BREXIT, NATO & θεωρία δύο σφαιρών ασφαλείας
Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν*
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Καθώς η ημερομηνία τελικής υπογραφής για το BREXIT πλησιάζει ( 29/3/2019 ), τα προβλήματα αυξάνονται και για τις δύο πλευρές όσο και αν τα ΜΜΕ της κάθε πλευράς παρουσιάζουν μονοδιάστατες οπτικές.
Η ΕΕ παρουσιάζει μια καταρρέουσα οικονομία καθώς το ΗΒ θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια αύξηση τιμών σε εισαγωγές και σε εσωτερική παραγωγή καθώς οι πρώτες ύλες είναι αντικείμενο εισαγωγής και αυτές. Επίσης θα αποκτήσει σημαντικό θέμα σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές καθώς η έξοδος από την Ευρωζώνη δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις διαδικασίες ενώ τιθεται και σοβαρό θέμα παραμονής και εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού που μέχρι στιγμής έμενε ελεύθερα στο ΗΒ ανεβάζοντας έτσι και την ποιότητα υπηρεσιών εκεί.
Από την άλλη το ΗΒ παρουσιάζει το ισχυρό επιχείρημα της ασφάλειας καθώς επί της ουσίας τα σύνορα κλείνουν και θα υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος μετανάστευσης ατόμων χωρίς ειδικότητα που επιβάρυναν τις κοινωνικές παροχές και επιδόματα, ενώ υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας εντός της κοινωνίας του ΗΒ. Σε αυτό το κομμάτι φαίνεται πώς υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης του φανατισμού δια άμεσων απελάσεων βάσει Βρετανικού δικαίου πλέον, εφαρμογή quota για εισροή μεταναστών από όποια χώρα, ενώ θα υπάρξει και άμεση διακοπή επιδομάτων και παροχών (τα περισσότερα ήταν παροχή της Ε.Ε. )
Εκείνο που έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία είναι πώς ενώ τυπικά έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές για να υπάρχει μια επικοινωνία και συνεργασία σε επίπεδο πληροφορίας και ασφάλειας, επί της ουσίας αυτό τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και εντός του ΝΑΤΟ.
Υπάρχει μια έντονη φημολογία και θεωρία πώς ο διαχωρισμός του BREXIT θα φέρει την Ευρώπη σε μια πορεία δημιουργίας Ευρωπαϊκού στρατού που ίσως προσπαθήσει να συνεργαστεί περισσότερο με την Μόσχα, ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργηθεί έτερος πόλος ισχύος που θα περιέχει τις ΗΠΑ, το ΗΒ, τον Καναδά και άλλες χώρες από το ΝΑΤΟ που πιθανώς να θεωρήσουν ότι είναι φρονιμότερο να παραμείνουν μέσα στον Αγγλο-Σαξωνικό άξονα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ίσως να υπάρξουν και προσθήκες μελών που φωτογραφίζουν κυρίως το Ισραήλ.
Η παραπάνω θεωρία διαχωρισμού του ΝΑΤΟ εσωτερικά σε δύο μέρη επιρροής, μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη αλλά σίγουρα δεν είναι απίθανη. Ειδικά αν σκεφτεί κάποιος τις πρόσφατες προσπάθειες του Τραμπ να θυμίσει στην Ε.Ε. και ειδικά στην Γερμανία πώς δεν μπορεί αιώνια να στηρίζεται στην προστασία των ΗΠΑ δίχως αντίτιμο. Ενισχυτικά αυτού είναι και η αλλαγή στάσης της Γερμανίας σε στρατιωτικά θέματα καθώς και στην προσπάθεια προσέγγισης της Ρωσίας θυμίζοντας το δόγμα Μπίσμαρκ.
Το τι θα μπορούσε να επακολουθήσει σε μια τέτοια ανατροπή , ξεφεύγει από την τοποθέτηση δεδομένων και περνάει στον χώρο της φανταστικής θεωρίας, οπότε θα ήταν αδόκιμη η όποια επέκταση.
Σε κάθε περίπτωση, η υπογραφή του BREXIT στις 29/3/2019 για την οριστική αποχώρηση του ΗΒ από την Ευρωζώνη , πέρα από τις προστριβές μεταξύ των δύο πλευρών , είναι πιθανό να οδηγήσει σε ολικές ανατροπές ισορροπιών σε Ευρασία και κατά επέκταση και σε ΕΜΕΑ (αναλόγως θέσης Τουρκίας και Ελλάδος).
*Sr.Security Consultant on InfoSec/CyberTerrorism., MiddleEast, power balance, International Security