07/10/2024

Από την Ανατολική Μεσόγειο στη Θράκη

Γράφει ο Άγγελος Συρίγος*
Ανατολική Μεσόγειος και Θράκη φαίνεται ότι είναι στις προτεραιότητες της Τουρκίας για το 2018.
Στη Μεσόγειο τον κυρίαρχο ρόλο φαίνεται ότι θα έχει το πλοίο «Deepsea Metro II». Πρόκειται για ένα εντελώς σύγχρονο ερευνητικό σκάφος (ναυπηγήθηκε το 2011) που έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις στην ανοιχτή θάλασσα και σε μεγάλα βάθη. Συνήθως τέτοια σκάφη ενοικιάζονται ημερησίως προς τουλάχιστον 150.000 ευρώ. Δεν είναι απολύτως σαφές εάν η Τουρκία το έχει αγοράσει ή το έχει μισθώσει.
Το σκάφος πάντως διέσχισε παραμονές της Πρωτοχρονιάς το Αιγαίο κι έκτοτε είναι αγκυροβολημένο στον κόλπο της Νικομήδειας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Με δεδομένο ότι εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια ήταν ουσιαστικά παροπλισμένο, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να επανδρωθεί με το κατάλληλο προσωπικό. Πιθανότατα η Τουρκία θα αναζητήσει ξένο προσωπικό με σχετική εμπειρία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» που, αν και ανήκει στην Τουρκία, χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα ως πλήρωμα Νορβηγούς. Επίσης θα απαιτηθούν σοβαρές υποδομές στα λιμάνια της Τουρκίας που θα εφοδιάζουν το σκάφος αφ’ ης στιγμής αρχίσει τις γεωτρήσεις. Αυτά σημαίνουν ότι θα χρειασθεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι το σκάφος να εμφανισθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με την ένταξη του «Deep Sea Metro II» στο δυναμικό της τουρκικής ανώνυμης εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) η Τουρκία διαθέτει πλέον τρία σκάφη (δύο ερευνητικά και ένα γεωτρήσεων) με τεχνολογία αιχμής. Μέχρι το 2011 η ΤΡΑΟ βασιζόταν σε σκάφη παρωχημένης τεχνολογίας, όπως το «Σισμίκ», πρωταγωνιστής ελληνοτουρκικών κρίσεων τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 στο Αιγαίο. Είναι προφανές ότι η Τουρκία προέβη σε αυτή την τεράστια επένδυση με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει. Στόχος φαίνεται ότι θα είναι τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας νοτίως του νησιού. Εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε περιοχές που έχουν ήδη δοθεί προς έρευνα σε άλλες εταιρείες. Θα επιλέξει άλλα σημεία, που θα αμφισβητούν όμως την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Θράκη μπήκε στο τέλος του 2017 στην εικόνα των ελληνοτουρκικών. Δεν είναι μόνον τα θέματα που έθεσε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Στην τουρκική κυβέρνηση υπάρχει πάντα ο αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου, που κατάγεται από τη Ροδόπη. Ενας άνθρωπος που ανδρώθηκε και απέκτησε λόγο και εκτόπισμα μέσα από την αλυτρωτική ρητορική δεν θα εγκαταλείψει τα θέματα της Θράκης. Πολλώ δε μάλλον όταν είναι υπεύθυνος για τους Τούρκους εκτός Τουρκίας. Θα τον ακούμε συχνά μέσα στο 2018.

*Ο Άγγελος Μ. Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΤΑ ΝΕΑ (Έντυπη Έκδοση) 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024