19/04/2024

Ο Ερντογάν μοιάζει να περπατά το μονοπάτι του Μέντερες

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

 

Εμφανώς πιεσμένος ο Τ. Ερντογάν από τις εξελίξεις στις σχέσεις με όλους τους γείτονες της Τουρκίας καθώς από τα μηδενικά προβλήματα με όλους, πήγε στις μηδενικές καλές σχέσεις με όλους. Μεγάλα προβλήματα και στο εσωτερικό της χώρας του καθώς για πρώτη φορά υπάρχει σοβαρή αντίδραση στα όσα λέει και κάνει από τους Τούρκους.

Προ καιρού είχαμε αναφέρει πώς ο Ερντογάν βαδίζει στα χνάρια του Μέντερες και ίσως να έχει το ίδιο τέλος με αυτόν, καθώς ο τρόπος προσέγγισης του απέναντι στον τουρκικό πληθυσμό δείχνει μια κατάσταση που θέλει πολύ λίγο για να εκραγεί.

Αν και τα Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ δίνουν κάποια στοιχεία που αφορούν κυρίως τις περιοχές του Diyarbakir και της Κωνσταντινούπολης, η αλήθεια είναι πώς το πρόβλημα της Τουρκίας βρίσκεται στην ευρύτερη περιφέρεια της που αποτελεί και το 75% του πληθυσμού της. Εμφανίζει μεν ένα μεγάλο εισόδημα ανά κεφαλή (8.871$ ), αλλά η φτώχεια και η ανέχεια των πολιτών της είναι πολύ μεγαλύτερη εκτός της Πόλης και της Άγκυρας πέφτοντας ακόμα και 80% (2,791$ ) , δεν αντέχει και πολύ απέναντι στην ισλαμοποίηση της χώρας που φέρνει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για τους ίδιους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντίδραση σε ένα κοσμοπολίτικο σημείο όπου αστυνομία της Σαρία , πήγε και έκλεισε κατάστημα μουσικής γιατί την ώρα του Ραμαζανιού σέρβιρε αλκοόλ(σ.σ. κατά το Ραμαζάνι από την ανατολή μέχρι και την δύση του ηλίου δεν τρώνε και δεν πίνουν τίποτα οι δογματικοί Ισλαμιστές).

Αυτά είναι περιστατικά που συμβαίνουν παντού στην Τουρκία που νιώθει ειδικά σε τουριστικές περιοχές , να χάνει πολλά δις δολάρια καθώς συνδυασμός του φανατισμού και της τρομοκρατίας έχει εκδιώξει το 40% των τουριστών!!!… (σ.σ. στοιχεία του Τουρκικού υπουργείου ).

 

Ο Ερντογάν ναι μεν επιδοτεί και στηρίζει τις τουριστικές επιχειρήσεις ακόμα, όμως είναι εμφανές πώς ο ισλαμιστικός τρόπος αντιμετώπισης τον έχει αποκλείσει από την Δύση, ενώ παράλληλα η εμμονή του να γίνει Χαλίφης στην θέση του χαλίφη για το Σουνιτικό Ισλάμ , αποκλείει και τον πλούσιο Αραβικό τουρισμό.

Το δυστυχές είναι όμως πώς η Ελλάδα την κρίσιμη αυτή στιγμή έχει την χειρότερη ηγεσία που θα μπορούσε να έχει, καθώς αντί να διαφυλάξει αυτό το πλεονέκτημα έδωσε μια κλωτσιά και πέταξε την καρδάρα με το γάλα, ανοίγοντας το μεταναστευτικό, ενώ με τον πιο ενδεικτικό τρόπο επίδειξης ανικανότητας κάνει μη ανταγωνιστικό τον Ελληνικό τουρισμό βάζοντας 24% ΦΠΑ(!!! ) ενώ παράλληλα δίνει φιλί ζωής στην Τουρκία αφού μειώνει τις ακτοπλοϊκές γραμμές σε ακριτικά νησιά!

 

Επιστρέφοντας στο θέμα Τουρκία, είναι μάλλον εμφανές πώς σύντομα όλη αυτή η πίεση στο εσωτερικό της θα εκτονωθεί νότια αλλά και δυτικά προς εμάς. Είναι η γνωστή βαλβίδα αποσυμπίεσης για την εκάστοτε ηγεσία εκεί. Μόνο που και αυτό τελευταία φαίνεται να μην συγκινεί ιδιαίτερα την περιοχή της Πόλης (Δυτικά του Βοσπόρου κυρίως που είναι και το πιο εύπορο σημείο της χώρας) και οι πρώτες έντονες αντιστάσεις προς τον Ερντογάν σύντομα θα είναι εμφανέστατες.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024