Αρκτική: σε επιφυλακή ο ρωσικός στόλος
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Η Μόσχα, με εντολή του ρώσου προέδρου, έθεσε σε επιφυλακή τον Βόρειο Στόλο και τις μονάδες αλεξιπτωτιστών στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων στην Αρκτική.{Η Αρκτική είναι η περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο, στον αντίποδα της Ανταρκτικής. Περιλαμβάνει βόρεια τμήματα των ΗΠΑ(Αλάσκα), του Καναδά, της Ρωσίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, την Ισλανδία, την Γροιλανδία, το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ καθώς και όλο τον θαλάσσιο χώρο τον λεγόμενο Αρκτικό Ωκεανό (ή Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό). Όλες οι παραπάνω περιοχές καλούνται και Αρκτικές Χώρες.}
Στις στρατιωτικές ασκήσεις θα συμμετάσχουν περίπου 40.000 στρατιώτες, 41 πολεμικά πλοία και 15 υποβρύχια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε σχετικές ανακοινώσεις, όπως μεταδίδει το Ria Novosti, πως «νέες απειλές» για την ασφάλεια της Ρωσίας έχουν αναγκάσει τη χώρα να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.
«Νέες προκλήσεις και απειλές για την στρατιωτική ασφάλεια απαιτούν οι ένοπλες δυνάμεις να ενισχύσουν περαιτέρω τις στρατιωτικές τους δυνατότητες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους στρατηγικούς σχηματισμούς στο Βορρά» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος επιβλέπει τον δαπανηρό εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.
Οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης έχουν φτάσει στο χειρότερο επίπεδό τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο με αφορμή την ουκρανική κρίση. Η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει και στέλνει στρατιώτες για την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.
Την περασμένη εβδομάδα το ΝΑΤΟ κατηγόρησε εκ νέου την Μόσχα ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, όπου περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο που μαίνονται οι συγκρούσεις.
Με την κατάσταση να είναι τεταμένη καθώς η Δανία έχει υποβάλει αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη για μια συνολική έκταση 895.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων {σημείωση: Σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο, τα έθνη της Αρκτικής έχουν το δικαίωμα να αναπτύξουν την υφαλοκρηπίδα με περιορισμό στα 200 ναυτικά μίλια. Σε περίπτωση που ένα κράτος “αναζητήσει” περαιτέρω έδαφος, θα πρέπει να εμφανίσει επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα τα οποία θα καλύπτουν την απαίτηση αυτη σε μια ειδική επιτροπή του ΟΗΕ} του πλούσιου σε πόρους βυθού του Αρκτικού Ωκεανού προκαλώντας έντονες επικρίσεις από τον Καναδά – ο οποίος θεωρεί το έδαφος δικό του, τις ΗΠΑ να σκέφτονται να ξεκινήσουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε υπεράκτιες περιοχές της Αλάσκας, η είδηση της επιφυλακής από τη ρωσική πλευρά αποτελεί το κερασάκι στην αρκτική τούρτα.
Στη σκακιέρα του νέου ενεργειακού Ψυχρού Πολέμου, ας συνυπολογίσουμε και τις Νατοϊκές ασκήσεις στη Βαλτική στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ που ακούει στο όνομα «Ατλαντική Αποφασιστικότητα» και έχει στόχο να καταδείξει την αλληλεγγύη της Συμαχίας στις χώρες της Βαλτικής μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα.Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις στη Σταυρούπολη, άρχισαν στρατιωτικά γυμνάσια στη νοτιοδυτική Ρωσία,ως απάντηση στις ασκήσεις της Βαλτικής.Η Λετονία και οι γείτονές της στη Βαλτική, Εσθονία και Λιθουανία, εκφράζουν επί μήνες μεγάλη ανησυχία για την αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα, αλλά και το φόβο ότι ο ΝΑΤΟ και η ΕΕ κινούνται πολύ αργά για να αποκρούσουν τις ρωσικές ενέργειες.Η Λιθουανία επανέφερε τη στράτευση στη σκιά σειρά ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων και υπερπτήσεων μαχητικά στα σύνορά της, ενώ η Εσθονία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για σειρά κυβερνοεπιθέσεων.
{Η Βαλτική Θάλασσα που χαρακτηρίζεται και Μεσόγειος της Βόρειας Ευρώπης, εκτείνεται μεταξύ των βορείων γεωγραφικών πλατών 53° – 66° και ανατολικών μεσημβρινών 20° – 26°. Περικλείεται από τηνΣκανδιναβική Χερσόνησο, τις ηπειρωτικές χώρες της Βόρειας, Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και τα Δανικά νησιά. Είναι ο αρχαίος “Σαρματικός Ωκεανός” του Μαρκιανού του Ηρακλειώτη. Συνδέεται δια των πορθμών Κάττεγκατ και Σκάγκερακ με την Βόρεια Θάλασσα και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η Βαλτική Θάλασσα συνδέεται με την Λευκή Θάλασσα από το Κανάλι της Λευκής Θάλασσας και κατευθείαν στην Βόρεια Θάλασσα από το Κανάλι του Κιέλου. Η Βαλτική θάλασσα ακτογραφεί τα παράλια δέκα χωρών.}
Οι παραπάνω ανησυχίες συζητήθηκαν και στη πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στη Ρίγα της Λετονίας αρχές Μαρτίου με τους 28 ΥΠΕΞ να δηλώνουν προβληματισμένοι.
Μέσα σ΄αυτό το τεταμένο σκηνικό βαρύνουσα σημασία έχουν και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ για το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Aν βάλουμε κάτω τα κομμάτια φτιάχνουμε τον χάρτη του παζλ. Τελικά όλα είναι γεωγραφία!