28/03/2024

Politico: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2017

Τραμπ, Μακρόν, Μέι, Πουτζντεμόν, Μέρκελ: Προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2017. Αλλά πώς; Τους κερδισμένους και χαμένους στην πολιτική σκηνή, παραθέτει σε δημοσίευμά του το Politico, μετά από μία χρονιά γεμάτη αναταράξεις που έρχεται στο τέλος της.

Ιδού οι εμβληματικές νίκες και ήττες της χρονιάς:

Οι κερδισμένοι

Εμανουέλ Μακρόν 

Επωφελούμενος από τα μειονεκτήματα του Φρανσουά Ολάντ και το σκάνδαλο σε βάρος του Φρανσουά Φιγιόν, ο 40χρονος Μακρόν κατάφερε να καλλιεργήσει μια “μανία” γύρω από το όνομά του στη Γαλλία, ήδη από την περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάμβανε καθήκοντα προέδρου στις ΗΠΑ – και εν τέλει να κερδίσει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017.

Σεμπάστιαν Κουρτς

Αυτό που καταφέρνει ο Μακρόν, ο Κουρτς μπορεί να το φέρει σε πέρας όντας νεότερος. Ο 31χρονος πρωθυπουργός της Αυστρίας, θα μπορέσει να καταστεί πρότυπο ως δεξιός ηγέτης στην Ευρώπη; Ο ίδιος πάντως έχει δώσει την ευκαιρία στον εαυτό του να το κάνει.

Σεσίλια Μάλμστρομ

Με το Ηνωμένο Βασίλειο να καλλιεργεί φιλοδοξίες για μια “Παγκόσμια Βρετανία” ήδη πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Brexit και τις ΗΠΑ να αποχωρούν ταχέως από παγκόσμια εμπορικά deals, ήταν η Ευρωπαία Επίτροπος εκείνη που ανέλαβε τον ρόλο ηγέτιδας στο παγκόσμιο εμπόριο. Ολοκλήρωσε συμφωνίες – μαμούθ με τον Καναδά και την Ιαπωνία, βρίσκεται κοντά στην υπογραφή της μεγαλύτερης συμφωνίας με τη Λατινική Αμερική και θα αρχίσει να διαπραγματεύεται με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέσα στο 2018.

Αντρέι Μπάμπις

Μέχρι στιγμής, ο Αντρέι Μπάμπις σημειώνει επιτυχία, παρά τις προσπάθειες φυλάκισής του για απάτη με επιδοτήσεις της ΕΕ. Ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός της Τσεχίας αλλάζει τις ισορροπίες στην ΕΕ με διάφορους τρόπους, ενώ ως Ευρωσκεπτικιστής, έχει φέρει τις Βρυξέλλες ενώπιον της προσέγγισης που ακολουθεί η “Ομάδα του Βίζεγκραντ”.

Λίο Βαράντκαρ

Νέος, ομοφυλόφιλος και με ιρλανδο-ινδική καταγωγή, ο Βαράντκαρ δεν κλήθηκε να περάσει τη δοκιμασία των εκλογών για να αναλάβει τα ηνία της Ιρλανδίας. Οι επιτυχημένοι ελιγμοί του Ιρλανδού πρωθυπουργού στο θέμα του Brexit έθεσαν τη χώρα του στο επίκεντρο της μεγαλύτερης πρόκλησης της ΕΕ, λίγες μόλις εβδομάδες αφ’ότου “έχασε” τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της κυβέρνησής του εν μέσω ενός σκανδάλου που ξέσπασε, και έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία την πρόταση μομφής από αντιπολιτευτικό κόμμα.

Ντόναλντ Τραμπ

Οι αντίπαλοι του Τραμπ εξαπέλυσαν τα πυρά τους κατά του Αμερικανού προέδρου στον πρώτο χρόνο της θητείας τους, ωστόσο ο ίδιος κατάφερε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στη βάση του κόμματός του, πρωταγωνιστώντας στην επικαιρότητα.

Τα τρένα υψηλής ταχύτητας Thalys

Με το Άμστερνταμ και το Παρίσι να αναλαμβάνουν τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών μετά το Brexit, τα τρένα υψηλής ταχύτητας που συνδέουν τις δύο πόλεις μέσω των Βρυξελλών δεν είχαν ποτέ άλλοτε καλύτερες προοπτικές, όσο τώρα.

Οι χαμένοι

Καρλς Πουτζντεμόν

Από τοπικός δημοσιογράφος έγινε πρόεδρος της Καταλονίας και συγκέντρωσε την παγκόσμια προσοχή, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να διακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής. Οι σκηνές βίας την ημέρα του δημοψηφίσματος προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη, με τη Μαδρίτη να καταφέρνει να διασφαλίσει ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν είναι έγκυρο. Έχοντας πλέον καταφύγει στις Βρυξέλλες και έχοντας χάσει τη δουλειά του, είναι αβέβαιο εάν ο Πουτζντεμόν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του.

Μαριάνο Ραχόι

Μπορεί οι καταλανικές εκλογές να μην έχουν ξεκάθαρο νικητή, αλλά ο Ισπανός πρωθυπουργός βγήκε αδιαμφισβήτητα χαμένος. Οι πρόωρες εκλογές στην Καταλονία ανέδειξαν τους αυτονομιστές νικητές και ο αριθμός των βουλευτών του κόμματος του Ραχόι στο κοινοβούλιο της περιφέρειας έπεσε από τους 11 στους μόλις 3.

Άνγκελα Μέρκελ

Παρά την ηγετική της θέση και τη νίκη του κόμματός της στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ γνώρισε δραματική μείωση στους ψηφοφόρους της.

Τερέζα Μέι

Από πού να ξεκινήσει κανείς; Ποτέ ξανά η Βρετανία δεν στιγματίστηκε τόσες φορές από λαθεμένες αποφάσεις. Η πρωθυπουργός που υποσχόταν μια “ισχυρή και σταθερή” κυβέρνηση, δεν εξασφάλισε τίποτα απτό, με τις Βρυξέλλες να παραμένουν πάντα ένα βήμα μπροστά στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Μάρτιν Σουλτς

Ο Σουλτς ξεκίνησε τη χρονιά ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όταν είδες μεγαλύτερες πολιτικές ευκαιρίες στη Γερμανία, εγκατέλειψε τη θέση του και ήλθε αντιμέτωπος με τη Μέρκελ. Τελικά, το κόμμα του, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις στα χρονικά.

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Η Σλοβακία είναι το ιδανικό παράδειγμα για το πώς το νεότερο μέλος της ΕΕ είδε τις προοπτικές του να εξασθενούν, καθώς ο γαλλο-γερμανικός άξονας έρχεται αντιμέτωπος με τις εκκλήσεις διάφορων χωρών, προκειμένου να ξεπεραστεί το μοντέλο μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

POLITICO

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024