21/05/2024

Η διάλυση του DAESH και η “μαγική εικόνα” πιθανής επαναφοράς του

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Διαβάζω σε FT και σε Jerusalem Post πώς στο πεδίο του Levante  υπάρχουν 30.000 μαχητές της τζιχάντ και του DAESH και πώς σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αντεπίθεση και αμέσως μετά είδα αναλυτές εντός και εκτός συνόρων να οικειοποιούνται τα παραπάνω.  Ο κίνδυνος βλέπεις από την ανάγνωση OSINT και το κυριότερο η έλλειψη επαφής με το θέμα τρομοκρατία (fact checker).

1) Η δύναμη του DAESH στην ακμή της επιρροής του το 2012-2013, έφτανε σύμφωνα με αναφορές από CIA και SVR κοντά στις 35.000 στρατιώτες και αυτό συμψηφίζοντας διάφορες φίλιες οργανώσεις που μεταπηδούσαν μια στο τότε μέτωπο της al Nusra και μια στο DAESH. Σε όλο αυτό το διάστημα μέχρι και σήμερα υπολογίζονται πώς πάνω από 2500 μόνο ήταν όσοι τζιχαντιστές επέστρεψαν στην Ευρώπη (EUROPOL) από τις 3000 περίπου συνολικά ξένους μαχητές. Δηλαδή σε όλες αυτές τις μάχες σκοτώθηκαν περίπου 500 μόνο στρατιώτες της τζιχάντ;

2) Οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορεί να έχουν διάφορες “αρχιτεκτονικές λειτουργίας” με πυρήνες που λειτουργούν αποκεντρωμένα και ανεξάρτητα, όμως σε κάθε περίπτωση ο κεντρικός κορμός των οργανώσεων αυτών έχει βάση πάντα στην ιδεολογία και στο πνευματικό μήνυμα που εκκινεί από το ιερατείο/αρχηγείο τους. Αν αυτό αφαιρεθεί περνάει πολύ μεγάλο διάστημα για να επανέρθει σε λειτουργική κατάσταση η οργάνωση. Το παράδειγμα εδώ της al Qa’ida είναι πολύ καλό. Η εκτέλεση του Laden ήταν αρκετή για να προκαλέσει τριβές και κατάρρευση της οργάνωσης μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Μόνο πρόσφατα δείχνει σημεία ανάκαμψης και πάλι με πρόσωπο κέντρο τον γιο του τρομοκράτη παραπάνω, Hamza Bin Laden.

Οπότε ο θάνατος του Baghdadi προφανώς και έχει ακρωτηριάσει την δυναμική της οργάνωσης που φαίνεται και στην ραγδαία υποχώρηση τους σε όλο το μήκος και πλάτος του Λεβάντ.

3) Χρηματοδότηση και εξοπλισμός. Η οργάνωση εξοπλίστηκε κατά κύριο λόγο από τις αποθήκες εγκαταλειμμένου υλικού των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2012. Έκτοτε μέχρι και το 2014 είχε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με το μέτωπο της al Nusra και Τουρκία όπου έπαιρνε οπλισμό (υπάρχουν φωτογραφίες με κιβώτια εξοπλισμού και έγγραφα που είχαμε βγάλει στο Geopolitics & Daily News με πληροφορίες από Κουρδικά τμήματα στην περιοχή). Αυτό όμως έχει σταματήσει εδώ και 3 χρόνια. Ενώ τώρα η οργάνωση προφανώς και μπορεί να κατασκευάσει σφαίρες ή έστω και μικρά βλήματα, σίγουρα δεν μπορεί να φτιάξει πυρομαχικά για τεθωρακισμένα ή αντιαεροπορικά , ούτε προφανώς και ανταλλακτικά για τα οχήματα. Δεν είναι τυχαίο πώς κάνουν χρήση ιδιοκατασκευών για επιθέσεις σε οχήματα και όπλα βαρέως τύπου.

Παράλληλα η χρηματοδότηση τους έχει πνιγεί από μέτρα κατά λαθροκαπηλείας αρχαίων, κατά ναρκωτικών, από εμπάργκο στην θάλασσα σε λαθραίο πετρέλαιο ενώ και τα κονβόυ με βυτιοφόρα φορτωμένα με λαθραία καύσιμα γίνονται στόχοι αεροπορικών επιθέσεων. Συγχρόνως το χρηματοφυλάκιο τους σε Συρία και Ιράκ, έχει γίνει στόχος επιδρομών από Ρωσικά και Αμερικανικά αεροσκάφη δύο φορές, καταστρέφοντας 80% των οικονομικών αποθεμάτων των τζιχαντιστών.

Επίσης η αιματηρή φορολογία που είχαν πάνω σε κατειλημμένα εδάφη και κόσμο ( Jizya ) πλέον έχει χαθεί καθώς χάνονται και τα εδάφη, ενώ υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα για αυτούς από τον κόσμο που έχει μετατοπιστεί εν είδος πρόσφυγα στερώντας τους έτσι και ένα σταθερό έσοδο.

4) Εδάφη που χάθηκαν. Προφανώς όταν αναφερόμαστε σε απελευθερωμένα εδάφη , μιλάμε για πόλεις και χωριά με δομές που μπορούν να κρύψουν χιλιάδες στρατιώτες των Ισλαμιστών. Αν κάποιος κοιτάξει τον πολύ πρόσφατο χάρτη ( τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου ) που δείχνει τις εκτάσεις των τζιχαντιστών, μιλάμε περισσότερο για ερήμους με μηδενική κάλυψη. Οπότε θα έχει ενδιαφέρον πραγματικά να εξηγηθεί πώς οι 30.000 κρύβονται και δεν εντοπίζονται από τις συμμαχικές δυνάμεις.

5) Tελευταίο σημείο μένει να αναφερθεί εκείνο που εστιάζει στο πώς ακριβώς αυτές οι 30.000 ως “τακτικό σώμα” θα καταφέρουν τις Ιρακινές, Κουρδικές, Αμερικανικές, Ιρανικές, Συριακές, Ρωσικές, Ιορδανικές δυνάμεις να υποχωρήσουν και να χάσουν εδάφη, όταν δεν μπόρεσαν να το κάνουν με το 1-2-3-4 να ήταν υπέρ τους και σε πλήρη ικανότητα.

Τo DAESH ως δήθεν κράτος του Ισλάμ και ως “τακτικό σώμα στρατού” έχει πλέον τελειώσει. Είναι ήδη στην φάση της αποδιοργάνωσης και φυλλορροεί προς άλλες οργανώσεις στην περιοχή ή στην επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους. Το πρόβλημα από την διάλυση του δεν έχει διόλου να κάνει με μια επαναφορά του σε μια συμπαγή δύναμη. Είναι αστείο αυτό και να το συζητάμε. Το πρόβλημα είναι η διασπορά δυνάμεων του.

Οι τελευταίες αναφορές από το MEMRI και IHS δείχνουν πώς οι δυνάμεις αυτές κατευθύνονται σε Υεμένη (!!!!!) και στις τάξεις της al Qa’ida ενώ σημαντική μερίδα θα επιστρέψει στην Δύση και θα αποτελούν κομμάτι εν δυνάμει πυρήνων τρομοκρατίας στην υπηρεσία του δικτύου ( floating network) της Μεγάλης Βάσης.

Δεν είναι τυχαίο το σήμα της INTERPOL προ εβδομάδων πώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετατόπισης του Ισλαμιστικού στοιχείου της τρομοκρατίας σε Βαλκάνια (κυρίως) με εστίαση σε Βοσνία και Κόσοβο.

Το πρόβλημα της Ισλαμιστικής τρομοκρατίας θα συνεχίζει να απασχολεί καθώς τα αίτια δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά σίγουρα με το DAESH βλέπουμε πράξεις αυλαίας για την οργάνωση.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024