29/03/2024

2018: Οι δέκα εκλογικές αναμετρήσεις που πρέπει να παρακολουθήσουμε

 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
giota.houliara@gmail.com

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, γνωστό σε όλους ως CFR, το οποίο ιδρύθηκε το 1921 και είναι ένα αμερικάνικο think tank με ειδικότητα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών υποθέσεων και τις διεθνείς υποθέσεις των ΗΠΑ, δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο με τίτλο: «Ten Elections to Watch in 2018». 

Το CFR θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά think tank παγκοσμίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Ανάμεσα στα μέλη του περιλαμβάνονται ανώτεροι πολιτικοί, πάνω από μια ντουζίνα υφυπουργών, διευθυντές της CIA, τραπεζίτες,στελέχη οικονομικών οργανισμών, ισχυροί βιομήχανοι, ακαδημαϊκοί, διανοούμενοι,πρυτάνεις πανεπιστημίων,ερευνητές, δικηγόροι, καθηγητές και εξέχουσες προσωπικότητες των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Kαλό λοιπόν είναι να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα κείμενα και τις προβλέψεις – προτροπές του.

Το 2017 ήταν όντως μια χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων. Στη Γαλλία ο Εmmanuel Macron πήρε την προεδρία στο δεύτερο. Στη Ν.Κορέα πρόεδρος εξελέγη ο Moon Jae-in. Στο Ιράν ο Hassan Rouhani επανεξελέγη πρόεδρος κερδίζοντας τις εκλογές την περασμένη άνοιξη με σαρωτική πλειοψηφία. Στην Τουρκία, οι πολίτες της παρά την κρίση που μαστίζει την χώρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, με δημοψήφισμα διεύρυναν τη συνταγματική εξουσία του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, ενώ η Theresa May στις εκλογές της 8ης Ιουνίου 2017 κατέκτησε την πρωθυπουργία αλλά έχασε την πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο. Πύρρειος θεωρείται και η νίκη της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel στις εκλογές του φθινοπώρου με το κόμμα της να τερματίζει πρώτο αλλά με μεγάλες απώλειες, ενώ ο Ιάπωνας Shinzo Abe παρά το γεγονός ότι οδηγήθηκε πρόωρα σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2017 διατήρησε τον αριθμό των εδρών για το κόμμα του στο κοινοβούλιο και εξελέγη πρωθυπουργός για τέταρτη φορά.


Δυο δημοψηφίσματα, αυτό στην Καταλονία, το οποίο πυροδότησε συνταγματική κρίση στην Ισπανία και το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στο ιρακινό Κουρδιστάν συμπληρώνουν την εκρηκτική εικόνα των εκλογικών αναμετρήσεων του 2017.
Σύμφωνα, όμως, με το CFR εξίσου εκρηκτικές και σημαντικές θα είναι και οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2018:Προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο οι οποίες θα διεξαχθούν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου του 2018. Ο σημερινός πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδίωξη του πρόεδρου Mohammed Morsi με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 3 Ιουλίου 2013. Το πραξικόπημα ακολούθησε τις μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες κατά του Μόρσι και της ισλαμικής κυβέρνησής του. Ο al-Sisi προήχθη στο βαθμό του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού, ενώ παρέμεινε υπουργός Άμυνας, μετά το πραξικόπημα, ως το 2014.Οι προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν στις 26-28 Μαΐου 2014 και είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη νίκη του al-Sisi, με ποσοστό κοντά στο 97%.

Το CFR δεν αποκλείει την επανεκλογή του al-Sisi παρά την μικρή πτώση της δημοτικότητάς του. Αντίπαλος του είναι ο Khaled Ali, δικηγόρος υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία την 18η Μαρτίου 2018. Μιλώντας στην ετήσια συνέντευξη Τύπου στις 14 Δεκεμβρίου, ο 65χρονος Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει νέα θητεία ως πρόεδρος στις εκλογές του Μαρτίου αλλά ως ανεξάρτητος υποψήφιος, κρατώντας αποστάσεις από το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» το οποίο ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Επίσης, ανέφερε ότι ευελπιστεί να εξασφαλίσει τη στήριξη περισσοτέρων εκ του ενός κομμάτων, σημειώνοντας ότι το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, ωστόσο η αντιπολίτευση δεν έχει να παρουσιάσει κάποιον ισχυρό υποψήφιο.

Η νίκη του Putin θα σημάνει την τέταρτη θητεία του στην προεδρία. Ο πρώην πράκτορας της KGB έχει υψηλό ποσοστό αποδοχής, ιδιαίτερα μετά την ουκρανική κρίση και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση εναντίον της Ρωσίας. Ο Alexei Navalny, ένας από τους κορυφαίους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, λόγω της καταδίκης του για οικονομικά εγκλήματα δεν μπορεί να συμμετάσχει. Αντίπαλος του Putin για την προεδρία θα είναι η όμορφη δημοσιογράφος Ksenia Sobchak η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η «Ρωσίδα Paris Hilton». Η Sobchak είναι η δεύτερη κόρη του πρώτου δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης, Anatoly Sobchak, ο οποίος υπήρξε πολιτικός μέντορας του Putin.

Ουγγρικές κοινοβουλευτικές εκλογές, τον Απρίλιο ή το Μάιο του 2018. «Οι εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ουγγαρία το 2018 θα καθορίσουν αν η κυβέρνηση που μάχεται για τα εθνικά συμφέροντα θα παραμείνει στην εξουσία ή αν θα αναλάβουν τον έλεγχο οι δυνάμεις που υπηρετούν ξένα συμφέροντα», δήλωσε πριν μερικούς μήνες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán. Το κόμμα του είναι στην κυβέρνηση για δυο τετραετίες, από τον Μάιο του 2010 και πολλοί είναι εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν δικτάτορα καθώς ακολουθεί μια σκληρή εθνική πολιτική. Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση στην χώρα είναι κατακερματισμένη ενώ το κόμμα Fidesz του σημερινού πρωθυπουργού φαίνεται να έχει υποστήριξη από το 40% των ψηφοφόρων.

Ιράκ εκλογές στις 12 Μαΐου 2018. Δεκαπέντε χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ και με τ΄αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν ακόμη νωπά, οι ιρακινοί ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες για να επιλέξουν ένα νέο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το CFR, οι γείτονες του Ιράκ (και όχι μόνο το Ιράν), αναμένεται να δουλέψουν παρασκηνιακά για να ωθήσουν τις εκλογές προς την κατεύθυνση που προτιμούν.

Βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία το αργότερο στις 20 Μαΐου 2018. Ενώ η χώρα μαστίζεται από την ανεργία, το μεγάλο δημόσιο χρέος και τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi κατά πάσα πιθανότητα θα θέσει υποψηφιότητα στο Δημοκρατικό Κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού και στενού συνεργάτη του, Paolo Gentiloni. Πιθανοί αντίπαλοι ο Luigi Di Maio του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και ο Matteo Salvini, της Λέγκας του Βορρά.

Πακιστάν γενικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι του 2018. Τον περασμένο Ιούλιο ο Nawaz Sharif παραιτήθηκε, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα μετά από αρκετά χρόνια σχετικής σταθερότητας. Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο τον είχε κρίνει «ακατάλληλο» για βουλευτή (και κατά συνέπεια και για τη θέση του πρωθυπουργού) εξαιτίας υποθέσεων διαφθοράς, οι οποίες ήρθαν στο φως με την απελευθέρωση των εγγράφων του Παναμά. Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, το κόμμα του Sharif, η Πατριαρχική Ένωση Μουσουλμάνων του Πακιστάν, φαινόταν να είναι σε καλή θέση για τις εκλογές του 2018. Τώρα, όμως, το μέλλον του είναι ασαφές.Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι το Πακιστανικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη, το οποίο καθοδηγείται από τον πρώην παίκτη κρίκετ Imran Khan. Οποιοδήποτε κόμμα όμως και αν κερδίζει πιθανότατα δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι ο στρατός κυριαρχεί στην πακιστανική κυβέρνηση.

Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό την 1η Ιουλίου 2018. Ο δύο φορές υποψήφιος Andres Manuel Lopez Obrador θα αντιμετωπίσει πιθανώς την Margarita Zavala, σύζυγο του πρώην προέδρου Felipe Calderon, η οποία χαρακτηρίζεται ως η Hilary Clinton του Μεξικό και πρόσφατα απομακρύνθηκε από το κόμμα του συζύγου της ώστε να κινηθεί ως ανεξάρτητη στην υποψηφιότητά της. Σημαντικό στοιχείο των μεξικάνικων εκλογών αποτελεί ο ενεργειακός τομέας καθώς και η σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Trump.

Γενικές εκλογές στην Καμπότζη στις 29 Ιουλίου 2018. Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Hun Sen, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της χώρας (CPP), βρίσκεται στην εξουσία από το 1985. Έπειτα από τις γενικές εκλογές (στις 28 Ιουλίου) του 2013, αμφότερες κυβέρνηση και αντιπολίτευση ισχυρίστηκαν ότι είχαν νικήσει.


Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, ο Hun Sen, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός με στόχο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ακόμα κι αν η μείζων αντιπολίτευση προσπαθούσε να παρεμποδίσει τη διαδικασία. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2013 δεκάδες χιλιάδες Καμποτζιανοί ενώθηκαν με Βουδιστές μοναχούς και αντιπολιτευόμενες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος για την Εθνική Διάσωση της Καμπότζης. Οι ομάδες ζήτησαν την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη διερεύνηση και τον ισχυρισμό ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν ήταν ελεύθερα και δίκαια. Ο Hun Sen το περασμένο καλοκαίρι δήλωσε ότι ο πόλεμος θα επέλθει αν το κόμμα του πάψει να ελέγχει την χώρα.
Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία στις 7 και 28 Οκτωβρίου 2018. Το τοπίο είναι αρκετά θολό με την οικονομία να παραπαίει και την ανεργία να αυξάνεται. Η πρόεδρος Dilma Rousseff κατηγορήθηκε πέρυσι, ο πρώην πρόεδρος Luiz Inacio Lula da Silva καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος το περασμένο καλοκαίρι, ενώ ο προεδρεύων Michel Temer κατηγορείται επισήμως για εκβιασμό και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και ένα σκάνδαλο φθίνουσας διαφθοράς περιβάλλει την πολιτική ελίτ της ΒραζιλίαςΣτο μεταξύ, ο Lula da Silva δήλωσε πως μπορεί να επιστρέψει στην πολιτική με αποτέλεσμα να προηγείται στις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις. Όποιος, πάντως και αν κερδίσει, θα κληρονομήσει πάμπολλα προβλήματα και ένα κυνικό κοινό που διαρκώς θα αναρωτιέται γτι κάνουν οι πολιτικοί του. Η σημασία των εκλογών έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής και απ’ αυτήν εξαρτάται και η σταθερότητα σε όλη την ήπειρο.

Εκλογές για το αμερικάνικο Κογκρέσο στις 6 Νοεμβρίου 2018. Προς εκλογή θα είναι κάθε μία από τις 435 έδρες της Βουλής, μαζί με το ένα τρίτο των 100 γερουσιαστών. Οι Δημοκρατικοί θα ήθελαν να κερδίσουν τουλάχιστον ένα τμήμα του Κογκρέσου για να έχουν καλύτερη “θέση μάχης” για να αντιμετωπίσουν την πολιτική ατζέντα του Trump και να έχουν καλύτερα ποσοστά στις μελλοντικές υποψηφιότητες του Ανώτατου Δικαστηρίου. Από την πλευρά της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μια σταθερότητα στη Βουλή, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσουν κάποιες θέσεις.

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024