Bloomberg: Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια μιας “ακέφαλης” Γερμανίας
Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View
Περισσότερο από τρεις μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της, η Γερμανία εξακολουθεί να μην έχει νέα κυβέρνηση. Παραδόξως, αυτό μπορεί να είναι λιγότερο πρόβλημα για τη Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να διαγράφει ισχυρή οικονομική πορεία, από ό,τι για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωζώνη χρειάζεται μεταρρύθμιση και αυτό δεν θα συμβεί χωρίς τη γερμανική ηγεσία.
Η Angela Merkel υποσχέθηκε σε ομιλία της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση. Αυτό είναι πιο εύκολο να το πει παρά να το κάνει. Οι συνομιλίες μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel, των Πρασίνων και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος κατέρρευσαν στα μέσα Νοεμβρίου. Η Merkel ξεκίνησε έκτοτε διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά κανένα από τα δύο κόμματα δεν είναι πρόθυμο να αναβιώσει την προηγούμενη συμμαχία τους και εξακολουθούν να διαφωνούν σε μια σειρά θεμάτων, όπως η μετανάστευση και οι φόροι.
Νέες διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το σαββατοκύριακο με τους Σοσιαλδημοκράτες με την ελπίδα να πετύχουν και οι δυο πλευρές να αναγνωρίσουν ότι χρειάζεται να καταστήσουν την mainstream κεντρώα πολιτική -που τώρα απειλείται στη Γερμανία όπως και αλλού- επιτυχή και δημοφιλή. Ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό η Merkel να αναγκαστεί να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ή να προκυρήξει νέες εκλογές. Στο μεταξύ, η στήριξη προς το πρόσωπό της φθίνει. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 46% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ του να παραιτηθεί άμεσα.
Κάτα κάποιο τρόπο, η απουσία του επείγοντος είναι κατανοητή: Η παράλυση στο Βερολίνο δεν πλήττει ακόμα τη γερμανική οικονομία. Η ανάπτυξη είναι ισχυρή και η ανεργία μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η υπόλοιπη Ευρωζώνη, απολαμβάνει επίσης μια ισχυρή ανάκαμψη, η οποία εξαπλώνεται πλέον ακόμη και σε χώρες που είχαν μείνει πίσω όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία. Ωστόσο, το σύστημα του ενιαίου νομίσματος εξακολουθεί να είναι βαθιά ελαττωματικό και μια ακόμη χρηματοπιστωτική κρίση θα εκθέσει την αδυναμία του. Συγκεκριμένα, δεν διαθέτει ένα δημοσιονομικό σύστημα που να μπορεί να διοχετεύει πόρους από τις χώρες που τα πηγαίνουν καλά στις χώρες όπου καταγράφεται ύφεση.
Το πρόβλημα αναγνωρίζεται ευρέως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή του. Οι προτάσεις της περιλαμβάνουν ένα νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κραδασμών. Σε μια ομιλία του πέρυσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron ανέλυσε επίσης το σχέδιό του για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση. Καμία από αυτές τις ιδέες δεν θα συζητηθεί σοβαρά – πολύ λιγότερο θα τεθεί σε ισχύ – μέχρις ότου η Γερμανία έχει μια πλήρως λειτουργική κυβέρνηση.
Για το δικό της καλό, αλλά ακόμα περισσότερο επειδή πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ευρύτερα προβλήματα της Ευρώπης, η Γερμανία δεν πρέπει πλέον να καθυστερήσει και να αποκτήσει νέα κυβέρνηση.