11/12/2024

H Mουσουλμανική Αδελφότητα στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων;

download

Γράφει ο Πολυδεύκης
Ειδικός Συνεργάτης του Geopolitics 

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελετών «GERSON INSTITUDE» δημοσίευσε μία έκθεση για τη «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» την οποία χαρακτήρισε, όπως την έχω ονομάσει πολλάκις στο παρελθόν «Πηγή της τρομοκρατίας».

Φυσικά αυτό δεν αποτελεί κάποιο συνταρακτικό νέο, αφού τα στοιχεία για την εν λόγω οργάνωση δείχνουν εδώ και χρόνια την τρομοκρατική εξτρεμιστική της δράση. Αυτό που αποτελεί εξέλιξη είναι πως παράλληλα η νέα Αμερικανική Κυβέρνηση εξετάζει τη συμπερίληψη της οργάνωσης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, εντός των ΗΠΑ, τη στιγμή που προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν χρησιμοποιήσει τις δομές της «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ» για να εξυπηρετήσουν τα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» δεν αποτέλεσε ποτέ μία πλατφόρμα ειρηνικής προώθησης των θέσεων του μουσουλμανικού κόσμου. Το στρατιωτικό της τμήμα ιδρύθηκε τη δεκαετία του ΄70 με στόχο την εκτέλεση “βρώμικων” ενεργειών και ως εκ τούτου οποιοσδήποτε άλλος χαρακτηρισμός για την οργάνωση αποσκοπεί μόνο στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Η οργάνωση, τον Ιανουάριο του 2015 εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλούσε τα στελέχη της να είναι προετοιμασμένα για «Jihad», όταν τους δοθεί το σήμα «φαρέτρα», το οποίο δόθηκε 159 φορές σε βάθος χρόνου από την οργάνωση και από 10 Ιδρύματα τα οποία ανήκουν σε αυτήν και υποκινούν σε πράξεις βίας κατά του κοινωνικού ιστού.

Τα περισσότερα από τα στελέχη της «ΑL QAEDA» ανδρώθηκαν στις τάξεις της «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ», όπως ο Αρχηγός της «ΑL QAEDA», OSAMA BIN LADEN, o οποίος στρατολογήθηκε στη «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» σε νεαρή ηλικία και ο νυν Αρχηγός της «ΑL QAEDA», AIMAN AL ZAWAHRI, που εντάχθηκε στη «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» σε ηλικία 14 ετών και στη συνέχεια ίδρυσε στην Αίγυπτο την οργάνωση «JlHAD».

Όσο η Δύση δεν αποφασίζει να συμπεριλάβει τη «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά της και τοιούτο τρόπο αποκαλύπτεται η αφέλεια που παρουσιάζει και αποβαίνει προς όφελος της οργάνωσης. Η «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» πρεσβεύει ό,τι πρέσβευε ανέκαθεν, δηλαδή την ίδρυση Χαλιφάτου και την εφαρμογή της ισλαμικής νομιμότητας μέσω της βίας.

Η «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η «ΗΑΜΑS», η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, που συνδέονται οργανωτικά με την οργάνωση. Ακόμα και mainstream media, όπως η εφημερίδα «NEW YORK TIMES» αρνούνται να χαρακτηρίσουν την οργάνωση τρομοκρατική, ισχυριζόμενα ότι διαφέρει πολύ από την «AL QAEDA». Όμως, στη βιβλιογραφία του ιδρυτή, ΗΑSSΑΝ AL ΒΑΝΝΑ, αναφέρεται ότι η οργάνωση πρέπει να επικεντρωθεί στη «Jihad».

Αυτό που η Δύση φροντίζει να παραβλέπει με χαρακτηριστική επιμέλεια είναι πως ο ισλαμικός εξτρεμισμός ανέκαθεν φρόντιζε να αλλάζει ονόματα και να παραλλάσσεται προκειμένου να συνεχίζει τη δράση του. Ιδρυθείσα πριν από 89 χρόνια, στην Αίγυπτο, η «Αδελφότητα» έχει εξελιχθεί σε ένα χαλαρό δίκτυο που εκτείνεται σε περίπου 24 χώρες, ενώ, σε μία πάγια τακτική των μουσουλμανικών κινημάτων, απαρνείται επίσημα τη βία. Τη δεκαετία του ΄70 η «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» ίδρυσε τη νέα τρομοκρατική οργάνωση «AL HAMAA AL lSLAMIYA», στην οποία ανέθεσε τη «βρώμικη δουλειά», προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της, ώστε να θεωρηθεί ειρηνική.

Ο χαρακτηρισμός της «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ» ως φιλειρηνικής πολιτικής οργάνωσης επαναλαμβάνεται σήμερα και από τη Γερμανία, δια μέσω της Αλγερίας, στο λιβυκό ζήτημα. Πρόκειται για εντελώς ανεδαφικό ισχυρισμό από τη στιγμή που ο πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης ήταν ο πρόσφατα αποθανών, Sheikh OMAR ABDEL RAHMAN, o οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και κρατείτο στις φυλακές «Butner» της βόρειας Καρολίνας, με την κατηγορία του σχεδιασμού της επίθεσης στο «Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου».

Ο RAHMAN, όταν εκδιώχθηκε από την Αίγυπτο, κατέφυγε στο τέμενος Al FAROUK, το οποίο βρίσκεται στην οδό Atlantic Avenue της Νέας Υόρκης. Το εν λόγω τέμενος θεωρείτο η έδρα συντονισμού της δράσης των Αφγανών εναντίον της τότε ΕΣΣΔ. Οι ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργήσουν πρόβλημα στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας χρησιμοποίησαν και στήριξαν τον πνευματικό ηγέτη της «Αδελφότητας» και την οργάνωση. Ο RAHMAN ήταν συνιδρυτής της Maktab al-Khadamat (MAK), των ιρανών μουτζαχεντίν που μάχονταν κατά του Ιράν και τους οποίους αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ έχουν φυγαδεύσει στην Αλβανία. Παρά το γεγονός πως οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ επιχειρούσαν να αφαιρέσουν την βίζα ελεύθερης εισόδου του RAHMAN στη χώρα, η CIA ανέκαθεν επενέβαινε προκειμένου να ανατρέψει αυτές τις αποφάσεις.

Οι ΗΠΑ σύντομα αντιμετώπισαν τις συνέπειες των πράξεών τους, όταν ο RAHMAN, μέσω των κηρυγμάτων του στα τρία τεμένη της Ν. Υόρκης άρχισε να συγκεντρώνει γύρω του σκληροπυρηνικούς πιστούς, στους οποίους ασκούσε προπαγάνδα εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Αυτό οδήγησε στη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993 δείχνοντας πως όταν εκκολάπτεις το αυγό του φιδιού θα έρθει η στιγμή που θα δηλητηριαστείς.

Ακόμα και η Δανία φαίνεται πως συνεργάζεται με τη «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ», όπως φαίνεται από την εμπλοκή της Υπουργού Υγείας, Ε. NORBY σε πώληση φαρμάκων, παραγωγής ινστιτούτου που ανήκει στην Κυβέρνηση, προς γνωστή εταιρία της Σ. Αραβίας, η οποία θεωρείται ύποπτη για πωλήσεις στη «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ».

Την αγορά πραγματοποίησε ο επενδυτικός όμιλος «AL JAMIH», που ανήκει στην βασιλική οικογένεια της Σ. Αραβίας, η οποία θεωρείται ύποπτη για διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες και για χρηματοδότηση της παράνομης δράσης της «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ» εντός και εκτός της χώρας. Οι αμερικανικές Αρχές αποκάλυψαν έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι η εν λόγω εταιρία χρηματοδοτεί τη «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, μέσω της «ARKABITA BANK».

Ειδικοί αναφέρουν ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις εντός της Ευρώπης και στην παρασκευή επικίνδυνων βιολογικών όπλων. Ωστόσο η Δύση επί μακρόν αρνείται να δει την πραγματικότητα, όπως φαίνεται και από την περίπτωση της «ΗUΜΑΝ RIGHTS AND WATCH» η οποία αρνείται να χαρακτηρίσει τη «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» τρομοκρατική οργάνωση, επαναλαμβάνοντας παλαιούς ισχυρισμούς της ότι η οργάνωση εγκατέλειψε επίσημα τη βία από τη δεκαετία του ΄70 και προσάρμοσε τις ιδέες της μέσω της πολιτικής και κοινωνικής της δράσης. Ωστόσο η ιστορία έχει διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς πολλάκις.

Στα τέλη του 2016, οι ΗΠΑ αποκάλυψαν την ύπαρξη δικτύου χρηματοδότησης της «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ» στη Σ. Αραβία, του οποίου ηγείται ο ABU ABIDA KHAIRI HAFETH AL AGHA, o οποίος εμπλέκεται σε επενδύσεις χρημάτων και δωρεών προς όφελος της οργάνωσης και για αποστολή εκατ. δολ. στο «Κίνημα» (δεν αναφέρει αν πρόκειται για τη «ΗΑΜΑS») στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω της εταιρείας του.

Αυτή τη στιγμή η πρόταση του νέου Προέδρου να ποινικοποιηθεί η «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» αποτελεί ένα φυσικό επακόλουθο. Από όλες τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης TRUMP, αυτή έχει ενοχλήσει τον αραβικό κόσμο περισσότερο από κάθε άλλη, και διαθέτει αρκετά μεγάλη δυναμική ώστε να αναστατώσει τις εσωτερικές πολιτικές στην περιοχή.

Η επίπτωση θα είναι μεγάλη από τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιθυμούν να εντάξουν στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων ένα διαπρεπές ισλαμικό κίνημα με εκατομμύρια υποστηρικτές. Θα αποσταθεροποιήσει χώρες όπου οι αντι-ισλαμικές Δυνάμεις θα ενθαρρυνθούν να δράσουν περισσότερο δυναμικά και ως εκ τούτου η πόλωση θα αυξηθεί.

Εν όψει της απόφασης για την πρόταση του αμερικανού Προέδρου ο Γραμματέας της «Αδελφότητας» στη Βρετανία, IBRAHIM MUNIR, απηύθυνε μήνυμα προς τον τούρκο Πρόεδρο Erdogan, ότι η «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» δεν θα εγκαταλείψει τον ίδιο, τις θέσεις του και τις ιδέες του. Αναγνώρισε τις πιέσεις που δέχεται καθώς και το γεγονός πως η Τουρκία παρέχει φιλοξενία στην οργάνωση. Το ανωτέρω μήνυμα διαθέτει, επί της ουσίας, ευχαριστήριο χαρακτήρα προς την άρνηση Erdogan να συμπεριλάβει την «Αδελφότητα» στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, χαρακτηρίζοντάς τη «ιδεολογική οργάνωση». Εν ολίγοις ο τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τα επιχειρήματα οργανώσεων, όπως η «ΗUΜΑΝ RIGHTS AND WATCH» εθελοτυφλώντας στην ένοπλη δράση της οργάνωσης, η οποία δεν αγγίζει την Τουρκία.

Το πεδίο εφαρμογής της όποιας καταχώρισης παραμένει ασαφές, ωστόσο η δυνητική της επίπτωση είναι τεράστια. Φυσικά δεν είναι όλοι δυσαρεστημένοι σχετικά με την κίνηση καταχώρισης της «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ» ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Ένας ηγέτης που σίγουρα θα ικανοποιηθεί με μία τέτοια κίνηση, είναι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, ABDEL FATTAH ELSISI, ενώ αναμένεται να υποστηριχθεί και από την Σαουδική Αραβία (επισήμως ο οίκος Saud έχει καταδικάσει την οργάνωση ασχέτως των δικτύων χρηματοδότησης που υπάρχουν στη χώρα) και τα ΗΑΕ.

Ωστόσο, σε χώρες όπου τα σχετιζόμενα με τη «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» κόμματα έχουν εξέχουσα θέση στο Κοινοβούλιο ή βρίσκονται στην εξουσία, μία σαρωτική καταγγελία της οργάνωσης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, την αμερικανική διπλωματία και την ευρύτερη μάχη κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού. Στην Ιορδανία, η οποία αποτελεί ένα καίριο σύμμαχο στη μάχη κατά τζιχαντιστικών οργανώσεων, οι ισλαμιστές συνιστούν μία μικρή αλλά σημαντική ομάδα στο Κοινοβούλιο. Το κόμμα «ΕΝ NAHDA» της Τυνησίας, το οποίο έχει εγκωμιασθεί ευρέως για τη δημοκρατική του δέσμευση και τη μετριοπαθή του στάση από το 2011, ενδέχεται να παραγκωνισθεί.

Η «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» γνωρίζει πως ο τούρκος Πρόεδρος διαδραματίζει σημαντικό περιφερειακό ρόλο και πως μπορεί να συνδράμει στην ανάκτηση των δυνάμεών της στο πολιτικό προσκήνιο, στα επίπεδα που αυτά βρίσκονταν πριν της «Αραβική Άνοιξη». Επιθυμεί τόσο τη συνδρομή του ιδίου προς τον αμερικανό Πρόεδρο ώστε να αποφευχθεί η δίωξή της σε χώρες όπως η Ιορδανία και η Τυνησία, όσο και στην ενίσχυση του τρομοκρατικού τριγώνου που σχηματίζει το κόμμα AKP του Erdogan, το γραφείο Καθοδήγησης της οργάνωσης στην Αίγυπτο και το κόμμα «ΕΝ NAHDA» της Τυνησίας.

Η αρχική δυναμική που διέθετε η καταχώριση της «Αδελφότητας» στην αμερικανική λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί. Η εκτίμηση της «CIA» αναφέρει ότι η απομόνωση της «Αδελφότητας» απλώς θα συντελέσει στο να ενισχυθούν τζιχαντιστικές οργανώσεις. Η ίδια η οργάνωση επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις προς τον D. TRUMP, μέσω οργανώσεων που ελέγχει και χρηματοδοτεί. Εν τέλει, αυτό που έχει σημασία είναι πως μία πλήρη μεταστροφή των ΗΠΑ, από τη χρήση της «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ» στην ευρεία καταχώρισή της, ως τρομοκρατικής οργάνωσης, δεν αναμένεται να τύχει της νομοθετικής έγκρισης στις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι απλός: Η Δύση αλληθωρίζει και εθελοτυφλεί στο ζήτημα της παγκόσμιας τρομοκρατίας, αναλόγως των διπλωματικών συμφερόντων της, σε μία περιοχή, όπου η θρησκεία και η πολιτική εξισορροπούν προσεκτικά και συχνά επισφαλώς.

Η προτεινόμενη απαγόρευση έχει επίσης επιβεβαιώσει τον προφανή εναγκαλισμό του Προέδρου El SISI από τον TRUMP. O τελευταίος τον έχει χαρακτηρίσει «υπέροχο άνθρωπο» με τον οποίο «έχει καλή χημεία». Η Αίγυπτος επιθυμεί οι ΗΠΑ να επαναλάβουν το πρόγραμμα στρατιωτικής χρηματοδότησης, το οποίο πάγωσε επί ΟΒΑΜΑ το 2015, και το οποίο συντελεί στην εισροή εκατ. δολ. για την αγορά μεγάλης ποσότητας όπλων, όπως μαχητικά αεροσκάφη «F-16» και τεθωρακισμένα «Μ1Α1 Abrams». Όπως τότε ο Β. ΟΒΑΜΑ κινήθηκε αναλόγως των γεωπολιτικών επιδιώξεων των ΗΠΑ, οι οποίες προτιμούσαν εμφανώς τον πρόεδρο MURSI που είχε ανατρέψει ο EL SISI, έτσι και τώρα βλέπουμε την αλλαγή στάσης από τον νέο αμερικανό Πρόεδρο αναλόγως των δικών του επιδιώξεων.

Το εγχείρημα της πλήρους αγνόησης ή καταπίεσης της οργάνωσης αποτελεί επίσης μία ανησυχητική εναλλακτική. Η «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» έχει επιτύχει μία μοναδικότητα στο χώρο της τρομοκρατίας: την χρήση «ιδεολογικών ανθρώπινων ασπίδων». Παρά το γεγονός ότι υποστηρίζει καθαρά την βίαιη δράση αρκετών μελών της, την ίδια στιγμή παρουσιάζεται ως μία ιδεολογική μουσουλμανική πλατφόρμα στην οποία συ μμετέχουν πολλά εκατομμύρια άτομα, που σε καμία περίπτωση δε μπορούν να χαρακτηριστούν συλλήβδην τρομοκράτες!

Πρόκειται για τη ζώνη του λυκόφωτος της τρομοκρατικής ιδεολογίας, η διατάραξη της οποίας μπορεί να επιφέρει αγανάκτηση σε πολλούς μουσουλμάνους, αντιαμερικανικό αίσθημα και εν τέλει πολλαπλασιασμό της βίας του Ισλάμ εναντίον της Δύσης.

Ο περιορισμένος χαρακτηρισμός συγκεκριμένων παρακλαδιών της «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ» ως τρομοκρατικών οργανώσεων, θα αποτελούσε μία λύση, αλλά αυτό είναι ένα κυνήγι φαντασμάτων, από τη στιγμή που κάποιο παρακλάδι απλά μπορεί να αυτοκαταργηθεί και να επανέλθει με άλλο όνομα. Επομένως η εναλλακτική είναι ο ακόμα πιο κατακερματισμένος αγώνας εναντίον της μουσουλμανικής τρομοκρατίας, ήτοι η ποινικοποίηση συγκεκριμένων ατόμων.

Αυτό φυσικά διαθέτει ένα σημαντικό πρόβλημα, όπως τη διάθεση πόρων και υψηλού αριθμού προσωπικού για να ασχοληθεί με τα εκατομμύρια υποστηρικτών της Αδελφότητας, η οποία κινείται με χαρακτηριστικά μασονικής λειτουργίας… επί της ουσίας είναι ανέφικτο. Αυτό από μόνο του οδηγεί τη Δύση να εθελοτυφλεί στο φαινόμενο της «Αδελφότητας» προκειμένου να αποφύγει τον γενικευμένο πόλεμο εναντίον της ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης. Η δυτική επιλογή της διατήρησης του πυρήνα της τρομοκρατίας είναι συνειδητή, από μία κοινωνία η οποία έχει ξεχάσει πώς είναι ο πόλεμος και επιθυμεί σφόδρα να τον αποφύγει. Ωστόσο ο πόλεμος είναι μία έννοια που δε μπορεί να αποφευχθεί με βούληση της μίας μόνο πλευράς…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!