου 2 ώρες και 10 λεπτά για το Δυτικό Λονδίνο και από εκεί λιγότερο από μισή ώρα για το Προξενείο. Επομένως, ακόμη και αν εξυπηρετηθεί κάποιος θα πρέπει να ξοδέψει αρκετά χρήματα και να αφιερώσει μια εργάσιμη ημέρα ακόμη και για κάτι πολύ απλό που θα μπορούσε να διεκπεραιωθεί άμεσα και ίσως ανέξοδα στο Κάρντιφ αν υπήρχε Επίτιμο Προξενείο.

Σε μια περίοδο που η ολοένα αυξανόμενη ομογένεια του ΗΒ υπολογίζεται στις 100.000, το ελληνικό κράτος οφείλει να σταθεί αρωγός στον απόδημο ελληνισμό και να διευκολύνει την καθημερινή του διαβίωση. Η έγκριση επαναλειτουργίας του Επιτίμου Προξενείου στο Κάρντιφ από το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που παρ’ότι δεν θα στοιχίσει τίποτα στο ελληνικό κράτος, θα βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής πολλών Ελλήνων.

 

* Ο Μιχάλης Αράπης είναι Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας
Στοιχεία επικοινωνίας: 
michailcardiff@gmail.com
info@michaelarapis.com

 

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο (10/1) της Ανεξάρτητης Εβδομαδιαίας Ελληνικής Εφημερίδας του Λονδίνου Ελευθερία

Η Εφημερίδα σε pdf ΕΔΩ 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024