25/04/2024

WikiLeaks: Τα κυβερνο-όπλα της CIA και ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα που φέρεται να αποκαλύπτουν τη δράση και τα εργαλεία Hacking της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) με στόχο συσκευές τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple και η Samsung δίνει στη δημοσιότητα το WikiLeaks.

Στα κυβερνο-όπλα της CIA φέρεται να περιλαμβάνεται -σύμφωνα πάντα με τον διαδικτυακό χώρο WikiLeaks- κατασκοπευτικό κακόβουλο λογισμικό που είχε αναπτύξει η Υπηρεσία με στόχο να προσβάλει φορητές συσκευές με λειτουργικά συστήματα Windows, Android, iOS, OSX και Linux υπολογιστές, όπως και routers.

Εκπρόσωπος της CIA αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο για τη νέα σειρά διαρροών που φέρει την κωδική ονομασία «Vault 7» -τον μεγαλύτερο όγκο απόρρητων εγγράφων που αφορούν την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών που έχει δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.

«Δεν σχολιάζουμε επί της αυθεντικότητας ή του περιεχομένου» ήταν η δήλωση εκπροσώπου της CIA.

Βάσει εγγράφων που χρονολογούνται στον Ιούνιο του 2014 η CIA εμφανίζεται να είχε αναπτύξει κυβερνο-όπλο με την κωδική ονομασία «Weeping Angel» με στόχο να εισβάλει σε «έξυπνες» τηλεοράσεις της σειράς F8000 της Samsung.

Μέσω του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού η τηλεόραση εμφανιζόταν κλειστή αλλά στην πραγματικότητα κατέγραφε ηχητικές συνομιλίες, οι οποίες αργότερα μεταφέρονταν μέσω Διαδικτύου στους σέρβερ της CIA όταν η τηλεοράσεις βρίσκονταν σε κανονική λειτουργία.

Ούτε και η Samsung έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του παρόντος σχετικά με τις καταγγελίες.

Το WikiLeaks ισχυρίζεται επίσης ότι από το 2016 η CIA έχει δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο από 24 Android «Zero Days» -όπως ονομάστηκαν άγνωστα μέχρι τότε κενά ασφαλείας.

Κάποια από αυτά φέρεται να εντοπίστηκαν από την CIA, άλλα από τις βρετανικές υπηρεσίες καθώς και την NSA και άλλες πλευρές που δεν κατονομάζονται.

Συσκευές της Samsung, HTC και Sony, μεταξύ άλων, φέρεται να είχαν προσβληθεί με αποτέλεσμα η CIA να έχει πρόσβαση σε μηνύματα στα whatsapp, Signal, Telegram and Weibo μεταξύ άλλων.

Ειδική μονάδα της CIA φέρεται να είχε βάλει, δε, στο στόχαστρο τα iPhone και iPad προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα θέσης, να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο ή να διαβάζει μηνύματα.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η CIA αναζητούσε τρόπους προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματα των αυτοκινήτων. Το WikiLeaks υποστηρίζει ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μυστικές δολοφονίες που θα παρουσιάζονταν ως τροχαίο δυστύχημα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ένα από τα απόρρητα έγγραφα το προξενείο των ΗΠΑ στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας χρησιμοποιείται ως «μυστική βάση των χάκερ της CIA». Οι πράκτορες της Υπηρεσίας κυκλοφορούν με διπλωματικά διαβατήρια και έχουν την κάλυψη της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα αποκαλύπτει:

«Σήμερα, 7 Μαρτίου 2017, ο WikiLeaks αρχίσει τη νέα σειρά διαρροών για τη CIA» που φέρει την κωδική ονομασία “Vault 7”, ανέφερε ο ιστότοπος. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όγκο απόρρητων εγγράφων που αφορούν την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών που έχει δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα, πρόσθεσε.

Ο ιστότοπος του Τζούλιαν Ασάνζ έδωσε επίσης έναν υπερσύνδεσμο που οδηγεί σε ένα αρχείο το οποίο περιέχει το πρώτο μέρος των εγγράφων. Συνολικά το πρώτο μέρος αποτελείται από 8.761 έγγραφα από το Κέντρο Πληροφοριών του Κυβερνοχώρου και αποτελεί συνέχεια των κατασκοπευτικών σχεδίων της CIA για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που είχε αποκαλύψει ο WikiLeaks τον Φεβρουάριο.

«Εκτός από τις επιχειρήσεις της στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια η CIA χρησιμοποιεί επίσης το προξενείο των ΗΠΑ στη Φραγκφούρτη ως απόρρητη βάση για τους χάκερ της που καλύπτουν την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι χάκερ της CIA που δρουν μέσω του προξενείου της Φραγκφούρτης (στο “Κέντρο Πληροφοριών Κυβερνοχώρου Ευρώπης” ή CCIE) έχουν διπλωματικά (“μαύρα”) διαβατήρια και κάλυψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στους χάκερ αυτούς έχουν δοθεί οδηγίες να δηλώνουν ότι είναι «τεχνικό συμβουλευτικό προσωπικό» στο προξενείο.

«Εκτός από τις επιχειρήσεις της στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια η CIA χρησιμοποιεί επίσης το προξενείο των ΗΠΑ στη Φρανκφούρτη ως απόρρητη βάση για τους χάκερ της που καλύπτουν την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι χάκερ της CIA που δρουν μέσω του προξενείου της Φρανκφούρτης (στο Κέντρο Πληροφοριών Κυβερνοχώρου Ευρώπης ή CCIE) έχουν διπλωματικά («μαύρα») διαβατήρια και κάλυψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών 

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην συμβασιούχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπείας της, έκρινε ότι τα αρχεία της CIA που δημοσιοποίησε το WikiLeaks μοιάζουν «αυθεντικά» και είναι «μεγάλη υπόθεση», με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Σνόουντεν ζει στη Ρωσία, όπου του έχει δοθεί άσυλο, από το 2013, όταν διέφυγε από τις ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη του εύρους της κατασκοπείας της NSA σε διεθνές επίπεδο.

Ακόμη, ο Σνόουντεν είπε πως το γεγονός ότι η CIA έχει παραβιάσει την ασφάλεια «των iOS/Android» και όχι απλά ιστοτόπων ή εφαρμογών που κρυπτογραφούν επικοινωνίες είναι «πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα».

Παράλληλα, πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και συμβασιούχοι αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επίσης έκριναν ότι τα έγγραφα πιθανότατα είναι αυθεντικά.

Συμβασιούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, με πολύχρονη εμπειρία στα εργαλεία για τις εισβολές σε συστήματα και δίκτυα, επισήμανε ότι τα έγγραφα περιέχουν ακριβείς όρους, οι οποίοι αναφέρονται σε προγράμματα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως πρόσφατα είχε παιχτεί ένα ακόμη σήριαλ στα επεισόδια αντιπαράθεσης των μυστικών υπηρεσιών καθώς ο Μπάρακ Ομπάμα λίγες μόνο ώρες πριν παραδώσει τον Λευκό Οίκο στον Ντόναλντ Τραμπ μείωσε την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, που είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ.

Η απόφαση Ομπάμα σημαίνει ότι η διαφυλική, γνωστή κατά το το παρελθόν ως στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ/πρώην αναλυτής του αμερικάνικου στρατού που είχε καταδικαστεί σε 35 χρόνια κάθειρξη γιατί διέρρευσε απόρρητα αμερικάνικα αρχεία -700.000 διαβαθμισμένοι φάκελοι, βίντεο και διπλωματικών εγγράφων- θα αποφυλακιστεί στις 17 Μαΐου. Είχε προηγηθεί μήνυμα του Έντουαρντ Σνόουντεν προς τον Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας βοήθεια για την Μάνινγκ. «Κύριε πρόεδρε, αν δώσεις χάρη μόνο σε μια περίπτωση κατά την αποχώρησή σου από τον Λευκό Οίκο, σε παρακαλώ αυτή να είναι για την Τσέλσι Μάνινγκ. Είσαι ο μόνος που μπορεί να σώσει τη ζωή της» ήταν το μήνυμα του.

Στη συνέχεια, ακολούθησε και ο Τζούλιαν Ασάνζ.Σύμφωνα με μήνυμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο, θα δεχόταν να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αν ο Μπαράκ Ομπάμα απονείμει χάρη στην εδώ και έξι χρόνια φυλακισμένη whistleblower.

Ταυτόχρονα σχεδόν με την μείωση ποινής της Μάνινγκ ανακοινώθηκε από την Ρωσία και η παράταση του Σνοουντεν στην χώρα. «Η παραμονή του Σνόουντεν στη Ρωσία παρατάθηκε για μία διετία» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Πάντως προς το παρόν και παρά τις επαφές που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση Τραμπ με το Κρεμλίνο «(H έκδοση του Σνόουντεν) δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα συζήτησης στις διμερείς μας επαφές αυτή τη στιγμή». δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ είχε τονίσει σε συνέντευξή του στο BBC στα τέλη Ιανουαρίου ότι την απόφαση αυτή μπορεί να την λάβει μόνο η υπηρεσία μετανάστευσης ή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ πρόσθεσε ότι ο Σνόουντεν δεν είναι «παιχνίδι» για να μπορεί να δοθεί ως «δώρο».

Πληροφορίες ήθελαν την πλευρά Τραμπ να επικοινωνεί ακόμη και προεκλογικά με το Κρεμλίνο με στόχο τον Έντουαρντ Σνόουντεν και τις πληροφορίες που ενδεχομένως να κατέχει και να έχει μοιραστεί με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μια χρονική στιγμή όπου πόλεμος (υπόγειος και πολιτικός) έχει ξεσπάσει μεταξύ FBI και CIA στις ΗΠΑ. Το FBI είχε ταχθεί ανοικτά υπερ της υποψηφιότητας του νυν προέδρου Τραμπ ενώ στη CIA η Κλίντον είχε αφήσει το στίγμα της καθώς τόσο ο Πετρέους όσο και ο Πανέτα έκαναν ό,τιμπορούσαν γι΄αυτό. 

 
Εν αναμονή λοιπόν νέων επεισοδιών…
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024