19/04/2024

Forbes: Πώς θα ανακοπεί η άνοδος της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

photo: foxnews.com

photo: foxnews.com

 

Του Panos Mourdoukoutas

​Η Κίνα είναι ασταμάτητη. Στη Νότια Σινική Θάλασσα έτσι έχουν τα πράγματα, αφού το Πεκίνο χρησιμοποιώντας κάθε είδους διπλωματία επιχειρεί να παραμερίσει τις ασιατικές χώρες που την εμποδίζουν από το να πετύχει τον σκοπό της: να κάνει αποκλειστικά δικό της αυτόν τον αχανή θαλάσσιο δρόμο.

Αυτό είναι μια ευθεία πρόκληση για τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ, ένας κίνδυνος για την ειρήνη και ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και ένα γεωπολιτικό ρίσκο για τους επενδυτές στις χρηματοοικονομικές αγορές της περιοχής.

Οι επιδιώξεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν είναι κάτι νέο. Αυτό που είναι καινούργιο είναι η επιμονή που δείχνει η Κίνα προκειμένου να αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της περιοχής.

Για να εμποδιστούν οι εν λόγω επιδιώξεις του Πεκίνου, οι ΗΠΑ με τις σύμμαχες ασιατικές χώρες εκτελούν στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή. Κάτι όμως που, όπως έχει αποδειχθεί, δεν είναι αρκετό για να υπαναχωρήσει η Κίνα.

“Οι ΗΠΑ με τους στρατιωτικούς συμμάχους συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στην Κίνα, αλλά δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν την ανατριχιαστική επιρροή που ασκεί το Πεκίνο”, σημειώνει ο Ratner του Foreign Affairs. “Τουναντίον, οι κινήσεις των ΗΠΑ έχουν επιτρέψει στην Κίνα να βρεθούν ένα βήμα πριν από την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Νότιας Σινικής Θάλασσας”.

Έπειτα είναι και οι σύμμαχοι της Κίνας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. “Πρέπει να έχουμε κατά νου και τις στενές σχέσεις συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Κίνας και Β. Κορέας”, αναφέρει ο αναλυτής Στάθης Γιαννίκος του Ινστιτούτου Πούσκιν. “Η Βόρεια Κορέα είναι μπαλαντέρ σε αυτήν περιοχή του πλανήτη, και όχι μόνο”.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένας τρόπος οι ΗΠΑ να ανακόψουν τις διεκδικήσεις της Κίνας, σύμφωνα με τον Ratner. Και αυτός είναι να στηρίξουν ανοιχτά χώρες όπως οι Φιλιππίνες να υπερασπιστούν τις επιδιώξεις τους απέναντι στο Πεκίνο.

“Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να καταστήσει σαφές πως μπορεί να αποδεχθεί μια δύσκολη και αδιέξοδη κατάσταση στην Ασία, αλλά με τίποτα την ηγεμονία της Κίνας”, σημειώνει.

Αυτό με τη σειρά του ίσως πείσει τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, να αλλάξει την εξωτερική πολιτική της χώρας του.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024