28/03/2024

DRONES: o νέος καθοριστικός παράγοντας σε ένα τακτικό πεδίο μάχης

Ρώσος στρατιώτης με UAV στο πεδίο. Πηγή φωτογραφίας SPUTNIK

Καθώς το πεδίο δράσης και μαχών αλλάζει, μέσα σε όλα αυτά μπαίνει και ο καθοριστικός παράγοντας των drones. Τα μικρά drones που πλέον μπορεί να προμηθευτεί ο οποιοσδήποτε μπορούν να αλλάξουν ισορροπίες μέσα σε ελάχιστα λεπτά υπέρ κάποιων όταν προλάβουν και εντοπίσουν στόχους πριν αυτοί αποκτήσουν την δυνατότητα για να έρθουν σε σύγκρουση με αντίπαλους.

Παράδειγμα μια μονάδα δράσης εντός αστικού περιβάλλοντος μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και με ικανότερο πεδίο επιχείρισης αν μεταφέρει κάποιο drone που θα μπορεί να ανιχνεύσει από ψηλά τον χώρο σε ακτίνα 100 μέτρων. Δεν είναι κάτι καινούριο. Από το 2010 περίπου οι δραστηριότητες αυτές με μικρά drones είναι μέρος τακτικών μονάδων στρατού στην Μέση Ανατολή και έγινε το ίδιο και πρόσφατα στην Ουκρανία.

Είναι καλό να σκεφτούμε εδώ πώς οι περισσότεροι στρατοί δεν είναι εξοικειωμένοι ακόμα στο πώς θα αντιμετωπίσουν και πως θα κρυφτούν από κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα μόλις πολύ πρόσφατα κατασκευάστηκε ΕΜΡ όπλο, όπου όμως αυτό θα κάνει απλά κατάρριψη. Το πρόβλημα της απόκρυψης παραμένει απέναντι σε ένα drone που θα έχει δυνατότητα οπτικής απεικόνισης νυκτός, υπέρυθρες.. ίσως και ανιχνευτή θερμότητας.

Η ερώτηση εδώ είναι λοιπόν αν υπάρχει τρόπος να κρυφτείς από κάτι τέτοιο σε μια πιθανότητα σύγκρουσης; Η πραγματικότητα λέει πώς οι πιθανότητες να ξεφύγεις εντοπισμού είναι ελάχιστες όμως υπάρχουν τρόποι για να μειώσεις το ποσοστό τους όπως και προτάσεις στο πώς θα αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο.

1. Τα drones μικρού μεγέθους έχουν περιορισμένη πτητική ικανότητα. Το μέγιστο όριο είναι στα 100 μέτρα που σημαίνει πώς κάπου εκεί γύρω είναι ο χειριστής του. Αυτό σημαίνει πώς είναι καλύτερο να επιχειρήσεις κατά αυτού, παρά απέναντι σε ένα μικρό ιπτάμενο αντικείμενο σε ύψος δεκάδων μέτρων. Η κίνηση θα γίνει με την απομάκρυνση του drone καθώς η διάρκεια πτήσης τους δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά.

2. Στο διάστημα αυτό πρέπει να βρεί κάποιος τρόπο απόκρυψης. Αυτό συνήθως μπορεί να είναι κάποια χαμηλή γέφυρα, ειδικά αν είναι σκοτεινή. Μπορεί επίσης να μπεί σε κάποιο κτίριο παραμένοντας σε χώλ όπου δεν θα είναι εύκολο να τον δεί κάποιος.

3. Αν βρίσκεται στο ύπαιθρο η δυνατότητα να κρυφτείς κάτω από βλάστηση και δέντρα (εξαρτάται το ύψος που ίπταται το Drone) μπορεί να δώσει λύσεις.

4. Η χρήση laser pen/dot. Οι κάμερες των drones είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε τέτοιες δέσμες και μπορούν να αχρηστευθουν (αν δεν είναι Military graded). Στην χειρότερη ένας καθρέφτης που θα ρίξει αντανάκλαση του φώς του ηλίου πάνω στην κάμερα μπορεί να κάνει εξίσου καλή δουλειά.

5. Κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να πάρει θέση σαν έμβρυο και να χρησιμοποιήσει και άλλα αντικείμενα αλλάζοντας το εξωτερικό σχήμα που μπορεί να δεί κάποιος από κάμερα. Δεν είναι πάντοτε επιτυχές αλλά μπορεί να ξεγελάσει τον χειριστή του drone αν γίνει σωστά.

6. Η χρήση βολής/όπλου κατά του drone δεν συνιστάται διότι θα προδώσει και την θέση ενώ κατά πολύ μεγάλο ποσοστό δεν θα είναι επιτυχής. Ένα drone είναι περίπου 40-80cm και θα βρίσκεται κατά ελάχιστο 30 μέτρα σε ύψος ή και ψηλότερα. (Σ.Σ. μιλάμε πάντα για drones πεδίου.. οχι για τα UAV Πολεμικών αεροποριών που δεν θα γίνουν καν αντιληπτά στο ύψος που πετάνε).

7. Jammer. Tα μικρά drones επικοινωνούν με τον χειριστή τους πάνω από συχνότητα 2.4Ghz. Αυτό σημαίνει πώς ένας ισχυρός πομπός με κατευθυντική κεραία μπορεί να μπλοκάρει αυτή την επικοινωνία και να το αχρηστεύσει. Θέλει γνώσεις για να φτιαχτεί κάτι τέτοιο αν δεν αγοραστεί αλλά είναι δυνατόν να γίνει.

8. Εκπαιδευμένο πουλί. Αετός ή γεράκι. Αυτό συμβαίνει και σήμερα στην Μέση Ανατολή. Αρκετοί ανεπτυγμένοι στρατοί κάνουν χρήση των πτηνών αυτών ως αμυντικό μέσο που μπορεί να καταρρίψει ένα Drone(βλ. IDF).

9. Hacking. Όπως ειπώθηκε τα drones λειτουργούν πάνω από την συχνότητα 2.4GHz που λειτουργούν και τα περισσότερα οικιακά δίκτυα WiFi. Κάποιος με ειδικές γνώσεις επί πεδίου με ένα απλό smartphone μπορεί να το καταρρίψει. Δύσκολο σενάριο αλλά οχι απίθανο.

10. Ταχύτητα/Κίνηση/Διασπορά. Τακτικές των τζιχαντιστών όπου όταν εντόπιζαν κάποιο drone να ίπταται, διαχωρίζαν την ομάδα τους ανά 1-2 άτομα και κρύβοντας τα όπλα τους κινιόντουσαν ανάμεσα σε πολίτες για να μην ξεχωρίζουν. Αυτό φυσικά προϋποθέτει τριβή, ταχύτητα και εκπαίδευση διότι οι εικόνες που μεταδίδουν τα drones με ένα FSE (Face Scan Engine) μπορεί να ταυτοποιήσει τον οποιονδήποτε.

Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα που μπορούν να ειπωθούν, όμως τα περισσότερα πάνε μετά σε πολύ εξειδικευμένες καταστάσεις. Τα παραπάνω , ο εδώ αναφερόμενος τα έμαθε είτε από εκπαιδεύσεις, είτε μέσα από γνώσεις στον χώρο της τεχνολογίας.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024