29/03/2024

Ο τζιχαντισμός έχει ως κύριο σημείο χρηματοδότησης και χρήσης τα ναρκωτικά 

Πρόλογος Geopolitics and Daily News: 

Η είδηση της ημέρας ότι κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών Captagon, που χρησιμοποιούνται για να «ντοπάρονται» οι τζιχαντιστές μαχητές του DAESH, αποκάλυψε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία, σοκάρει για την κατάσταση που επικρατεί. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στη χώρα μας παρασκευαστήριο τέτοιων ουσιών, οι οποίες είναι πολύ ισχυρές με σημαντικές παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.Ειδικότερα, εντόπισαν και κατάσχεσαν 635.000 χάπια Captagon, τα οποία αποθηκεύονταν σε ειδικές κρύπτες σε φορτηγό που κατασχέθηκε και αυτό στην ίδια περιοχή. Η αξία των κατασχεθέντων συνθετικών ναρκωτικών δισκίων CAPTAGON υπολογίζεται στο ποσό των 10.000.000 ευρώ.

Ακολουθεί άρθρο του συμβούλου θεμάτων ασφαλείας Αλέξανδρου Νίκλαν, το οποίο είχε δημοσιευτεί στο τεύχος 107 Μάιος 2016 του περιοδικού HELLENIC NEXUS.

 


Ο τζιχαντισμός έχει ως κύριο σημείο χρηματοδότησης και χρήσης τα ναρκωτικά 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

(Το άρθρο είχε δημοσιευτεί στο τεύχος 107 Μάιος 2016 του περιοδικού HELLENIC NEXUS.)

Η στάση αρκετών τρομοκρατών και στρατιωτών του DAESH ειδικά πάνω στην εκτέλεση αποστολής τους πέρα από τον φανατισμό που διακατέχει τις πράξεις τους, τροφοδοτείται επίσης και από φαρμακευτικά σκευάσματα ικανά για αναστολή κάθε ηθικού φραγμού.

Το σκεύασμα είναι μια διεγερτική ουσία γνωστή ως Captagon που φέρεται να έχει ομοιότητες με το φάρμακο Adderall . Το όνομα Captagon είναι το εμπορικό σήμα για το fenethylline διεγερτικό που περιέχει αμφεταμίνες και αποτελεί το 75% της σύνθεσης του Adderall. Χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 1960 για την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της «ADHD» πριν απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Boston Globe, το Captagon είναι ένα «τοξικό καύσιμο» που δημιουργεί «υπερ-ανθρώπινους» μαχητές. Το φάρμακο «γρήγορα παράγει μια ευφορία και ένταση σε χρήστες, επιτρέποντας τους να μείνουν σε δράση για μέρες, σκοτώνοντας χωρίς αναστολή, εντελώς μουδιασμένοι».

 

Φωτογραφία από Twitter

Ένα πρόσφατο δείγμα της χρήσης του έγινε αντιληπτό όταν οι Γαλλικές ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο δωμάτιο ξενοδοχείου του Salah Abdelsalam στο προάστιο της Alfortville στο Παρίσι, όπου φέρεται να βρέθηκε Captagon. Το συγκεκριμένο φάρμακο φαίνεται να εξηγεί γιατί οι δράσεις των τρομοκρατών ήταν τόσο ψυχρές. Το Captagon, όπως και οι άλλες αμφεταμίνες, μπορεί να προκαλέσει ευφορία, ο εθισμός σ΄αυτό μειώνει τις αναστολές και σε υψηλότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ψύχωση, παράνοια, και εξαιρετικά βίαιη συμπεριφορά/επιθετικότητα. Οι επιζώντες από τις επιθέσεις του Παρισιού έχουν περιγράψει τους ένοπλους και τις κινήσεις τους λες και ήταν νεκροζώντανοι (zombies) καθώς σκότωναν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι επιτιθέμενοι είχαν κάνει χρήση φαρμάκου που βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στη Μέση Ανατολή και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από ισλαμιστές μαχητές.Μάρτυρας της επίθεσης στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο λέει:«Είδα έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν τρομερά ήρεμος με ένα πρόσωπο που ήταν σχεδόν γαλήνιο και συγκεντρωμένο να πηγαίνει προς το μπαρ. Ο ίδιος αμέσως μετά έριξε ριπές από σφαίρες στη βεράντα , όπως πάει κάποιος να ποτίσει το γκαζόν του με ένα λάστιχο.»

Το συγκεκριμένο ναρκωτικό φαίνεται να είναι όμως μια ουσία που έχει ήδη περάσει σε εκρηκτικές διαστάσεις παραγωγής από το 2013 στην Συρία, ξεπερνώντας, κατά πολλούς, ακόμα και την παραγωγή οπιούχων και άλλων ναρκωτικών που «παραδοσιακά» είχαν μερίδιο αγοράς στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με μια έκθεση από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι εμπειρογνώμονες σε θέματα παράνομων ναρκωτικών αναφέρουν πώς στην Συρία η παραγωγή Captagon επιταχύνθηκε το 2013, ξεπερνώντας την παραγωγή σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως ο Λίβανος.
Οι μαρτυρίες για την χρήση του ναρκωτικού ως υπερδιεγερτικό αλλά και ενισχυτικό αναστολής ερεθισμάτων πόνου και άλλων αισθήσεων αποτυπώνονται πολύ έντονα στην παρακάτω μαρτυρία ενός τζιχαντιστή που μίλησε στο REUTERS:«Όταν παίρνω Captagon, δεν έχει σημασία πόσο κουρασμένος είμαι, θα σταθώ συνεχώς όρθιος και δυνατός. Δεν έχει σημασία πόσο κρύο έχει. Μπορώ να είμαι μόνο με το πουκάμισό μου και να συνεχίζω ακόμα και στη βροχή. Με κάνει να θέλω και το σεξ περισσότερο. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν τόσο πολύ, όπου ακόμα και αν τους πυροβολήσουν , δεν θα πέσουν.» Όμως η χρήση των ναρκωτικών στο στρατιωτικό θέατρο και στον ανταρτοπόλεμο είναι πιο συχνή από ό, τι πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα που τροφοδοτεί το χάος και τρομοκρατεί τους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι σε τέτοιου είδους πολεμικές πράξεις από άτομα υπό επιρροή. Εκτός από το πρόβλημα της κατάχρησης ουσιών από επίσημους στρατούς κρατών ανά άτομο (κυρίως σε ΗΠΑ) όπως έχει πολλές φορές αναφερθεί σε ΜΜΕ, τα ναρκωτικά έχουν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε πολλές περιπτώσεις και τείνουν να είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα σε πολλές πολεμικές συγκρούσεις. Σε πολέμους όπως ο Β’Παγκόσμιος Πόλεμος, μετά στο Βιετνάμ και την Κεντρική Αμερική, ειδικά με το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, τη Βραζιλία, την Κολομβία καθώς επίσης και με την έκρηξη παραγωγής του οπίου στο Αφγανιστάν, στην μάχη στην Γιουγκοσλαβία, καθώς και σε αμέτρητες ζώνες συγκρούσεων στο Ιράκ, τη Σιέρα Λεόνε, την Ουγκάντα, τη Ρουάντα και την Αγκόλα έχει επισημανθεί πως υπήρξε έντονη χρήση και εμπόριο ναρκωτικών από τις μαχόμενες δυνάμεις ως βοήθημα και ενίσχυση των δυνάμεων τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια ιδιαίτερη αναφορά του Γερμανού συγγραφέα και ερευνητή Norman Ohler, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα ένα βιβλίο στο οποίο αποκάλυψε μια νέα διάσταση για την άνοδο των Ναζί. Με συγκεκριμένη αναφορά λέει πώς οι στρατιές του Χίτλερ είχαν πραγματοποιήσει «Blitzkrieg» επιδρομή στις χώρες της Πολωνίας και της Γαλλίας, καθώς βρίσκονταν σε μια συνεχή εγρήγορση χάρη σε μια ειδική ουσία κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης που τους κρατούσε ξύπνιους με έντονο το αίσθημα ευφορίας και την αίσθηση ότι είναι ανίκητοι.
Ο Norman Ohler αποκάλυψε το βασικό στρατηγικό ρόλο της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που κατασκευαζόταν από το 1937 και μετά, από τους Ναζί με την επωνυμία «Pervitin» και μοιραζόταν μεταξύ των ναζιστικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα και με βάση τους μήνες της έρευνας σε στρατιωτικά αρχεία στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που έκανε ο ίδιος, η ναζιστική ηγεσία γνώριζε πολύ καλά την αξία του Pervitin ως διεγερτικό κατά τη διάρκεια της μάχης. Αφού το δοκίμασε σε χρήση το 1939 κατά την εισβολή στη Πολωνία, ο γερμανικός στρατός στη συνέχεια διέταξε να χορηγηθούν 35 εκατομμύρια δισκία της Pervitin στους στρατιώτες προτού προχωρήσουν στην Γαλλία την άνοιξη του 1940.

Είναι προφανές ότι η παραγωγή και χρήση ναρκωτικών σε περιόδους και σε περιοχές συγκρούσεων είναι φανερό μυστικό για τους μαχητές των πολέμων αυτών. Όμως η χρήση τους που οδηγεί στην δημιουργία στρατιωτών με «υπερ-ικανότητες» δεν είναι η μόνη πλευρά που φέρει κέρδος προς τους μετέχοντες της παραγωγής και διανομής τους. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία προσώπου που μετείχε σε εργαστήριο παρασκευής του Captagon στο Λίβανο, για να δοθούν σε δυνάμεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου (DAESH)Στα κεντρικά γραφεία του στο Bekaa, περιγράφει πώς ο ίδιος παράγει το φάρμακο χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα που προορίζεται για την παρασκευή σοκολάτας και το στέλνει σε ομάδες που αγωνίζονται στη Συρία, καθώς και πελάτες στις χώρες του Κόλπου, μέσω μεσαζόντων στην Arsal, που φέρεται να έχει θυλάκιο στρατιωτών του DAESH. Η μηχανή που χρησιμοποιούσε ήταν σε κτίριο, αλλά διατηρώντας την επιφυλακτικότητα του δεν αποκάλυψε την θέση του, αφού οι Αρχές του Λιβάνου κατάσχουν τέτοια εργαλεία ως μέρος της εκστρατείας τους για την εξάλειψη του εμπορίου Captagon της χώρας.

«Παίρνουμε μια μηχανή σοκολάτας και βάζουμε ένα μικρό καλούπι σε αυτό για την κατασκευή γλυκών, περίπου στο μέγεθος ενός Panadol χαπιού. Στη συνέχεια βάζουμε τα υλικά μέσα και τα αφήνουμε να σκληρύνουν μέσα στο μηχάνημα για να γίνουν τα χάπια. Όταν κλείνουμε μετά τις συμφωνίες με τους μεσάζοντες, μιλάμε με κώδικα. Αν ένας από αυτούς μου τηλεφωνήσει από Arsal και θέλει captagon θα πει: — Χρειαζόμαστε 100 περιπτώσεις Pepsi. —-. Εκεί θα μιλάει για 100.000 χάπια. Τα στέλνουμε στον μεσάζοντα, και αυτός δίνει σε κάποιο μέλος του DAESH στο Arsal για να καταλήξει στους τζιχαντιστές σε Συρία. Το χρησιμοποιούν οι ίδιοι φυσικά αλλά θα πουλήσουν μετά σε όλη τη Μέση Ανατολή. Κάθε παρτίδα με 200 χάπια κοστίζει $ 65 εδώ, αλλά η τιμή είναι $ 20 ανά χάπι στη Σαουδική Αραβία.»

Το εμπόριο των μεθαμφεταμίνων, φέρει τεράστια κέρδη σε αυτές τις οργανώσεις. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2013 για το εμπόριο ναρκωτικών, το 65% των ναρκωτικών παγκοσμίως που κατάσχεται από τις Αρχές, γίνεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και ομάδες ανταρτών πέρυσι κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον για τη χρήση Captagon στις δράσεις τους ενώ οι γιατροί της περιοχής αναφέρουν πώς ένα χάπι με αυτή την ουσία μπορεί να αγοραστεί πολύ εύκολα με μια τιμή των 5$ με 20$. Εκείνο που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι πώς το συγκεκριμένο ναρκωτικό αποτελεί και ένα από τα κύρια έσοδα των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ σύμφωνα με αξιωματικό της Συρίας για τον έλεγχο των ναρκωτικών υπάρχουν αναφορές που δείχνουν ότι βάσει των κατασχέσεων και από συνεντεύξεις με άτομα που συνδέονται με το εμπόριο του, φαίνεται πώς η παραγωγή Captagon φέρνει επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα στη Συρία, και, ενδεχομένως, χρηματοδοτεί την αγορά όπλων. Οι μαρτυρίες είναι ακόμα περισσότερες και από τρίτες πηγές καθώς ο Khabib Ammar, ένας ακτιβιστής των μέσων ενημέρωσης στη Δαμασκό, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το περασμένο έτος (2015) ότι οι τρομοκράτες που ασχολούνται με το εμπόριο ναρκωτικών αγόραζαν όπλα με τα χρήματα που κέρδιζαν. Ενδεικτικό των παραπάνω σημείων αναφοράς είναι η σύλληψη Σαουδάραβα πρίγκιπα στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, με δεσμούς στην Σαουδική Αραβία, όταν προσπάθησε να περάσει λαθραία δύο τόνους Captagon χάπια σε ιδιωτικό τζετ του. Αρκετοί συνδέουν αυτή την προσπάθεια με το εμπόριο ναρκωτικών που γίνεται αυτή την στιγμή στην Συρία.

Εδώ έχει σημασία και η αναφορά ασφαλείας από το Διεθνές Ινστιτούτο του Ισραήλ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (IICT). Το IICT υποστηρίζει πώς η Χεζμπολάχ, η σιιτική ομάδα πολιτοφυλακής με έδρα το Λίβανο, είναι επίσης μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη βιομηχανία κατασκευής και προμηθευτής του φαρμάκου, με την Ιρανική βοήθεια και καθοδήγηση, ως μέσο για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του οργανισμού συγκεντρώνοντας μια περιουσία.
«Οι ηγέτες της Χεζμπολάχ και οι εργάτες που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη διανομή των Captagon έχουν απαλλαγεί ακόμη και από κάθε ηθική, νομική ή θρησκευτική ευθύνη υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω δραστηριότητα δεν εμπίπτει στον ορισμό της διακίνησης ναρκωτικών και είναι νόμιμη εμπορία φαρμάκων,» αναφέρει σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση το IICT.

Επισημαίνει πώς σε αυτό το πλαίσιο, ο σεΐχης Mohamad Yazbek, πνευματικός ηγέτης της Χεζμπολάχ στην περιοχή Bekaa Valley και ένα μέλος της Σούρα (Ανωτάτου Συμβουλίου), δημοσίευσε μια φετφά που επιτρέπει την παραγωγή και την πώληση των πλαστών δισκίων Captagon με την προϋπόθεση ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα μέλη της σιιτικής κοινότητας. Η έκθεση συμπληρώνει πώς τα πρώτα μηχανήματα για την παραγωγή Captagon εστάλησαν στη Χεζμπολάχ μαζί με εργάτες στο Λίβανο το 2006, στο τέλος του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου από Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Πλέον έχουν εργαστήρια παραγωγής Captagon σε διάφορα χωριά στην κοιλάδα Bekaa, τη Βηρυτό και το βόρειο Λίβανο. Η έκθεση του IICT αναφέρει ότι οι πωλήσεις Captagon στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να επεκτείνονται, καθώς η Χεζμπολάχ έχει ενισχύσει τη συνεργασία της με Συρία, Λίβανο, Σαουδική Αραβία και Παλαιστίνιους εμπόρους ναρκωτικών.

Οι αναφορές για την διακίνηση και κατασχέσεις του ναρκωτικού είναι πολλές. Το 2015 μόνο, οι Αρχές της Τουρκίας μιλούν για κατάσχεση περίπου 10.000.000 χαπιών Captagon, ενώ είναι δεκάδες οι αναφορές για συλλήψεις και κατασχέσεις του εν λόγω ναρκωτικού σε όλη την Μέση Ανατολή. Όσον αφορά τους εμπόρους και το πώς βλέπουν εκείνοι το γιατί και που διατίθεται το εμπόρευμα τους ο Abu Zeus που μοιάζει με έναν πλούσιο επιχειρηματία επιφανειακά, ενώ του ανήκουν αρκετά εργαστήρια παρασκευής του ναρκωτικού αναφέρει πώς είχε μέγεθος κέρδους 6.000.000 $ το περασμένο έτος(2015) από τα μικρά χάπια. Οι Συριακές ταξιαρχίες τον έχουν ονομάσει δημοσίως ως κύριο ευεργέτη για την στήριξη του.
Ο ίδιος καυχιέται για την διατήρηση των κοσμικών ομάδων στη Συρία καθώς τους βοηθάει να «στέκονται στα πόδια τους». Ο ίδιος, πάλι, μιλάει για μια « υποστήριξη» περίπου 12.000 ένοπλων ανδρών.

Ισχυρίζεται επίσης πώς οι Σαουδάραβες αγαπούν να παίρνουν αυτό το φάρμακο, λόγω της απαγόρευσης αλκοόλ στη χώρα και παραδέχεται ότι η πώληση προς αυτούς έχει φέρει το μεγαλύτερο κέρδος του. Είναι ανένδοτος απέναντι στην ερώτηση ότι βοηθάει την τρομοκρατία καθώς λέει πώς τα κέρδη του από τη Σαουδική Αραβία αντισταθμίζουν τα χρήματα που χρηματοδοτούν τις ομάδες των Τζιχαντιστών και την καταστροφή της Συρίας:
«Η αλήθεια είναι ότι η χώρα που εξάγει τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και ο προστάτης της τρομοκρατίας είναι η Σαουδική Αραβία», αναφέρει και συνεχίζει πώς: «Ο αγώνας δεν είναι μια επανάσταση πια, είναι ένας αγώνας ανάμεσα σε λαϊκούς και Σαλαφιστές – ένας αγώνας μεταξύ των χωρών.»

Αναφορές:

https://www.unodc.org/unodc/secured/wdr/wdr2013/World_Drug_Report_2013.
pdf

http://www.unodc.org/documents/southeastasiaandpacific/2011/09/global–ats-2011/ATS_Global_Assessment_2011_web.pdf  https://www.youtube.com/watch?v=7ke13JNlpBQ#t=1697http://www.interpol.int/News–and–media/News/2014/N2014-03

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024